Ελλαδα

Εμβόλια: Τι γνωρίζουμε;

Ποια είναι η διαφορά στα συμβατικά εμβόλια και στα δύο νέου τύπου που κυκλοφορούν για πρώτη φορά φέτος στη χώρα μας και ότι άλλο θέλεις να μάθεις

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 896
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιασμός γρίπης
© Unsplash

Η Κατερίνα Αργυράκη, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», εξηγεί στην ΑΤΗΕΝS VOICE τι συμβαίνει με τα εμβόλια της γρίπης και του κορωνοϊού

O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπενθυμίζει σε όλους τους πολίτες την ανάγκη για έγκαιρο, εντός του Νοεμβρίου, αντιγριπικό εμβολιασμό, δεδομένου ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου ως και τον Μάρτιο παρατηρείται στη χώρα μας έξαρση των κρουσμάτων γρίπης. Πρόσφατα ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, συνέστησε ο εμβολιασμός για τη γρίπη να γίνεται με συνταγή γιατρού, τονίζοντας πως «ο γιατρός είναι ο αρμόδιος για να πει ποιος είναι ο καλύτερος χρόνος για έναν άρρωστο να κάνει το εμβόλιο της γρίπης».

Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για τους εμβολιασμούς, στη συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η Προαγωγή του Αντιγριπικού Εμβολιασμού - Ο σημαντικός ρόλος του φαρμακοποιού», από τους 1.500.000 εμβολιασμούς, στα φαρμακεία διενεργήθηκαν οι 1.350.000. Συγκεκριμένα στα φαρμακεία από 2 έως 13 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν χωρίς ιατρική συνταγή 423.000 εμβολιασμοί και με συνταγή 307.000. Για τον μήνα Οκτώβριο οι εμβολιασμοί στο φαρμακείο έφτασαν τις 620.000. Φέτος κυκλοφορούν έξι αντιγριπικά εμβόλια, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο με θέμα «Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2023-2024 - Αντιγριπικός Εμβολιασμός» της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη. Απευθύναμε κάποιες ερωτήσεις στην παθολόγο - λοιμωξιολόγο, Κατερίνα Αργυράκη, για να μας εξηγήσει μερικά χρήσιμα πράγματα που καλό είναι να γνωρίσουμε για τα εμβόλια.

Η Κατερίνα Αργυράκη εξηγεί τι συμβαίνει με τα εμβόλια της γρίπης και του κορωνοϊού

― Ποια είναι η διαφορά στα συμβατικά εμβόλια και στα δύο νέου τύπου (απλό, σύνθετο) που κυκλοφορούν για πρώτη φορά φέτος στη χώρα μας;
Πρόκειται για δύο νέα εμβόλια, ένα τετραδύναμο αδρανοποιημένο με ανοσοενίσχυση και ένα τετραδύναμο αδρανοποιημένο υψηλής δόσης. Και τα δύο προκρίνονται για τον εμβολιασμό από την ηλικία 65 ετών και άνω.

― Σε ποιες ηλικιακές ομάδες απευθύνονται; Πόσες δόσεις περιλαμβάνει το κάθε εμβόλιο;
Τα νέα εμβόλια γρίπης, όπως είπαμε, απευθύνονται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Περιλαμβάνουν μία δόση ετησίως για όλα τα άτομα άνω των 9 ετών.

― Τα νέα εμβόλια είναι ασφαλή; Είναι πιο αποτελεσματικά από τα παλιά;
Τα νέα εμβόλια της γρίπης είναι ασφαλή και ο αριθμός των ανεπιθύμητων ενεργειών παραμένει χαμηλός. Όσον αφορά τη σύγκριση με τα παλαιού τύπου εμβόλια, έχει βρεθεί ότι για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, άνω των 65, προτιμώνται γιατί προλαμβάνουν τη γρίπη και τη νοσηλεία λόγω γρίπης. 

Κατερίνα Αργυράκη, παθολόγος- λοιμωξιολόγος
Κατερίνα Αργυράκη, παθολόγος- λοιμωξιολόγος

― Πόσο καιρό χρειάεται για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό το αντιγριπικό εμβόλιο;
Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να δημιουργηθούν ικανοποιητικά αντισώματα, γι’ αυτό και ο εμβολιασμός ιδανικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν την έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης. Ωστόσο άτομα που δεν κατάφεραν να εμβολιαστούν εγκαίρως και έχουν ένδειξη αντιγριπικού εμβολιασμού, μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και αργότερα, όσο διαρκεί η περίοδος της εποχικής γρίπης.

― Τι ισχύει για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα;
Τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, αλλά και οι φροντιστές τους, δεν θα πρέπει να αμελούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Είναι το σπουδαιότερο που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε σοβαρή γρίπη με επιπλοκές ή νοσηλεία.

― Συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Tι ισχύει;
Μπορεί να δοθεί ακόμα και τη ίδια μέρα, απλά σε διαφορετικό σημείο.

― Αντιγριπικός εμβολιασμός και λοίμωξη COVID-19. Μπορεί κάποιος να κολλήσει αυτή την περίοδο και γρίπη και covid;
Ναι, η μία νόσος δεν αποκλείει την άλλη και δυστυχώς έχουμε δει τέτοιες διπλές νοσήσεις.

― Αν κολλήσει γρίπη ή/και covid χρειάζεται μόλις αναρρώσει να εμβολιαστεί και, αν ναι, πότε;
Έχοντας νοσήσει κάποιος με Covid και ιδιαίτερα αν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να κάνει τον αντιγριπικό εμβολιασμό μόλις αναρρώσει πλήρως, σε χρόνο που θα καθορίσει ο θεράποντας ιατρός του.

― Τα νέα άτομα χωρίς υποκείμενα νοσήματα μπορούν χωρίς συνταγή γιατρού να κάνουν το εμβόλιο;
Μπορούν, αν επιθυμούν, να εμβολιαστούν και χωρίς συνταγή ιατρού. Να σημειώσω εδώ ότι για τα νέου τύπου εμβόλια είναι υποχρεωτική η συνταγογράφηση από ιατρό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.