Ελλαδα

Πρωτοχρονιά 2024: Οι πιο συνηθισμένες αποφάσεις για το νέο έτος και πώς να τις τηρήσετε

Ποιο είναι το «φαινόμενο της νέας αρχής»

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι πιο συνηθισμένες «πρωτοχρονιάτικες» αποφάσεις και πώς να τις τηρήσετε. Ποιο είναι το «φαινόμενο της νέας αρχής»

Η αρχή κάθε καινούριας χρονιάς και συγκεκριμένα το 2024 που έρχεται σε λίγες ώρες, είναι η ιδανική στιγμή για να γυρίσουμε σελίδα. Και πιθανότατα αυτός είναι ο λόγος  που τόσοι πολλοί άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις ακριβώς αυτή την περίοδο.

Βέβαια, οι αποφάσεις είναι πολύ πιο εύκολο να παρθούν παρά να τηρηθούν και μέχρι το τέλος Μαρτίου, πολλοί από εμάς έχουμε εγκαταλείψει τις προσπάθειες και έχουμε  επιστρέψει στις παλιές μας κακές συνήθειες.

Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν αλλαγές στην αρχή κάθε έτους; Μια σειρά ερευνών για το «φαινόμενο της νέας αρχής», δείχνει ότι γενικότερα τα χρονικά ορόσημα μπορούν τροφοδοτήσουν φιλόδοξες συμπεριφορές.

Οι πιο συνηθισμένες πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις:

  • Να χάσω βάρος        
  • Να κάνω περισσότερο γυμναστική
  • Να πληρώσω τα χρέη μου
  • Να κόψω το κάπνισμα
  • Να δουλεύω λιγότερο
  • Να περνάω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου

Έρευνα του 2020 έδειξε ότι είναι πιο εύκολο να τηρηθούν αποφάσεις που δεν έχουν σχέση με την αποφυγή. Παραδείγματος χάρη, είναι πιο εύκολο να τηρήσεις την απόφασή σου να αρχίσεις γυμναστική δυο φορές την εβδομάδα από την απόφασή σου να κόψεις τη ζάχαρη. Το ενθαρρυντικό είναι ότι η ίδια έρευνα έδειξε ότι το 55% των ερωτηθέντων τηρούσε τις πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις του μετά από ένα χρόνο.

© Unsplash / Glenn Carstens-Peters

Πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας να τηρήσει τις «πρωτοχρονιάτικες» αποφάσεις:

Γίνετε πιο συγκεκριμένοι: Αντί να επιλέξετε «να χάσω βάρος», βρείτε ακριβώς πόσα κιλά θέλετε να χάσετε. Και βεβαιωθείτε ότι ο στόχος είναι εφικτός.

Πάρτε μόνο μια απόφαση: Μην διασκορπίζεστε σε πολλούς διαφορετικούς στόχους. Θα είναι δύσκολο να τηρήσετε πολλές αποφάσεις και θα κουραστείτε εύκολα.

Μην περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή για να επιλέξετε τον στόχο σας: Η καλή επιλογή και ο προγραμματισμός είναι απαραίτητα στοιχεία για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου.

Κάντε ένα λεπτομερές σχέδιο: Γράψτε έναν κατάλογο με τα πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε για να επιτύχετε τον στόχο σας και τα εμπόδια που πιστεύετε ότι θα συναντήσετε. Γνωρίζοντας ακριβώς τι θέλετε να πετύχετε και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσετε, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι να τηρήσετε την απόφασή σας.

Αρχίστε με μικρά και όχι βιαστικά βήματα: Αν υποθέσουμε πως θέλετε να τρώτε πιο υγιεινά, ξεκινήστε αντικαθιστώντας μερικές λιγότερο υγιεινές τροφές με πιο θρεπτικές επιλογές. Στη συνέχεια, ασχοληθείτε με ένα άλλο στοιχείο της διατροφής σας, όπως η προσθήκη περισσότερων λαχανικών ή η μείωση των τηγανητών φαγητών ή του φαγητού απ’ έξω. Στη συνέχεια μειώστε τις θερμίδες.

Αποφύγετε τα λάθη του παρελθόντος: Μια άλλη στρατηγική για την τήρηση των πρωτοχρονιάτικων αποφάσεών σας είναι να μην παίρνετε την ίδια ακριβώς απόφαση κάθε χρόνο. Αλλά αν τελικά επιλέξετε να πετύχετε τους ίδιους στόχους που έχετε προσπαθήσει στο παρελθόν, αξιολογήστε τα προηγούμενα αποτελέσματα. Σκεφτείτε τι σας εμπόδισε να τηρήσετε την απόφασή σας τα προηγούμενα χρόνια και αλλάξτε τακτική για να δείτε αποτελέσματα.

Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας: Αυτές οι «ανθυγιεινές» συνήθειες που προσπαθείτε να αλλάξετε  χρειάστηκαν χρόνια για να εγκατασταθούν, οπότε πώς περιμένετε να τις αλλάξετε μέσα σε λίγες μέρες, εβδομάδες ή μήνες;

Ανανεώνετε τα κίνητρά σας: Αφού αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα του να σέρνετε τον εαυτό σας στο γυμναστήριο ή να σφίγγετε τα δόντια σας λόγω των πονοκεφάλων που προκαλεί η στέρηση της νικοτίνης, το κίνητρό σας να τηρήσετε την πρωτοχρονιάτικη απόφασή σας μπορεί να αρχίσει να εξανεμίζεται. Σκεφτείτε ξανά τι έχετε να κερδίσετε αν πετύχετε τον στόχο σας.

Συνεχίστε, μην σταματάτε: Μέχρι τον Μάρτιο, οι περισσότεροι έχουν χάσει την αρχική σπίθα που είχαν τον Ιανουάριο. Διατηρήστε τις επιθυμίες σας ζωντανές συνεχίζοντας να εργάζεστε για τους στόχους σας, ακόμη και αν αντιμετωπίζετε αναποδιές. Εν ανάγκη αλλάξτε τον σχεδιασμό, αλλά συνεχίστε τη μάχη.

Μάθετε και προσαρμοστείτε: Οι αναποδιές είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις αποφάσεις τους για τη νέα χρονιά. Αν ξαφνικά υποτροπιάσετε σε μια κακή συνήθεια, μην το θεωρήσετε αποτυχία. Η πορεία προς τον στόχο σας δεν είναι πάντα ευθεία γραμμή. Αντιμετωπίστε τις υποτροπές ως ευκαιρίες μάθησης. Κατανοώντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσετε στο μέλλον.

Καλή χρονιά και καλή επιτυχία στις αποφάσεις του 2024!

Πηγή: ertnews