Ελλαδα

Γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα σαν σήμερα, 25 Δεκεμβρίου

Πότε καθιερώθηκαν για πρώτη φορά και πότε πραγματικά συνέβη η γέννηση του Χριστού

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα σαν σήμερα, στις 25 Δεκεμβρίου
H σκηνή της Γέννησης του Ιησού στην πλατεία της Βηθλεέμ ( φωτ. αρχείου) © Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Σαν σήμερα, 25 Δεκεμβρίου, καθιερώνεται ο εορτασμός των Χριστουγέννων - Πότε ήταν η πρώτη φορά που γιορτάστηκαν και πότε πραγματικά συνέβη η γέννηση του Χριστού

Χριστούγεννα. Μια από τις ωραιότερες στιγμές του χρόνου, κατά τις οποίες «μαζεύεται» όλη η οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι και γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο μία ημέρα σαν σήμερα, στις 25 Δεκεμβρίου. Ωστόσο πολλοί μέχρι σήμερα δεν ξέρουν ακριβώς το γιατί καθιερώθηκε η συγκεκριμένη μέρα ώστε να γίνεται η μοναδική αυτή γιορτή ούτε αν αυτή ήταν πράγματι η μέρα γέννησης του Ιησού Χριστού.

Σε αυτό το ερώτημα, ένα από τα πιο δύσκολα της εκκλησιαστικής ιστορίας ο ιστορικός Μάρτιν Βάλραφ από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου απαντά πως δεν χρειάζεται να φτάσει κανείς μέχρι τη γέννηση του Ιησού. «Πρόκειται για ένα προϊόν του ελληνορωμαϊκού κόσμου». Σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε μεγαλώνοντας, ο Χριστός γεννήθηκε το έτος Μηδέν, ωστόσο, αν λάβουμε υπ΄ όψιν την ιστορία και την Αστρονομία, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο Χριστός γεννήθηκε το έτος 4 μ.Χ.

Το δεύτερο σενάριο απέδειξε και ο διαπρεπής αστρονόμος Κων. Χασάπης, ο οποίος απέδειξε μάλιστα ότι το Άστρο της Βηθλεέμ ήταν αληθινό. Και το συμπέρασμα: Ο Χριστιανισμός επιβίωσε για μία μακρά περίοδο δίχως τους εορτασμούς των Χριστουγέννων.

Γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα σαν σήμερα, στις 25 Δεκεμβρίου
© Leo Claudio De Petris/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

Για δύο χιλιετίες από τοτε που καθιερώθηκε όμως οι άνθρωποι τηρούν παραδόσεις, έθιμα και πρακτικές που περιλαμβάνουν την ανταλλαγή δώρων, τον στολισμό χριστουγεννιάτικων δέντρων, τον εκκλησιασμό, τις συναντήσεις και το καθιερωμένο τραπέζι των Χριστουγέννων με την οικογένεια και τους φίλους.και, φυσικά, την αναμονή για την άφιξη του Άγιου Βασίλη. 

Bet You Didn't Know: Christmas | History

Πώς ξεκίνησαν να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου

Τα μέσα του χειμώνα ήταν ήδη πριν την άφιξη του Ιησού μια εποχή γιορτής σε όλο τον κόσμο. Αιώνες νωρίτερα οι πρώτοι Ευρωπαίοι γιόρταζαν το φως και τη γέννηση στις πιο σκοτεινές μέρες του χειμώνα. Πολλοί λαοί ανέμεναν με χαρά το χειμερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Δεκεμβρίου, όταν οι δύσκολες μέρες του χειμώνα θα είχαν πια περάσει και θα μπορούσαν να προσβλέπουν σε μεγαλύτερες μέρες και εκτεταμένες ώρες ηλιακού φωτός.

Το τέλος Δεκεμβρίου ήταν μια τέλεια στιγμή για γιορτές στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης. Εκείνη την εποχή του χρόνου, τα περισσότερα βοοειδή σφαγιάζονταν, ώστε να μην χρειάζεται να ταΐζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για πολλούς ήταν η μοναδική εποχή του χρόνου που είχαν απόθεμα φρέσκου κρέατος. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού και της μπύρας που παρασκευάζονταν κατά τη διάρκεια του έτους ήταν τελικά ζυμωμένο και έτοιμο για κατανάλωση.

Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα παγκοσμίως
Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα παγκοσμίως © EPA/NEIL HALL

Στη Σκανδιναβία, οι Σκανδιναβοί γιόρταζαν το Yule από τις 21 Δεκεμβρίου έως τον Ιανουάριο. Σε αναγνώριση της επιστροφής του ήλιου, πατέρες και γιοι έφερναν στο σπίτι μεγάλους κορμούς, στους οποίους έβαζαν φωτιά. Οι άνθρωποι γλεντούσαν κυριολεκτικά μέχρι να καεί το κούτσουρο, κάτι που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 12 ημέρες. Οι Σκανδιναβοί πίστευαν ότι κάθε σπίθα από τη φωτιά αντιπροσώπευε ένα νέο γουρούνι ή μοσχάρι που θα γεννιόταν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Στη Γερμανία, οι άνθρωποι τιμούσαν τον ειδωλολατρικό θεό Όντεν κατά τη διάρκεια των διακοπών στα μέσα του χειμώνα. Οι Γερμανοί ήταν τρομοκρατημένοι με τον θεό αυτό, καθώς πίστευαν ότι έκανε νυχτερινές πτήσεις στον ουρανό για να παρατηρεί τους ανθρώπους και στη συνέχεια να αποφασίσει ποιος θα ευημερούσε ή θα χανόταν. Λόγω της παρουσίας του, πολλοί άνθρωποι επέλεγαν να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Origins of Christmas | History

Σατουρνάλια: Η γιορτή αντιστροφής των ρόλων και η σχέση της με τα Χριστούγεννα

Στη Ρώμη, όπου οι χειμώνες δεν ήταν τόσο σκληροί όσο εκείνοι στον μακρινό βορρά, γιορτάζονταν τα Σατουρνάλια - μια γιορτή προς τιμήν του Κρόνου, του θεού της γεωργίας. Ξεκινώντας την εβδομάδα πριν από το χειμερινό ηλιοστάσιο και συνεχίζοντας για έναν ολόκληρο μήνα, τα Σατουρνάλια ήταν μια ηδονιστική περίοδος, όπου τα φαγητά και τα ποτά ήταν άφθονα και η κανονική ρωμαϊκή κοινωνική τάξη ανατρεπόταν. Για ένα μήνα, οι σκλάβοι είχαν προσωρινή ελευθερία και αντιμετωπίζονταν ως ίσοι. Επιχειρήσεις και σχολεία έκλειναν για να συμμετέχουν όλοι στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Την ίδια περίπου εποχή οι Ρωμαίοι τηρούσαν τα Ιουβενάλια, μια γιορτή προς τιμήν των παιδιών της Ρώμης. Επιπλέον, τα μέλη των ανώτερων τάξεων γιόρταζαν συχνά τα γενέθλια του Μίθρα, του ακατανίκητου Θεού ήλιου, στις 25 Δεκεμβρίου. Πίστευαν ότι ο Μίθρας, ένας βρέφος θεός, γεννήθηκε από έναν βράχο. Για ορισμένους Ρωμαίους μάλιστα, τα γενέθλια του Μίθρα ήταν η πιο ιερή μέρα του χρόνου.

Είναι πραγματικά τα Χριστούγεννα η ημέρα που γεννήθηκε ο Ιησούς;

Στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού, το Πάσχα ήταν η κύρια γιορτή και η γέννηση του Ιησού δεν γιορταζόταν. Τελικά επικράτησε να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου. Κι αυτό δεν αποφασίστηκε τυχαία. Ο χριστιανισμός ήθελε να επιβληθεί και να κυριαρχήσει επί της υφιστάμενης πολυθεϊστικής θρησκείας του ρωμαϊκού κόσμου. Ως υπεύθυνος του ορισμού της 25ης Δεκεμβρίου παρουσιάζεται ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο οποίος το 386 παρότρυνε την εκκλησία της Αντιόχειας να συμφωνήσει στην 25η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον θεολόγο Κίντσιχ, το σύμβολο του Ήλιου έγινε ακόμη πιο δημοφιλές, ακριβώς επειδή στην παράδοσή του εισέβαλε ο Χριστιανισμός. Και συγκεκριμένα: Ο Χριστός ήταν πλέον ο Ήλιος - το Φως. Σταδιακά οι εορτασμοί προς τιμήν του Ήλιου και της γέννησης του Χριστού ενώθηκαν και τοποθετήθηκαν στο ημερολόγιο την 25η Δεκεμβρίου. Μάλιστα σύμφωνα με θεωρίες που προέκυψαν αργότερα, πρόκειται για μία συνειδητή απόφαση, ώστε να αντικατασταθεί το παλαιότερο ειδωλολατρικό φεστιβάλ. «Πρόκειται για μία άποψη, που πολλοί υποστηρίζουν μέχρι και σήμερα», λέει ο καθηγητής από τη Βόννη.

Η «εξαγωγή» των Χριστουγέννων από τη Ρώμη προς τον υπόλοιπο κόσμο έγινε περίπου το 380 μ.Χ. «Ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη, το κέντρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, καθιερώθηκε εκείνη την εποχή», υποστηρίζει ο θεολόγος. Σημαντικός ήταν και ο ρόλος του Μέγα Κωνσταντίνου ο οποίος ως ηλιολάτρης που ήταν, βοήθησε στον παραμερισμό των αντιδράσεων και των αντιρρήσεων όσον αφορά τον εορτασμό των γενεθλίων του Χριστού-Θεού, κατά το πρότυπο του εορτασμού των γενεθλίων του θεού Ήλιου στις 25 Δεκεμβρίου.

Αρκετοί ιστορικοί πάντως πιστεύουν ότι βοήθησε και το γεγονός ότι οι περισσότεροι χριστιανοί εκτός Παλαιστίνης δεν ήταν Ιουδαίοι και δεν είχαν τις εβραϊκές αντιλήψεις περί γενεθλίων. Και επειδή ήταν εξοικειωμένοι με τη γιορτή της γέννησης του Ήλιου, δεν έφεραν ιδιαίτερες αντιρρήσεις στην αλλαγή.

Πραγματοποιώντας τα Χριστούγεννα ταυτόχρονα με τα παραδοσιακά φεστιβάλ του χειμερινού ηλιοστασίου, οι πατέρες της Εκκλησίας πέτυχαν την ευρεία αποδοχή της γιορτής των Χριστουγέννων, χωρίς ωστόσο να υποδεινύουν τον τρόπο εορτασμού τους. Μέχρι τον Μεσαίωνα, ο Χριστιανισμός είχε πια ως επί το πλείστον αντικαταστήσει την παγανιστική θρησκεία.

Πώς γεννήθηκε το έθιμο του στολισμού του Χριστουγεννιάτικου δέντρου 

Το πρώτο δείγμα χριστουγεννιάτικου δέντρου το συναντάμε στην Γερμανία, τον 16ο αιώνα και λέγεται πώς βασίστηκε ο στολισμός του πάνω στα λόγια των ιερών. Οι ιερείς ανέφεραν πώς το δέντρο είχε πάνω καρπούς που ήταν στρογγυλοί και κόκκινοι σαν μήλα .

Το δέντρο το στόλιζαν με διάφορα τρόφιμα και γλυκά τα οποία μετά το πέρας το γιορτών τα μοίραζαν στα παπαδοπαίδια και σε φτωχές οικογένειες. Αργότερα, συναντάμε χριστουγεννιάτικο δέντρο στα σπίτια πλούσιων αριστοκρατικών, προτεσταντικών οικογενειών.

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπιόνια από τον Τζόνσον © Wikipedia
Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπιόνια από τον Τζόνσον © Wikipedia

Στις αρχές του 18ου αιώνα τα δέντρα άρχισαν να στολίζονται με κεριά και αντικείμενα υψηλής χρηματικής αξίας. Μέχρι τότε ο στολισμός ενός δέντρου ήταν πολυτέλεια και γιαυτό τα συναντάμε μόνο σε σπίτια πλούσιων και στις εκκλησίες.

Τον 19ο αιώνα βλέπουμε να στολίζονται δέντρα και σε σπίτια αλλά και σε σχολεία, νοσοκομεία και σε πολλούς άλλους δημόσιους χώρους.

Σημαντικό ρόλο στην διάδοση των δέντρων στα σπίτια, έπαιξε ο γερμανικός στρατός όταν αποφάσισε να στολίσει δέντρα στα στρατόπεδα και στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια του πολέμου 1870-1871.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρο το έφεραν οι Βαυαροί και στολίστηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας στα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα.

Πρόδρομος του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα ήταν το παραδοσιακό Χριστόξυλο ή Δωδεκαμερίτης ή Σκαρκάνζαλος κυρίως στα χωριά της Βορείου Ελλάδος.

Κάθε χρόνο έβαζαν ένα μεγάλο κούτσουρο στο τζάκι ή στις σόμπες τους από αγριοκερασιά, πεύκο ή ελιά και το άφηναν να καίει κατά τη διάρκεια των 12 ημερών των γιορτών από τα Χριστούγεννα έως και τα Φώτα.

Λέγεται πώς αυτό το έθιμο έφερνε τύχη και γούρι στα σπίτια και έδιωχνε τα καλικατζαράκια από το σπίτι. Από όπου και να έρχεται όσο ψήλο ή κόντο είναι, στολισμένο ή μη, με λαμπιόνια ή χωρίς το χριστουγεννιάτικο δέντρο φέρνει χαρά, δώρα και το γιορτινό κλίμα στο σπιτικό μας.

Γεγονότα σαν σήμερα 25 Δεκεμβρίου

333 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α΄ αναγορεύει καίσαρα τον μικρότερο γιο του, Κώνστα.
336 - Πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά εορτασμού των Χριστουγέννων στην Αρχαία Ρώμη.
350 - Ο Βετρανίων συναντά τον Κωνστάντιο Β΄ στη Ναϊσσό (Σερβία) και αναγκάζεται να παραιτηθεί από τον τίτλο του καίσαρα. Ο Κωνστάντιος του επιτρέπει να ζήσει ως απλός πολίτης με μία κρατική σύνταξη.
800 - Ο Καρλομάγνος στέφεται αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Ρώμη.
1013 - Ο Σβεν Α΄ της Δανίας ανακηρύσσεται βασιλιάς της Αγγλίας.
1025 - Ο Μιέσκο Β΄ Λάμπερτ στέφεται βασιλιάς της Πολωνίας.
1066 - Ο δούκας της Νορμανδίας Γουλιέλμος ο Κατακτητής στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο.
1076 - Ο Μπολέσλαφ Β΄ ο Γενναιόδωρος στέφεται βασιλιάς της Πολωνίας.
1100 - Ο Βαλδουίνος Α΄ της Βουλώνης στέφεται βασιλιάς της Ιερουσαλήμ στη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.
1130 - Ο Ρογήρος Β΄ στέφεται βασιλιάς της Σικελίας.
1261 - Ο 11χρονος Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης Δ΄ Λάσκαρης καθαιρείται και τυφλώνεται κατόπιν διαταγής του συναυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου.
1553 - Οι εξεγερμένοι Μαπούτσε νικούν τους Ισπανούς κατακτητές και εκτελούν τον κυβερνήτη της Χιλής Πέδρο ντε Βαλδίβια.
1559 - Εκλέγεται ο Πάπας Πίος Δ΄.
1758 - Παρατηρείται ο κομήτης του Χάλεϋ, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη του Έντμουντ Χάλλεϋ για το πέρασμά του. Αυτό ήταν το πρώτο πέρασμα του κομήτη που είχε προβλεφθεί.
1776 - Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον και ο Ηπειρωτικός Στρατός διασχίζουν τον ποταμό Ντέλαγουερ για να επιτεθούν την επόμενη μέρα στις δυνάμεις των Εσσιανών στο Τρέντον (Νιου Τζέρσεϊ).
1868 - Ο Αμερικανός πρόεδρος Άντριου Τζόνσον χορηγεί άνευ όρων χάρη σε όλους τους Συνομόσπονδους βετεράνους.
1914 - Μία σειρά ανεπίσημων εκεχειριών λαμβάνει χώρα στο δυτικό μέτωπο για να εορταστούν τα Χριστούγεννα.
1932 - Σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών Ρίχτερ χτυπά την επαρχία Κανσού στην Κίνα.
1941 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η ιαπωνική κατοχή του Χονγκ Κονγκ.
1977 - Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μεναχέμ Μπέγκιν συναντιέται στην Αίγυπτο με τον πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ.
1989 - Ρουμανική Επανάσταση: Ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου και η γυναίκα του, Έλενα, καταδικάζονται σε θάνατο και εκτελούνται μετά από συνοπτική δίκη.
1991 - Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ παραιτείται από πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης (η ίδια η Σοβιετική Ένωση διαλύεται την επόμενη ημέρα).
2003 - Boeing 727 συντρίβεται στο αεροδρόμιο της Κοτονού στο Μπενίν, σκοτώνοντας 141 άτομα.

Γεννήσεις σαν σήμερα 25 Δεκεμβρίου

867 - Στέφανος Β΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1250 - Ιωάννης Δ΄ Λάσκαρης, Βυζαντινός αυτοκράτορας
1424 - Μαργαρίτα της Σκωτίας, Δελφίνη της Γαλλίας
1461 - Χριστίνα της Σαξονίας, βασίλισσα της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Δανίας
1494 - Αντουανέτα των Βουρβόνων, δούκισσα του Γκιζ
1642 - Ισαάκ Νεύτων, Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος και θεολόγος
1711 - Ζαν-Ζοζέφ ντε Μοντονβίλ, Γάλλος συνθέτης
1717 - Πάπας Πίος ΣΤ΄
1869 - Γεώργιος Καντακουζηνός-Grănicerul, Ρουμάνος στρατιωτικός
1876 - Μοχάμεντ Αλί Τζίνα, Πακιστανός πολιτικός
1886 - Γκόταρντ Χάινριτσι, Γερμανός στρατιωτικός
1887 - Κόνραντ Χίλτον, Αμερικανός επιχειρηματίας
1891 - Κέννεθ Άρθουρ Άντερσον, Βρετανός στρατηγός
1899 - Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Αμερικανός ηθοποιός
1904 - Γιάννης Κουτσοχέρας, Έλληνας πολιτικός
1907 - Καμπ Κάλογουεϊ, Αμερικανός τραγουδιστής
1916 - Αχμέντ Μπεν Μπελά, Αλγερινός στρατιωτικός και πολιτικός
1918 - Ανουάρ Σαντάτ, Αιγύπτιος πολιτικός
1922 - Χρήστος Κολοκοτρώνης, Έλληνας στιχουργός
1924 - Μοκτάρ Ουλντ Ντάντα, Μαυριτανός πολιτικός
1925 - Κάρλος Καστανιέδα, Περουβιανός συγγραφέας
1927 - Ραμ Νάραγιαν, Ινδός μουσικός
1929 - Τσίνα Ματσάδο, Κινέζα μοντέλο
1935 - Γεώργιος Παγιωτέλης, Έλληνας δημοσιογράφος
1936 - Αλεξάνδρα του Κεντ, πριγκίπισσα της Μεγάλης Βρετανίας
1945 - Νόελ Ρέντινγκ, Άγγλος μουσικός
1948 - Μάνι Μόρι, πρόεδρος της Μικρονησίας
1948 - Τάκης Συνετόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1949 - Ναγουάζ Σαρίφ, Πακιστανός πολιτικός
1949 - Σίσι Σπέισεκ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1955 - Σταμάτης Κραουνάκης, Έλληνας τραγουδοποιός
1958 - Αλάνα Μάιλς, Καναδή τραγουδίστρια
1971 - Ντάιντο, Αγγλίδα τραγουδίστρια
1971 - Τζάστιν Τρυντώ, Καναδός πολιτικός
1976 - Άρμιν βαν Μπιούρεν, Ολλανδός DJ και παραγωγός
1976 - Τουόμας Χολοπάινεν, Φινλανδός μουσικός (Nightwish)
1981 - Κρίστιαν Χολστ, Δανός ποδοσφαιριστής
1984 - Τζόρτζια Μόφετ, Αγγλίδα ηθοποιός

Θάνατοι σαν σήμερα 25 Δεκεμβρίου

317 π.Χ. - Φίλιππος Γ', βασιλιάς της Μακεδονίας
304 - Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια
795 - Πάπας Αδριανός Α΄
820 - Λέων Ε΄, Βυζαντινός αυτοκράτορας
1406 - Ερρίκος Γ', βασιλιάς της Καστίλης
1553 - Πέδρο ντε Βαλδίβια, Ισπανός κατακτητής
1635 - Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν, Γάλλος γεωγράφος και εξερευνητής
1930 - Ευγένιος Γκολντστάιν, Γερμανός φυσικός
1938 - Κάρελ Τσάπεκ, Τσέχος συγγραφέας
1951 - Γεώργιος Βλάχος, Έλληνας δημοσιογράφος, εκδότης και θεατρικός συγγραφέας
1963 - Τριστάν Τζαρά, Ρουμάνος ποιητής
1966 - Νίκος Δάνδολος, Έλληνας χαρτοπαίκτης
1973 - Ισμέτ Ινονού, Τούρκος στρατηγός και πολιτικός
1975 - Γκαστόν Γκαλιμάρ, Γάλλος εκδότης
1976 - Φράνκι Ντάρο, Αμερικανός ηθοποιός
1977 - Τσάρλι Τσάπλιν, Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης
1979 - Θρασύβουλος Σταύρου, Έλληνας συγγραφέας
1983 - Ζουάν Μιρό, Καταλανός ζωγράφος
1989 - Νικολάε Τσαουσέσκου, Ρουμάνος πολιτικός
1995 - Ντιν Μάρτιν, Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός
2008 - Χρήστος Ευθυμίου Έλληνας ηθοποιός
2016 - Γεώργιος Γεωργαλάς, Έλληνας δημοσιογράφος
2016 - Βέρα Ρούμπιν, Αμερικανίδα αστρονόμος
2016 - Τζορτζ Μάικλ, Άγγλος τραγουδιστής
2019 - Γιώτα Φώτου, Ελληνίδα συγγραφέας

Με πληροφορίες από History

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.