- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γεωργία Λαλέ: Πώς σχολίασε την απόσυρση της ροζ σημαίας από το ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης που είχε «κατέβει» με απόφαση του υπουργού εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη
Κατέβηκε τελικά η ροζ ελληνική σημαία από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε γύρω από την ανάρτησή της.
«Λυπάμαι που η δουλειά μου παρερμηνεύτηκε. Τα θύματα γυναικοκτονιών είναι ήρωες του αγώνα για ελευθερία και ζωή στην Ελλάδα και διεθνώς», απάντησε η εικαστικός Γεωργία Λαλέ μέσω Instagram, μετά την εντολή του υπουργού εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη για «κατέβασμα» της σημαίας.
Σύμφωνα με την ίδια την δημιουργό, το έργο της επιχειρεί να μιλήσει για «το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων κατά γυναικών». Μάλιστα, το έργο που ονομάζεται «Neighborhood Guilt» έχει υφανθεί από σεντόνια που της δώρισαν κακοποιημένες γυναίκες.
«Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες» δήλωσαν οι διοργανωτές της έκθεσης προσθέτοντας: «Το σπίτι δεν είναι καταφύγιο για ανθρώπους που ζουν σε ένα καταχρηστικό περιβάλλον. Αντίθετα, εδώ είναι πιο ευάλωτοι, μόνοι και εκτεθειμένοι. Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους. Η ζωή τους τελειώνει στο κρεβάτι που στρώνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους. Παρόμοια σεντόνια με αυτά που απορροφούν τα δάκρυά μας, που απορροφούν τα όνειρά μας».
Η δημιουργός επεσήμανε στα εγκαίνια ότι το έργο της έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το θέμα των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα που, όπως τόνισε, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς μόνο το 2022 καταγράφηκαν 22 γυναικοκτονίες.
Σε παλιότερη συνένευξή της, σχετικά με καλλιτεχνική δράση της στην Τουρκία, στην ερώτηση «υπήρξε κάποια στιγμή που φοβήθηκες», είχε απαντήσει: «Πάντα υπάρχει μία μικρή ανησυχία όταν δημιουργείς δημόσιες δράσεις, ο καλλιτέχνης είναι εντελώς εκτεθειμένος στο δημόσιο κοινό και δεν υπάρχει καμία προστασία».
Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, μιλώντας σε συνέντευξη στο ομογενειακό ραδιόφωνο Cosmos FM είχε επικαλεστεί την ελευθερία της Τέχνης, ενώ είχε τονίσει πως στόχος της Γεωργίας Λαλέ ήταν να αφυπνίσει μέσω μιας δυνατής εικόνας και όχι να προσβάλει το σύμβολο της σημαίας.
Ποια είναι η Γεωργία Λαλέ
Η 34χρονη γεννημένη στο Χαϊδάρι εικαστικός Γεωργία Λαλέ ζει και εργάζεται στο Μπρούκλιν. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, που με υποτροφία έκανε το μεταπτυχιακό της στις εικαστικές τέχνες στη σχολή School of Visual Arts στην Νέα Υόρκη. Οι παραστάσεις, τα γλυπτά και οι εγκαταστάσεις της έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ τέχνης και μπιενάλε, όπως το A.I.R. Biennial, NYC (2023), Art in Odd Places, NYC (2022), η Διεθνής Εβδομάδα Τέχνης της Βενετίας, Ιταλία (2020) και το Φεστιβάλ Nuit Blanche των Βρυξελλών, Βέλγιο (2016). Η δουλειά της έχει εκτεθεί μεταξύ άλλων στα Smack Mellon, Collar Works, Border Project Space και Shiva Gallery. Έχει προσκληθεί να μιλήσει για τη δουλειά της από το Ίδρυμα Dedalus, τα MoMA Archives και το Πανεπιστήμιο Yale. Ο πατέρας της, Χάρης Λαλές, είναι γλύπτης και χαράκτης που έχει δημιουργήσει πολλά μνημεία στην Αθήνα. Τα αδέρφια της, Κώστας και Πέτρος, είναι επίσης καλλιτέχνες.