- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
30 άνθρωποι από 20 χώρες ζουν νομαδικά στον Ζαρό της Κρήτης
Ο Ζαρός της Κρήτης γίνεται το επίκεντρο ενός πρωτότυπου πειράματος, με ψηφιακούς νομάδες από όλο τον κόσμο να βιώνουν τη ζωή πλάι στον Ψηλορείτη
Ο Ζαρός είναι το πρώτο χωριό για ψηφιακούς νομάδες στην Ελλάδα – Η διοργανώτρια Λότους Βρίτζμα μιλάει για το πρωτότυπο πείραμα
Στις νότιες υπώρειες του όρους Σαμάρι, παρακλάδι του Ψηλορείτη, βρίσκεται χωμένος ο Ζαρός, ένα γραφικό χωριό που απέχει 43 χιλιόμετρα από το κέντρο του Ηρακλείου της Κρήτης. Σε αυτό το σκηνικό έστησαν τον δικό τους προσωρινό τόπο 30 ψηφιακοί νομάδες, συμμετέχοντας σε ένα διαφορετικό εγχείρημα.
Από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 30 του ίδιου μήνα, μία ομάδα ανθρώπων από όλη τη Γη γίνονται μέρος μιας ξέχωρης εμπειρίας συνεχίζοντας ταυτόχρονα τις δουλειές τους online. Πρόκειται για το πρώτο χωριό για ψηφιακούς νομάδες στην Ελλάδα. Διοργανώτρια η Ολλανδέζα Λότους Βρίτζμα, μία full time digital nomad, η οποία τα τελευταία 3,5 χρόνια ταξιδεύει αδιάκοπα.
Μιλώντας στην Athens Voice, λίγο πριν αρχίσει αυτή η νέα εμπειρία, εξηγεί ότι διάγει μια νομαδική ζωή κάνοντας πράξη το όνειρό της. Χάνει κάτι (αναφέρει την οικογενειακή ζωή, πίσω στο Άμστερνταμ), αλλά κερδίσει πολλά άλλα: «Εμπειρίες, γνώση, ελευθερία...». Όλη αυτή η διαδικασία φέρνει στον νου «Τον δρόμο» του Τζακ Κέρουακ, αλλά με μία έντονη προσαρμογή στη συγκυρία, στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της εποχής. Κυρίως στις δυνατότητες. Τόσο η 30χρονη Λότους όσο και οι λοιποί συμμετέχοντες είναι ψηφιακοί ιθαγενείς: Εργάζονται από οπουδήποτε καθώς δεν απαιτείται η φυσική τους παρουσία σε ένα γραφείο – γραφείο σου είναι όπου βρίσκεται το laptop σου και έχεις μια στοιχειωδώς καλή σύνδεση στο Ίντερνετ. Όπου γης και τόπος εργασίας – η ζωή του ψηφιακού νομά.
Ψηφιακοί νομάδες στον Ζαρό της Κρήτης: Πώς οργανώθηκε το εγχείρημα
Η Λότους οργάνωσε αυτή την ομαδική εμπειρία στο Μέξικο και στην Ινδονησία, προτού επιλέξει την Ελλάδα ως τον επόμενο σταθμό της. Γιατί στον Ζαρό; Γιατί από εκεί κατάγεται ο σύντροφός της και εξ αρχής ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι εκεί. Λίγες ημέρες αφότου άρχισε το εγχείρημα, ρωτάω τη Λότους ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις των 30 νομάδων: «Το λατρεύουν. Απολαμβάνουν να εργάζονται έχοντας αυτή τη μαγευτική θέα των βουνών. Νιώθουν ότι μπορούν να επανασυνδεθούν εδώ. Αγαπούν το φαγητό και τη φιλοξενία των Κρητικών».
Τριάντα άνθρωποι από μία σειρά χωρών (μεταξύ άλλων ΗΠΑ, Καναδάς, Ιρλανδία, Πολωνία, Ιταλία, Σουηδία, Αιθιοπία, Αίγυπτος, Ταϊλάνδη) και ηλικίας από 23 έως 42 ετών, βιώνουν μια αδιάκοπη διεθνή και τοπική διάδραση, μεταξύ τους αλλά και με τους ντόπιους, οι οποίοι έχουν καλοδεχθεί τους νομάδες. Ένα πείραμα που μοιάζει με win-win σενάριο. Η Λότους διευκρινίζει ότι η Avnea (η εταιρεία της) επέλεξε τα πρόσωπα, δεν μπορούσε να λάβει μέρος ο οποιοσδήποτε: «Είχαμε συνεντεύξεις με τους ενδιαφερόμενους. Επιδιώξαμε να επιλέξουμε ανθρώπους που όντως ήθελαν να έχουν διάδραση, όχι μόνο να καταναλώσουν».
Και οι 30 συμμετέχοντες επισκέπτονται για πρώτη φορά την Ελλάδα (τουλάχιστον ως ψηφιακοί νομάδες) και προέρχονται από τον χώρο της τεχνολογίας, της φωτογραφίας, του design, ενώ πολλοί εξ αυτών είναι επιχειρηματίες και life coaches.
«Ο Ζαρός είναι ένα μέρος όπου μπορούμε να αποσυνδεθούμε από τη φασαρία της καθημερινότητας, να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας. Αλλά υπάρχουν περισσότερα, καθώς στο χωριό η έμπνευση μπορεί να συναντήσει την επαγγελματική ανάπτυξη, οι επαγγελματίες –όπως οι νομάδες μας– μπορούν να συγκεντρωθούν, να εργαστούν με πάθος, να μοιραστούν, να μάθουν, να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν. Θα ζήσουμε τη μεσογειακή ζωή του χωριού, αλλά θα είμαστε μια καταπληκτική φυλή επαγγελματιών που ήρθαν εδώ για να χαλαρώσουν, να ταξιδέψουν και να δουλέψουν. Ναι, νομίζω ότι μπορείτε ήδη να φανταστείτε ότι αυτή θα είναι μια απίστευτη και μοναδική εμπειρία».
Η Λότους είναι θιασώτης της νομαδικής ζωής. «Δεν είχα διαμέρισμα τα τελευταία 3,5 χρόνια, δεν έχω κλειδιά. Αυτό το διάστημα επισκέφτηκα παραπάνω από 30 χώρες – στο Μεξικό έμεινα για 6 μήνες, σε κάποιες 2-3 εβδομάδες. Έζησα, μεταξύ άλλων, στη Νικαράγουα, στην Ινδία, στην Ιορδανία, στο Ελ Σαλβαδόρ, στην Ονδούρα, στο Μεξικό.
»Με το να διάγω μια νομαδική ζωή κι εγώ, κατάλαβα πόσο δυνατό είναι όταν συνδεόμαστε, πόσο μπορούμε να μεγαλώσουμε, να γίνουμε καλύτεροι, είναι σημαντικό να συνδεόμαστε» λέει. Τη ρωτάω πώς βγάζει τα προς το ζην. «Επί 2 χρόνια εργάζομαι στον χώρο της εμπειρίας και των social media. Είμαι επίσης μέντορας για ανθρώπους που επιθυμούν να είναι ψηφιακοί νομάδες». Είναι μια νέα γυναίκα της εποχής της. «Έχω την ελευθερία να πηγαίνω όπου θέλω. Ήταν πάντα το όνειρό μου κι έτσι τώρα ζω μία ονειρική ζωή. Χάνεις κάποια πράγματα όπως η οικογενειακή ζωή, αλλά ζεις εντελώς διαφορετικές καταστάσεις, που άλλοι άνθρωποι δεν έχουν ζήσει, βιώνεις μια ιδιαίτερη εμπειρία».
Ψηφιακοί νομάδες στην Ελλάδα: Γιατί στην Κρήτη και γιατί στον Ζαρό;
Ο σύντροφός της, ο Γιώργος, είναι από την Κρήτη. Γνωρίστηκαν στο Άμστερνταμ και πάντα έλεγαν ότι πρέπει να κάνουν κάτι στο νησί, «διότι το τοπίο είναι υπέροχο, υπάρχει πλούσια κουλτούρα, υπάρχουν αυθεντικοί και φιλόξενοι άνθρωποι.
»Υπάρχουν τόσα ωραία πράγματα εδώ – θέλαμε να οργανώσουμε κάτι στην Κρήτη, αλλά ταξιδεύαμε, εμφανίστηκε η πανδημία, τα σχέδια έμειναν πίσω. Τώρα αποφασίσαμε ότι ήρθε η ώρα και προχωρήσαμε σε αυτό το εγχείρημα. Ο Γιώργος το συν-διοργανώνει με μένα και κάνει όλες τις επαφές με τους ντόπιους».
Κάποιοι από τους νομάδες μένουν σε δωμάτια, κάποιοι σε ξενοδοχεία, όλοι βιώνουν την εμπειρία της ζωής στο χωριό. «Οι ντόπιοι έχουν ενθουσιαστεί και συνεργαζόμαστε με τον πολιτιστικό σύλλογο. Είναι πολύ φιλόξενοι, μας συνδράμουν – θα έχουμε μουσικές βραδιές κι ό,τι άλλο χρειαζόμαστε».