Ελλαδα

Ένα διάλειμμα τέχνης στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Πώς μια καλλιτεχνική δράση βρίσκει χώρο σε ένα νοσοκομείο

Ελένη Βαρδάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Art Break στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Έκθεση φωτογραφίας από το MOMus και προβολή ταινιών κινουμένων σχεδίων

Στον ένατο όροφο του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αναμένεται να φιλοξενηθούν σύντομα δύο συλλογές έργων, στο πλαίσιο της δράσης Art Break. Μια δράση που στοχεύει στην αλλαγή εικόνας των χώρων αναμονής και των ψυχρών νοσοκομειακών διαδρόμων, δίνοντας την ευκαιρία σε ασθενείς, επισκέπτες και προσωπικό, να ξεφύγουν για λίγο από την καθημερινότητά τους. Για έναν ολόκληρο μήνα, το νοσοκομείο μεταμορφώνεται σε ένα ξεχωριστό μουσείο.

Art Break στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο: Τι θα δούμε

Στην πρώτη συλλογή, οι συμμετέχοντες καλούνται να φορέσουν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και με τη βοήθεια των στελεχών του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών (Κ3) να ξεναγηθούν εικονικά σε δέκα επιλεγμένες φωτογραφίες από το Μουσείο Φωτογραφίας MOMus. Πρόκειται για μια διασκεδαστική και κυρίως διαδραστική εμπειρία, με φωτογραφίες εμπνευσμένες από την ανθρώπινη παρουσία και την σχέση του ανθρώπου με το φυσικό και αστικό περιβάλλον, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μουσειολόγος Μαρία Κοκορότσκου. Όσον αφορά στην δεύτερη συλλογή, προσφέρεται η δυνατότητα παρακολούθησης δέκα επιλεγμένων ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) και από ανεξάρτητους παραγωγούς της Ευρώπης. Προβολές με θέα την όμορφη πόλη της Θεσσαλονικής έτοιμες να ταξιδέψουν κάθε συμμετέχοντα. Στις ταινίες περιλαμβάνονται η πολωνική "Telsche" των Sophie Colfer και Ala Νunu και η "Change of Place" της Kathy Smith, καθηγήτριας στο USC.

Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Θεαγενείου Νοσοκομείου © ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ/ Eurokinissi

Κάπως έτσι, η Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης Κλινικών Δεξιοτήτων του Εργαστηρίου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του ΑΠΘ, ενώνει τις δυνάμεις της με το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, το Μουσείο Φωτογραφίας ΜΟΜus και τη Σχολή Κινηματογραφικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνιας, με τα αποτελέσματα να φαντάζουν εντυπωσιακά. 

Γιατί επιλέχθηκε το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο; 

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Σμυρνάκης, αναπληρωτής καθηγητής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ιατρικής εκπαίδευσης στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, η δράση Art Break θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε νοσοκομείο. Ωστόσο δεν είναι τυχαία η επιλογή του Θεαγενείου. Πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, καθώς οι λόγοι επίσκεψής του δεν είναι συνήθως ιδιαίτερα ευχάριστοι. Είναι ένα από τα μέρη που έχει πραγματική ανάγκη για αποδράσεις, για διάλειμμα. Ένα διάλειμμα τέχνης που θα μετατρέψει τον ένατο όροφο σε «εικαστικό δωμάτιο», γεμίζοντάς τον χρώματα και εικόνες.

Ανάγκη για περισσότερες δράσεις Art Break

Τέτοιες δράσεις είναι αρκετά συνηθισμένες στο εξωτερικό, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι χώροι διακοσμούνται με επιλεγμένα έργα, αλλά και δημιουργίες των ίδιων των ασθενών. Πάντοτε άλλωστε ήταν γνώστη η δύναμη και η επιρροή της τέχνης και ίσως ήρθε η στιγμή να την ξαναθυμηθούμε. Αξιοποιώντας την όμως ουσιαστικά, όχι μονάχα για λόγους αισθητικής. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαριεντίνα Γκότση, επισκέπτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, το ιδανικό θα ήταν τέτοιες εκθέσεις να μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, σαν ένα κινούμενο φεστιβάλ! Να υπάρχουν ακόμα και προκηρύξεις για την συμμετοχή φοιτητών και καθηγητών, ώστε όλοι να συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο σε τόσο σημαντικές πρωτοβουλίες. 

Έχοντας περάσει αρκετά δύσκολες χρονιές, συνειδητοποιώντας πόσο σημαντική αλλά και εύθραυστη μπορεί να είναι είναι η σωματική και ψυχική υγεία, ελπίζουμε πως θα δούμε περισσότερες παρόμοιες δράσεις στην Ελλάδα. Ας κάνουμε λίγο πιο χαρούμενο τον κόσμο μας.