Ελλαδα

Πρώτη η Ελλάδα στην κατανάλωση αντιβιοτικών - 3 στους 4 Έλληνες έκαναν χρήση τους τελευταίους 12 μήνες

Δεν είναι ούτε βιταμίνες ούτε παυσίπονα, προειδοποιούν οι επιστήμονες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρώτη η Ελλάδα στην κατανάλωση αντιβιοτικών - 3 στους 4 Έλληνες έκαναν χρήση τους τελευταίους 12 μήνες Δεν είναι ούτε βιταμίνες ούτε παυσίπονα, προειδοποιούν οι επιστήμονες
Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε χρήση αντιβιοτικών © Unsplash / Volodymyr Hryshchenko

Πρώτη η Ελλάδα στην κατανάλωση αντιβιοτικών - 3 στους 4 Έλληνες έκαναν χρήση τους τελευταίους 12 μήνες. Δεν είναι ούτε βιταμίνες ούτε παυσίπονα, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Τα αντιβιοτικά δεν είναι ούτε βιταμίνες ούτε παυσίπονα, προειδοποιούν οι επιστήμονες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Η χώρα μας δυστυχώς έχει την θλιβερή πρωτιά στην κατάχρηση των αντιβιοτικών με τους ιατρούς να επαναλαμβάνουν: όχι αντιβιοτικά στα κρυολογήματα ή στον πονόδοντο, όχι στο σπίτι, όχι πίεση στον γιατρό μας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx84c3w22c3d)

Σύμφωνα με έρευνα από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών που ξεκίνησε το 2013, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ και την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά (18-24 Νοεμβρίου 2023), η φετινή χρόνια ήταν απογοητευτική για την Ελλάδα.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της έρευνας

Η κατανάλωση αντιβιοτικών είναι διπλάσια έως και εξαπλάσια σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ήδη από το 2009 έως το 2020, με τις μικρότερες καταναλώσεις να παρατηρούνται στη βόρεια Ευρώπη, αναφέρει η έρευνα.

Επίσης, ένας στους τέσσερις Έλληνες έχει κάποιο αντιβιοτικό στο σπίτι για ώρα ανάγκης. Πάντως με την υποχρεωτικής συνταγογράφηση των αντιβιοτικών το 2020, έχει μειωθεί σημαντικά η χρήση τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 3 στους 4 Έλληνες πήραν κάποιο αντιβιοτικό τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ δύο στους δέκα δεν έχουν λάβει ποτέ αντιβιοτικό. Το 16% πήραν αντιβιοτικό για οδοντιατρικούς λόγους, ένα 21% για διάφορους λόγους σοβαρών ασθενειών ή χειρουργικών επεμβάσεων, ένα 11% για αντιμετώπιση λοιμώξεων και ένα ποσοστό 19% αναφέρουν ως αιτία τον επίμονο βήχα και προβλήματα με αναπνευστικό ή βρογχίτιδες. Το ποσοστό των ατόμων που αναφέρουν παρενέργειες από τη χρήση αντιβιοτικού, έπεσε στο 19% φέτος, από 26% στο 2013.

Τα αντιβιοτικά δεν είναι ακίνδυνα, τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος

«Δυστυχώς η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσμενή θέση, κατέχοντας το αρνητικό πρωτείο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών, που μετουσιώνεται σε πρωτιά στην ανθεκτικότητα των μικροβίων. Η άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών, αποτελεί θέμα δημόσιας υγείας μεγάλης σημασίας, το οποίο απασχολεί μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας. Πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι ακίνδυνα, και για το λόγο αυτό, δεν θα πρέπει να καταναλώνονται χωρίς ιατρική συνταγή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα μόνο για τις σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις, τις οποίες θα διαγνώσει ο ιατρός, τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Κυριακή Κανελλακοπούλου. «Οι Έλληνες σε υψηλό ποσοστό επιμένουν να παίρνουν αντιβιοτικά για απλές ιώσεις, στις οποίες εξ' ορισμού, δεν είναι δραστικά». Όπως εξήγησε η καθηγήτρια, οι περισσότερες από τις λοιμώξεις που μας συμβαίνουν τον χειμώνα, όπως ωτίτιδα, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα και το «κοινό κρυολόγημα», που εκδηλώνεται με συνάχι, βήχα, πονόλαιμο, πόνο στους μύες, στα κόκκαλα και πυρετό, είναι ιώσεις που θεραπεύονται από μόνες τους σε περίπου τρεις ημέρες.

Συνέπειες της υπερκατανάλωσης                                          

Σύμφωνα με την κα. Κανελακοπούλου, συνέπειες της υπερκατανάλωσης είναι παρενέργειες όπως π.χ. εξανθήματα, βρογχικό άσθμα και το αλλεργικό σοκ που απειλεί την ίδια τη ζωή του ασθενούς, τοξικότητα στα νεφρά και στο ήπαρ, σοβαρά διαρροϊκά σύνδρομα, όπως η ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα με θνητότητα που υπερβαίνει το 20% των προσβληθέντων. Επίσης, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι παιδιά που πήραν αντιβιοτικά σε ηλικία μικρότερη των 6 μηνών, θα γίνουν παχύσαρκα. Η χειρότερη όμως ανεπιθύμητη ενέργεια αφορά στην ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά, ώστε τα τελευταία να μην είναι πλέον δραστικά στις μικροβιακές λοιμώξεις.

                                                                                                                                     

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.