Ελλαδα

Με δάκρυα στα μάτια συγγενείς ομήρων της Χαμάς μίλησαν στην Αθήνα: «Ξεχάσαμε την κανονική ζωή»

Συναντήθηκαν και με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Κώστα Τασούλα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συγγενείς ομήρων της Χαμάς παραθέτουν συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα
Συγγενείς ομήρων της Χαμάς παραθέτουν συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Συγγενείς ομήρων της Χαμάς έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα - Οι μητέρες κάνουν λόγο για διαρκή εφιάλτη

«Ηρθαμε εδώ, γιατί η Ελλάδα είναι μια σημαντική χώρα για μας, για τις σχέσεις της με τη Μέση Ανατολή και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι Ισραηλινοί που κρατάει ομήρους η Χαμάς από το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου», δήλωσε ο Ισραηλινός πρώην διπλωμάτης Ραμ Αβιράμ, συντονιστής της ΜΚΟ Hostages and Missing Persons Family Forum, ο οποίος μαζί με τις οικογένειες δύο απαχθέντων νεαρών Ισραηλινών, έδωσαν συνέντευξη Τύπου το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πρόκειται για δύο από τις 242 οικογένειες που αγωνιούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, οι οποίες αποφάσισαν να παρουσιάσουν την τραγική υπόθεση των παιδιών τους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Εξάλλου, όπως ανέφεραν, μόνον το 20-25% αυτών των οικογενειών μπορούν να λειτουργήσουν κοινωνικά, ενώ οι υπόλοιπες δεν το αντέχουν.

«Βρήκαμε μεγάλη συμπαράσταση εδώ και ελπίζουμε να έχετε τη δύναμη να βοηθήσετε», είπε ο 26χρονος Ιλάι Νταβίντ, αδελφός του Εβιατάρ, του οποίου η τύχη αγνοείται εδώ και 30 ημέρες.

Με δάκρυα στα μάτια συγγενείς ομήρων της Χαμάς μίλησαν στην Αθήνα: «Ξεχάσαμε την κανονική ζωή»

Απ’ τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του αδελφού του εκείνο το βράδυ που είχε πάει στο φεστιβάλ, η οικογένεια ζει έναν εφιάλτη. «Προσπαθούμε να ενημερώσουμε, να δημιουργήσουμε εγρήγορση, να έρθει γρήγορα ο Εβιατάρ στο σπίτι και να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

«Θα συμμαχούσαμε και με τον διάβολο για να το καταφέρουμε», τόνισε, μη κρύβοντας τη συγκίνησή του.

Οι δύο μητέρες προσπαθούσαν να αρθρώσουν λόγο ανάμεσα σε λυγμούς, προφέροντας συνεχώς τη λέξη «εφιάλτης».

Με δάκρυα στα μάτια συγγενείς ομήρων της Χαμάς μίλησαν στην Αθήνα: «Ξεχάσαμε την κανονική ζωή»
Με δάκρυα στα μάτια συγγενείς ομήρων της Χαμάς μίλησαν στην Αθήνα: «Ξεχάσαμε την κανονική ζωή»

«Χάσαμε την αίσθηση του χρόνου, ξεχάσαμε την κανονική ζωή, 30 ημέρες δεν ξέρουμε τι γίνεται», είπε η Γκάλια Νταβίντ, μητέρα του Εβιατάρ.

Αποφασίσαμε να πάμε παντού. Δείχνουμε τις φωτογραφίες -τις οποίες πήραν μέσα από το βίντεο που τους έστειλαν οι απαγωγείς- και λέμε την ιστορία μας, λέει η Ορίτ Μέιρ, μητέρα του Αλμόγκ.

Αποσπάσματα από τα βίντεο αυτά προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ενώ οι οικογένειες κρατούσαν τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους, προκαλώντας συγκίνηση σε όλους τους παρευρεθέντες.

Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πώς θα ήθελαν να είναι η επόμενη ημέρα για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, ο αδελφός του Εβιατάρ απάντησε: «Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους Παλαιστίνιους. Το πρόβλημά μας είναι με τη Χαμάς και ό,τι έκαναν είναι απαράδεκτο. Δεν είναι μόνον πολιτικά αλλά και ανθρωπιστικά απαράδεκτο. Με τους Παλαιστίνιους θέλουμε να βρούμε έναν δρόμο για ειρηνική ζωή».

Θερμή υποδοχή από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στην αποστολή τους στην Ελλάδα, μια από τις πολλές χώρες που προγραμματίζουν να επισκεφθούν στην Ευρώπη και αλλού, είδαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου, η οποία «εξέφρασε την αμέριστη κατανόησή της προς τις μητέρες», τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος υποσχέθηκε ότι μαζί με άλλους πνευματικούς ηγέτες «θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του», τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου ο οποίος με τη σειρά του είπε ότι θα χρησιμοποιήσει όση δύναμη έχει το ελληνικό κοινοβούλιο για την απελευθέρωση των νεαρών Ισραηλινών.

Με δάκρυα στα μάτια συγγενείς ομήρων της Χαμάς μίλησαν στην Αθήνα: «Ξεχάσαμε την κανονική ζωή»

Η κυρία Σακελλαροπούλου εξέφρασε την αλληλεγγύη της, τόσο τη δική της όσο και του ελληνικού λαού, για τις δύσκολες στιγμές που διέρχονται οι οικογένειες των ομήρων, υπογραμμίζοντας ότι η απαγωγή αμάχων συνιστά ένα από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα πολέμου, οι δράστες του οποίου οφείλουν να λογοδοτήσουν.

Επεσήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα στηρίζει κάθε διεθνή προσπάθεια για την άμεση απελευθέρωση του συνόλου των ομήρων, καθώς και για την αποκατάσταση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας την αξία της ανθρώπινης ζωής ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, εθνικότητας και θρησκείας.

Με δάκρυα στα μάτια συγγενείς ομήρων της Χαμάς μίλησαν στην Αθήνα: «Ξεχάσαμε την κανονική ζωή»

Τα μέλη των οικογενειών των Ισραηλινών ομήρων ευχαρίστησαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αμέριστη συμπαράσταση της χώρας μας, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να ασκήσει τη μέγιστη διεθνή πίεση στη Hamas, με στόχο την ταχεία και ασφαλή επιστροφή των ομήρων στις οικογένειές τους.

Με δάκρυα στα μάτια συγγενείς ομήρων της Χαμάς μίλησαν στην Αθήνα: «Ξεχάσαμε την κανονική ζωή»

Συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Τασούλα

Νωρίτερα, με συγγενείς των ομήρων που έχουν απαχθεί από την Χαμάς, συναντήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας. Τους συγγενείς των ομήρων συνόδευσε ο πρέσβης του Κράτους του Ισραήλ που υπηρετεί στην Αθήνα Noam Katz και ο πρώην πρέσβης Ram Aviram.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής, στην αρχή της συνάντησης ο πρέσβης της Ισραήλ εξήγησε, εν συντομία, τους λόγους που οδήγησαν στα τραγικά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

Οι συγγενείς των ομήρων τόνισαν ότι μετά την 7η Οκτωβρίου δεν έχουν πλέον καμία επικοινωνία με τους δικούς τους ανθρώπους, ούτε νεότερα για την κατάστασή τους, γιατί η Χαμάς δεν επιτρέπει σε κανέναν διεθνή Οργανισμό να έρθει σε επαφή με τους ομήρους, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε την οδύνη του για τη συνεχιζόμενη κράτηση των ομήρων και εξέφρασε την ελπίδα για τη σύντομη απελευθέρωσή τους, όπως έγινε μέχρι στιγμής για τέσσερις γυναίκες ομήρους. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε τους συγγενείς πως τόσο ο ίδιος, όσο και οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στις διεθνείς τους επαφές για την ταχεία απελευθέρωση των ομήρων.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο βουλευτής Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, ο διπλωματικός σύμβουλος, πρέσβης Κωνσταντίνος Οικονομίδης και η γενική διευθύντρια Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων Μαργαρίτα Φλούδα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.