Ελλαδα

Η τεχνητή νοημοσύνη «ασπίδα» στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Google

Πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν εργαλεία ΑΙ για την πρόληψη πυρκαγιών και πλημυρών

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη «ασπίδα» στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Google στην ΕΡΤ - Πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν εργαλεία ΑΙ για την πρόληψη πυρκαγιών και πλημυρών

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες, υποστήριξε στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη, ο αντιπρόεδρος της Google, Γιόσι Ματίας.

Ο ισραηλινός μηχανικός του τεχνολογικού κολοσσού που συνάντησε την Πέμπτη τον Πρωθυπουργό και βρίσκεται σήμερα στο Ντουμπάι για τη Σύνοδο COP28, εξήγησε πως τα επόμενα χρόνια τα μοντέλα πρόγνωσης θα γίνουν ισχυρότερα και θα βοηθήσουν τις χώρες να προβλέπουν τις πλημμύρες έως και 7 ημέρες νωρίτερα.

Στην ερώτηση, πώς μπορεί να μας βοηθήσει η ΑΙ ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ειδικά στη ΝΑ Ευρώπη με τις δασικές πυρκαγιές και με τις πλημμύρες, ο Γιόσι Ματίας απάντησε: «Η ΑΙ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Συνδράμει σε αυτό που αποκαλούμε μετριασμό της κλιματικής αλλαγής: στον μετριασμό των εκπομπών αερίων και της υπερθέρμανσης. Πρόσφατη έκθεση της Google και της BCG κατέδειξε ότι η ΑΙ εκτιμάται πως μπορεί να μετριάσει κατά 5-10 φορές τις εκπομπές αερίων. Επίσης, βοηθάει στην προσαρμογή, στο πώς να προσαρμοστούμε στην κλιματική κρίση, όπως σε φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές. Κάποτε έμοιαζε σχεδόν αδύνατον, εξαιτίας της πολυπλοκότητας της πρόγνωσης πλημμυρών, αλλά σήμερα, με τη χρήση της ΑΙ, ήδη προβλέπουμε ικανοποιητικά πλημμύρες σε πολλά μέρη του κόσμου. Μάλιστα, έχουμε την πλατφόρμα Flood Hub. Παρέχει προβλέψεις έως και επτά ημέρες νωρίτερα για πάνω από 80 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα».

Η ΑΙ μπορεί να μας βοηθήσει στην καλύτερη πρόγνωση φυσικών καταστροφών

Αν θα μπορούσαν να μας είχαν προειδοποιήσει τα εργαλεία της ΑΙ στη Θεσσαλία πριν από τις καταστροφικές πλημύρες, ο αντιπρόεδρος της Google είπε: «Σημειώνουμε πρόοδο αναφορικά με τέτοιες προβλέψεις. Προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στις ποτάμιες πλημμύρες. Ποτάμιες πλημμύρες είναι όταν υπερχειλίζουν ποταμοί. Άλλα είδη πλημμυρών απαιτούν πρόοδο από επιστημονικής άποψης, όπως οι αστικές ή οι αιφνίδιες πλημμύρες. Η ΑΙ μπορεί να μας βοηθήσει στην καλύτερη πρόγνωση. Συνεργαζόμαστε με κυβερνήσεις και οργανισμούς. Οι δασικές πυρκαγιές είναι άλλος ένας τομέας, όπου η πληροφόρηση για την τοποθεσία σε πραγματικό χρόνο είναι σημαντική για τον κόσμο, τους διασώστες και τις κυβερνήσεις».

Για τον ακριβή μηχανισμό και λειτουργία της ΑΙ ο κ. Ματίας είπε: «Παίρνουμε δορυφορικές εικόνες, τις αναλύουμε και ταυτοποιούμε, με βάση την ανάλυση εικόνας μέσω ΑΙ, τα όρια της δασικής πυρκαγιάς. Το ερώτημα είναι πώς μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι τεχνολογίες σε ευρεία κλίμακα, όπως και η αξιοποίηση άλλων τεχνολογιών. Με τα χρόνια παρατηρείται επίταση της συχνότητας και της σφοδρότητας αυτών των συμβάντων. Η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τους ακραίους καύσωνες, τις καταιγίδες, πιο συχνά και σφοδρά φαινόμενα απ’ ό,τι στο παρελθόν», σχολίασε ο κ. Ματίας.

Πηγή: ertnews