Ελλαδα

Μουσείο Ακρόπολης: Δωρεά προς την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών στη μνήμη του Πέτρου Θέμελη

«Το μεγαλειώδες έργο του θα αφήσει ανεξίτηλη την σφραγίδα του στην Αρχαιολογία» τονίζει το Μουσείο στην ανακοίνωση

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μουσείο Ακρόπολης: Δωρεά προς την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών στη μνήμη του Πέτρου Θέμελη
Το Μουσείο Ακρόπολης «αποχαιρετά» τον Πέτρο Θέμελη ©ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Πέτρος Θέμελης: Το Μουσείο Ακρόπολης «αποχαιρετά» τον αρχαιολόγο - Θα προχωρήσει σε δωρεά προς την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών

Το Μουσείο Ακρόπολης με ανακοίνωσή του «αποχαιρετά» τον Πέτρο Θέμελη που όπως αναφέρει: «Η πολύχρονη προσφορά, η ακάματη ερευνητική δράση και το μεγαλειώδες έργο του θα αφήσουν την ανεξίτηλη σφραγίδα τους στην Αρχαιολογία». Τιμώντας μάλιστα την μνήμη του, το Μουσείο Ακρόπολης θα προχωρήσει σε δωρεά προς την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, στην οποία ο εκλιπών υπήρξε Πρόεδρος.

Το μήνυμα του Μουσείου Ακρόπολης:

«Ο Πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του διακεκριμένου Αρχαιολόγου, ανασκαφέα, Καθηγητή Πέτρου Θέμελη, ο οποίος ανέσκαψε, αναστήλωσε και ανέδειξε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, την εμβληματική αρχαία Μεσσήνη.

»Η πολύχρονη προσφορά, η ακάματη ερευνητική δράση και το μεγαλειώδες έργο του θα αφήσουν την ανεξίτηλη σφραγίδα τους στην Αρχαιολογία, την ανασκαφή, τη διδασκαλία, και τον πολιτισμό αλλά και στο Μουσείο Ακρόπολης του οποίου υπήρξε πάντα ένθερμος υποστηρικτής. Το Μουσείο Ακρόπολης τιμώντας τη μνήμη του, θα προχωρήσει σε δωρεά προς την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, στην οποία ο εκλιπών υπήρξε Πρόεδρος.»

Την Τετάρτη η νεκρώσιμος ακολουθία

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ. στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Πέτρο Θέμελη, τον σπουδαίο αρχαιολόγο και καθηγητή, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Όπως επίσης πληροφορεί το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ο πρόεδρός του Σταύρος Μπένος -του σωματείου του οποίου ο επιφανής αρχαιολόγος υπήρξε αντιπρόεδρος- «την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου και ώρα 14:00 μ.μ. θα ακολουθήσει η ταφή του στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης».

«Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος μας Πέτρος Θέμελης, πνεύμα, σώμα και αίμα του Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ". Θρηνούμε την απουσία του. Υμνούμε την παρουσία του», αναφέρει μεταξύ άλλων το συλλυπητήριο μήνυμα του σωματείου και του προέδρου του.

Σε ένα προσωπικό αποχαιρετιστήριο σημείωμα ο κ. Μπένος έκανε λόγο για τις «αφανείς νίκες» του Πέτρου Θέμελη που «την κάθε εξορία του, πατρίδα του έκανε». Για την Αρχαία Μεσσήνη, ο κ. Μπένος αναφέρει ότι «την πήρε από το χεράκι, ερειπιώνα δυσνόητο και τη μετέτρεψε στην καλύτερη σωζόμενη πόλη της Ελληνιστικής περίοδου παγκοσμίως».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Διαζώματος:

«Θέλω να σας μιλήσω για το δικό μας Πέτρο, προσπερνώντας τις σπουδαίες δημόσιες περγαμηνές και επικεντρώνοντας στις μεγαλειώδεις αφανείς νίκες.

Θέλω να σας μιλήσω για τον δικό μας Πέτρο, τον εξόριστο ποιητή που την κάθε εξορία του, πατρίδα του έκανε και θρησκεία και στη θητεία του στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον ακαδημαϊκό χώρο και στο χώρο της πραγματικής μάχης, στο πεδίο της πραγματικής αρχαιολογίας, της ανασκαφής, της αναστήλωσης, της ανάδειξης μνημείων.

Ώσπου μαγικά προέκυψε η μεγάλη πατρίδα και θρησκεία του: Η Αρχαία Μεσσήνη που την πήρε από το χεράκι, ερειπιώνα δυσνόητο και τη μετέτρεψε στην καλύτερη σωζόμενη πόλη της Ελληνιστικής Περιόδου Παγκοσμίως.

Θέλω να σας μιλήσω για τον δικό μας Πέτρο, της έμπνευσης, της καινοτομίας, της μεγάλης εικόνας:

– Που ουδέποτε υπέκυψε στην υπαρξιακή γοητεία και έλξη του ευρήματος, μα πάντα επίμονα αναζητούσε την «ολιστική λύση», μέσα στην οποία δικαιώνεται και θριαμβεύει το εύρημα της ανασκαφής,

– Που συνένωσε την ανασκαφή με την αναστήλωση σε μια πράξη ενιαία,

– Που υπερασπίστηκε τη διεπιστημονική συνεργασία,

– Που την απέραντη σιωπή και μοναξιά της ανασκαφής τη μετέτρεψε σε μέθεξη συλλογική, με συναδέλφους του από όλο τον πλανήτη, σε πρώτο χρόνο, μέσω του διαδικτύου, έναν πρόωρο προφήτη των «Ανοικτών Δεδομένων»,

– Που μοιράστηκε γενναιόδωρα και ισότιμα τα απαιτητικά διερευνητικά πεδία με τους μαθητές του, υποκινώντας τους σε υψιπετείς πτήσεις και διακρίσεις,

– Που αποθέωσε την αποδοτικότητα και την ποιότητα στις εργασίες πεδίου με πρωτοφανείς επιδόσεις,

– Που καθιέρωσε το δόγμα της τριπλής αειφορίας, Περιβαλλοντικής – Κοινωνικής – Οικονομικής,

– Που μας δίδαξε ότι τα μνημεία δικαιώνονται μόνο όταν ζήσουν μια ΝΕΑ ΖΩΗ ως πρωταγωνιστές της κοινωνικής συνοχής, της αειφορίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Πέτρο μας,

όλα αυτά είναι η ανεκτίμητη παρακαταθήκη σου που όλοι εμείς οι Διαζωματικοί σαν κόρη οφθαλμού θα τη διαφυλάξουμε.

Καλό σου ταξίδι!

Σταύρος Μπένος,

Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»

Ποιος ήταν ο Πέτρος Θέμελης

Ο Πέτρος Θέμελης, γιος του λογοτέχνη Γιώργου Θέμελη, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1936. Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβε πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδακτορικό δίπλωμα από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Mονάχου. Διετέλεσε επιστημονικός βοηθός στην Aρχαιολογική Yπηρεσία του νομού Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε ανασκαφές (Στρατώνι Χαλκιδικής, Πέλλα, Bεργίνα).

Από το 1963 ως το 1980 υπηρέτησε ως επιμελητής και έφορος Aρχαιοτήτων Hλείας-Mεσσηνίας, Aττικής-Eύβοιας, Φωκίδας-Λοκρίδας και Aιτωλοακαρνανίας. Κατά την τριετία 1977-1980 ήταν διευθυντής του Aρχαιολογικού Mουσείου των Δελφών. Από το 1980 ως το 1984 διατέλεσε προϊστάμενος της εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας. Από το 1984 ως το 2003 δίδαξε ως καθηγητής Kλασικής Aρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Kρήτης και υπήρξε αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ίδιου πανεπιστημίου. Από το 1985 ως το 2003 διηύθυνε την πανεπιστημιακή ανασκαφή στον Tομέα I της αρχαίας Eλεύθερνας. Από το 1986 έως σήμερα διηύθυνε το ανασκαφικό-αναστηλωτικό έργο στην αρχαία Μεσσήνη, για το οποίο τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο Europa Nostra το 2006 στη Μαδρίτη και το 2011 στο 'Αμστερνταμ.

Είχε δημοσιεύσει δέκα μονογραφίες, διακόσιες πενήντα επιστημονικές μελέτες, βιβλιοκρισίες, αρχαιολογικούς οδηγούς, εκθέσεις ανασκαφών, προλόγους εκδόσεων, άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες, μεταφράσεις, ενώ επιφυλλίδες του δημοσιεύονταν τακτικά στον ημερήσιο αθηναϊκό και μεσσηνιακό Τύπο. Ήταν επίτιμος δημότης Μεσσήνης, Ανδρούσας και Καλαμάτας, ισόβιος εταίρος της Εν Αθήναις Aρχαιολογικής Eταιρείας, αντεπιστέλλον μέλος του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, μέλος της Eταιρείας Eυβοϊκών Mελετών, του Γερμανικού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, του Aυστριακού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, μέλος της επιτροπής Συντήρησης Mνημείων Aκροπόλεως, πρόεδρος της Eταιρείας Mεσσηνιακών Aρχαιολογικών Σπουδών και αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής-Ιδρύματος Oικ. Γ. Ψαροπούλου.

Το 2005 τιμήθηκε με τον Tαξιάρχη του Tάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Eλληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο για το διδακτικό, επιστημονικό και ανασκαφικό έργο του. Το 2016 τιμήθηκε για τους ίδιους λόγους με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Επίσης το 2016 ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.