Ελλαδα

Αυξημένα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. σε όλη τη χώρα για τη συγκέντρωση ακροδεξιών στο Νέο Ηράκλειο

Σε επιφυλακή αστυνομικοί σε αεροδρόμια, λιμάνια και συνοριακούς σταθμούς

Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σε επιφυλακή η Αστυνομία με αφορμή την συμπλήρωση 10 ετών από τη δολοφονία δύο μελών της Χρυσής Αυγής

Σχέδιο έκτακτων μέτρων για την εθνική ασφάλεια της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες (31/10) σε ολόκληρη την Ελλάδα με αφορμή την συμπλήρωση 10 ετών από τη δολοφονία δύο μελών της ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.

Αεροδρόμια, λιμάνια και τελωνειακοί-συνοριακοί σταθμοί της χώρας παρακολουθούνται από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, μετά το κάλεσμα σε ακροδεξιούς προκειμένου να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις που έχουν οργανώσει ακροδεξιές οργανώσεις.

Εάν και υπάρχει σε ισχύ από σήμερα το πρωί καθολική απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να συμβεί κάτι τέτοιο είτε από ακροδεξιούς είτε από αντιφασιστικές οργανώσεις.

Γι' αυτό τον λόγο περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί βρίσκονται ήδη στο Νέο Ηράκλειο.

Οι πρώτες συλλήψεις αφιχθέντων ακροδεξιών

Το βράδυ της Τρίτης, αστυνομικοί στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» ακινητοποίησαν και συνέλαβαν 21 ακροδεξιούς προερχόμενους από την Ιταλία, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για να παρευρεθούν στις συγκεντρώσεις.

Όλοι τους συνελήφθησαν και κρατούνται εως ότου προχωρήσει η διαδικασία απέλασης τους, αύριο Πέμπτη (02/11).

Για την άφιξη 12 εξ αυτών, είχε ενημέρωση η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία και στην ίδια πτήση εντοπίστηκαν και τα υπόλοιπα άτομα.

Σε επιφυλακή οι αρχές σε ολόκληρη τη χώρα

Εκτός από την Αθήνα, μέτρα έχουν ληφθεί σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο και άλλες μεγαλουπόλεις της χώρας.

Στην Αττική, τα μέτρα είναι αυστηρά. Πέρα από την αστυνομία, σε επιφυλακή είναι και η Πυροσβεστική. Οχήματα βρίσκονται σε διάφορα σημεία κεντρικών οδικών αρτηριών ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν εμπρηστικές επιθέσεις, ενώ σε ετοιμότητα είναι και οι «αύρες» της αστυνομίας - τα ειδικά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. που εκτοξεύουν νερό με πίεση.

Ο τραυματισμός της 16χρονης διαδηλώτριας στο Νέο Ηράκλειο το βράδυ του Σαββάτου πυροδότησε έναν γύρο έντονων επεισοδίων ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και αστυνομικούς. Έτσι, σε συνδυασμό με τις σημερινές εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις, δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ και ταυτόχρονα ένα τεστ αντανακλαστικών για τις αρχές ασφαλείας.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκεται διαρκώς εισαγγελέας που θα εποπτεύει τις κινήσεις των αστυνομικών, αλλά και θα παρακολουθεί τυχόν έκνομες ενέργειες προκειμένου να δίνει το «ελευθέρας» για τυχόν συλλήψεις.

Η απαγόρευση των διαδηλώσεων, σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, έχει ισχύ μέχρι τις έξι το πρωί της Πέμπτης.