Ελλαδα

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια

Με μια λαμπρή τελετή και εκλεκτούς καλεσμένους

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια
Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια © ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Νέα Φιλαδέλφεια: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού με μια λαμπρή τελετή και εκλεκτούς καλεσμένους

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, νοσταλγίας και υπερηφάνειας εγκαινιάστηκε σήμερα το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Κατά την ομιλία του πριν από την επίσημη τέλεση των εγκαινίων, ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ ΑΕΚ, ο άνθρωπος που οραματίστηκε και πραγματοποίησε το εγχείρημα, Δημήτρης Μελισσανίδης, τόνισε:

«Στις δύσκολες εποχές που ζούμε με δύο ανοιχτούς πολέμους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, είναι μεγάλη παρηγοριά να εγκαινιάζουμε το μουσείο προσφυγικού ελληνισμού, ένα μουσείο που περιέχει ανεκτίμητα κειμήλια από την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Ευελπιστώ πως αυτό το Μουσείο διαρκώς εμπλουτιζόμενο στο μέλλον θα συμβολίζει στις επόμενες γενιές την ιστορία αιώνων.

Το Μουσείο δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του ηγέτη της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη
Το Μουσείο δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του ηγέτη της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη © ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

»Με τη βοήθεια του Θεού αξιωθήκαμε σήμερα να παρουσιάσουμε δύο σημαντικά επιτεύγματα. Θεμελιώσαμε δύο λαμπρά έργα. Το γήπεδο κόσμημα της ΑΕΚ, OPAP Arena, που δίκαια λογαριάζεται ως το καλύτερο στη χώρα, αλλά και αυτό το Μουσείο προσφυγικού ελληνισμού με τον τίτλο 'Η Κιβωτός της Ρωμιοσύνης', έτσι όπως τα βάφτισαν οι δύο νονοί του. Ο μέγας Μίκης Θεοδωράκης και η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος υπογράμμισε: «Η πρωτοβουλία αυτή είναι άξια θαυμασμού γιατί έρχεται να κατατεθεί στη ζωντανή μνήμη όλων μας. Τα ιστορικά χρόνια σήμερα αναβιώνουν εδώ μέσα στο γήπεδο της ΑΕΚ. Με αισθήματα συγκίνησης θαυμασμού και χαράς, καταγράφουμε μια σημαντική μέρα ιστορικής μνήμης. Το μουσείο θα πρέπει να είναι επισκέψιμο σε όλα τα σχολεία, για να το δουν όλα τα παιδιά. Αυτό το μουσείο δεν ανήκει στην ΑΕΚ, ανήκει σε όλο τον Ελληνισμό. Σε όλους τους Έλληνες. Και κρατά στη μνήμη όλων, αυτά που δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχαστούν».

Το Μουσείο Προσφυγικού εκτείνεται σε έκταση 1.000 τετραγωνικών μέτρων και καλύπτει όλον τον Μικρασιατικό Ελληνισμό
Το Μουσείο Προσφυγικού εκτείνεται σε έκταση 1.000 τετραγωνικών μέτρων και καλύπτει όλον τον Μικρασιατικό Ελληνισμό © ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. κ. Γαβριήλ:

«Δεν είναι απλά ένα γήπεδο, είναι ένας χώρος πολιτισμού, ένας χώρος μνήμης ένας χώρος ιστορίας. Πλησιάζουν οι ώρες εκείνες που θα γιορτάσουμε τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΑΕΚ. Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως θα παραμένει πάντοτε, όχι απλά μία ομάδα αλλά μία ιδέα η οποία θα έχει τη δύναμη να μεταλαμπαδεύει αυτές τις αξίες που κουβαλάει μέσα της και που κουβαλάει διαχρονικά ο προσφυγικός ελληνισμός.

Αγαπητέ πρόεδρε η δημιουργία του μουσείου αυτού είναι καρπός του οράματος που έχεις για αυτή την ομάδα. Είναι απόδειξη του πόσο πολύ χτυπά μέσα σου ελληνικά η καρδιά σου και του τι σημαίνει να είσαι Έλληνας στον 21ο αιώνα. Είναι μία προσφορά για τις νέες γενιές για τα νέα παιδιά».

Το μουσείο θα λειτουργήσει με εκθέματα και οικογενειακά κειμήλια που συγκεντρώθηκαν σε μια περίοδο τριών ετών.
Το μουσείο θα λειτουργήσει με εκθέματα και οικογενειακά κειμήλια που συγκεντρώθηκαν σε μια περίοδο τριών ετών © ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.