Ελλαδα

Πιλότος Rafale για αερομαχίες: «Όταν βλέπεις τα όπλα στο φτερό, καταλαβαίνεις ότι κουβαλάς τα ιδανικά ενός ολόκληρου λαού»

Και η μία από τις δύο γυναίκες πιλότους F-16 στην Ελλάδα που δε θα ξεχάσει ποτέ την πρώτη της πτήση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πιλότος Rafale για αερομαχίες: «Όταν βλέπεις τα όπλα στο φτερό, καταλαβαίνεις ότι κουβαλάς τα ιδανικά ενός ολόκληρου λαού»
Πιλότος Rafale για αερομαχίες: «Όταν βλέπεις τα όπλα στο φτερό, καταλαβαίνεις ότι κουβαλάς τα ιδανικά ενός ολόκληρου λαού» © Alpha / Πρωταγωνιστές

Πιλότος Rafale για αερομαχίες: Όσα είπε στους «Πρωταγωνιστές» και τον Σταύρο Θεοδωράκη

Με αφορμή την Ημέρα Των Ενόπλων Δυνάμεων (21 Νοεμβρίου), ένας από τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Γιάννης Σιάνος με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας πτήσεων, περιέγραψε πώς είναι να πετάς με μαχητικό στον Σταύρο Θεοδωράκη και την εκπομπή «Πρωταγωνιστές».

Ο δημοσιογράφος βρέθηκε στην Πτέρυγα Μάχης των Rafale και εκεί ο Έλληνας πιλότος μίλησε για τις ώρες της εκπαίδευσης, τις δυσκολίες, αλλά και τι συμβαίνει στις περιπτώσεις αναχαίτισης.

«Οι νύχτες είναι δύσκολες, οι μέρες με κακό καιρό είναι δύσκολες»

«Οι νύχτες είναι δύσκολες, οι μέρες με κακό καιρό είναι δύσκολες», λέει ο Γιάννης Σιάνος. «Όπως κάθε νύχτα, έτσι κι αυτή ήταν σκοτεινή», είπε στον Σταύρο Θεοδωράκη με το που κατέβηκε από το αεροσκάφος ο πιλότος. «Ακόμη και τις ήσυχες βραδιές εμείς πρέπει να εκπαιδευόμαστε όπως θα είναι στην πραγματικότητα. Οι νύχτες είναι δύσκολες, οι μέρες με κακό καιρό είναι δύσκολες, οι μέρες με πολύ καλό καιρό μπορεί να αποδειχθούν δύσκολες, όμως η νύχτα από μόνη της είναι δύσκολη. Αν έχει φεγγάρι, έχεις τύχη να μπορέσεις να δεις κάτι», εξήγησε.

Tι συμβαίνει στις αερομαχίες

Στη συνέχεια ο Ελληνας πιλότος σε Rafale μίλησε για το τι συμβαίνει στις αερομαχίες. «Στο ιστορικό μου έχω αρκετά χρόνια στον ρόλο της αναχαίτισης, οπότε έχω βρεθεί πολλές φορές σε αυτή τη θέση. Τα έχω δει σχεδόν όλα εκεί πάνω», είπε ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και στη συνέχεια απάντησε σε ερώτηση για το πόσο δύσκολες είναι οι στιγμές της εμπλοκής: «Θέλουν πολύ σωστή διαχείριση και της δικής σου ψυχοσωματικής κατάστασης, αλλά να ελέγξεις και το τι κάνει ο άλλος. Τη στιγμή που κοιτάς το φτερό σου και βλέπεις τα όπλα καταλαβαίνεις ότι κουβαλάς μαζί σου τα ιδανικά ενός ολόκληρο λαού και το θεμιτό είναι να μπορείς να τους προσφέρεις ασφάλεια για να ζουν ελεύθερα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx6i65b8yu49)

«Δε θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μου πτήση»

Η Νίκη Γκαραβέλη, μία από τις δύο γυναίκες πιλότους F-16 στην Ελλάδα μίλησε και αυτή στους «Πρωταγωνιστές» και στον Σταύρο Θεοδωράκη. «Τοποθετήθηκα στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου τον περασμένο Δεκέμβριο. Εκεί πήραμε την αρχική εκπαίδευση σε F-16 μέχρι τον Ιούνιο και από τον Αύγουστο, πλέον, ανήκω στην 341 Μοίρα. Το F-16 είναι μονοθέσιο και να πετάς με ένα τέτοιο αεροσκάφος είναι κάτι το μοναδικό» τόνισε αρχικά η πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και στη συνέχεια πρόσθεσε:

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx6ibzq4ltyh)

«Και ας ακούγεται χαζό, όταν ήμουν μικρή έπαιζα με αεροπλανάκια αντί για κούκλες. Από μικρή ηλικία το ήθελα και έβλεπα τους πιλότους και τους καμάρωνα. Ήθελα να γίνω και εγώ πιλότος σε πολεμικό αεροσκάφος. Είμαι 25 χρονών, σήμερα. Αυτή τη στιγμή είμαστε δυο γυναίκες που πετάνε μαχητικά. Υπάρχει μια στη Λάρισα και εγώ στο Βόλο. Υπάρχει μια ακόμα που εκπαιδεύεται στο ΣΜΕΤ για να γίνουμε τρεις. Σε ότι αφορά τους άνδρες χειριστές, δεν έχω παρατηρήσει κάποια αρνητική συμπεριφορά απέναντί μου. Υπάρχει ισότητα. Έχω γίνει αποδεκτή. Με βλέπουν σαν συνάδελφό τους. Χαίρομαι πάρα πολύ στην απογείωση αλλά όταν προσγειώνομαι είναι αυτή η ασφάλεια, η σιγουριά ότι έχω πιάσει έδαφος και έχει τελειώσει μια πτήση που έχουμε απολαύσει. Αξέχαστη η πρώτη μέρα που πέταξα. Ήταν 16 Μαΐου του 2017».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.