Ελλαδα

Νέα επιθεώρηση σήμερα στο λαβωμένο «Βέλος» - Θα εκτιμηθούν οι ζημιές

Τι λέει ο αρχικελευστής του ιστορικού αντιτορπιλικού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Αντιτορπιλικό «Βέλος»: Στεγανοποιήθηκε το ρήγμα και μεταφέρθηκε στην προβλήτα 2 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Σε ασφαλές σημείο στην προβλήτα 2 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης βρίσκεται πλέον το πλωτό Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα Αντιτορπιλικό «Βέλος», το οποίο «λαβώθηκε» από τη θαλασσοταραχή και τους σφοδρούς ανέμους στη Νέα Παραλία.

Χθες, Κυριακή (19/11), έγιναν εργασίες απάντλησης των υδάτων που είχαν εισρεύσει στο εσωτερικό του ιστορικού πλοίου, ενώ σήμερα αναμένεται να γίνει νέα επιθεώρηση από δύτες, ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς.

Στη συνέχεια, θα αποφασιστεί το πού θα μεταφερθεί, ώστε να εκτελεστούν οι εργασίες επισκευής του. Επίσης, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη ή αν θα επιστρέψει οριστικά στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, στο Παλαιό Φάληρο, όπου είναι η επίσημη έδρα του.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το «Βέλος» έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές στην πρύμνη του, ενώ κινδύνευσε ακόμη και να βυθιστεί εξαιτίας των διαδοχικών προσκρούσεων στο κρηπίδωμα από τους θυελλώδεις ανέμους και τους έντονους κυματισμούς. Ωστόσο, το ρήγμα στεγανοποιήθηκε και πλέον δεν κινδυνεύει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το κόστος επισκευής του Βέλους αναμένεται να αναλάβει ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία, έτσι κι αλλιώς, καλύπτει τα έξοδα συντήρησής του.

Ο αρχικελευστής του ιστορικού πλοίου: Κινδύνευσε η εθνική μας συνείδηση

«Τεράστιος ήταν ο πόνος όταν είδα το καράβι να έχει υποστεί ζημιά από την κακοκαιρία», είπε ο Παναγιώτης Καλλίνος, αρχικελευστής του ιστορικού πλοίου «Βέλος», μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «κινδύνευσε να βυθιστεί η εθνική μας συνείδηση».

Όπως τόνισε, το ιστορικό πλοίο δεν βρισκόταν σε σωστή θέση και δεν ήταν δεμένο με ασφάλεια.

«Έπρεπε να βρίσκεται στον πρώτο προβλήτα και να ήταν σωστά δεμένο», κατέληξε.