- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη με τις πυρκαγιές - Ξεκίνησαν οι δοκιμές, όλος ο σχεδιασμός
Πώς θα εντοπίζει εστίες καπνού το AI - Πώς θα συνδέεται με τα συστήματα της Πυροσβεστικής


Τεχνητή νοημοσύνη: Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη μάχη με τις πυρκαγιές - Πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία στην Πεντέλη.
Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου μπαίνει η τεχνητή νοημοσύνη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που ολοένα και εντείνονται στον πλανήτη συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που η κυβέρνηση σχεδιάζει είναι η ψηφιακή λύση στην υπηρεσία της Πυροσβεστικής και των εθελοντικών ομάδων τοποθετώντας πάνω σε ήδη υπάρχουσες κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε όλες τις δασικές περιοχές της χώρας μικροκάμερες μεγάλης εμβέλειας και radar νυκτός.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτό θα γίνει με συστήματα που έχουν αναπτυχθεί από ελληνικές εταιρείες -το ΑΙ εντοπίζει εστίες καπνού- και στέλνουν αυτοματοποιημένες ενημερώσεις στην Πυροσβεστική με σημείο γεωεντοπισμού.
Σημειώνεται δε ότι τα τεστ σήμερα πραγματοποιούνται με καπνογόνα ενώ η τεχνολογία γεωεντοπισμού θα βοηθά και στην εξιχνίαση εμπρησμών αφού θα έχει καταγεγραμμένο τον χώρο και τον χρόνο της έναρξης μιας μικρής εστίας.
Ο λόγος που προκρίνεται αυτά τα εργαλεία να εγκατασταθούν στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν είναι άλλος από το γεγονός πως οι εγκαταστάσεις κεραιών προσφέρουν συνεχή ηλεκτροδότηση και ασφάλεια απέναντι σε πιθανές κλοπές εξοπλισμού αλλά και ύψος, κάνοντας έτσι τη δουλειά ενός παρατηρητηρίου που σήμερα στελεχώνεται από εθελοντές και απαιτεί αδιάκοπη συγκέντρωση και παρατήρηση με παραδοσιακά κυάλια.

Τα δυο υπουργεία που βρίσκεται στην αρμοδιότητά τους, Ψηφιακής Δικαυβέρνησης και Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, κρατούν χαμηλούς τόνους αφού πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι τα συστήματα όντως δουλεύουν.

Ωστόσο, ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και εφόσον το πιλοτικό πρόγραμμα σε δάση της Αττικής (Πεντέλη, Υμηττός, Πάρνηθα) αποδειχθεί επιτυχημένο, μπορεί να εγκατασταθεί το σύνολο του εξοπλισμού πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Έτσι, σήμερα, 25 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία στην Πεντέλη με παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και του Υφυπουργού, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ενώ παράλληλη σύνδεση είχαν στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας o Βασίλης Κικίλιας και o Yπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρούσες και οι δυνάμεις του 9ου Σταθμού του Πυροσβεστικού Σώματος και στελέχη των εταιριών που παρουσίασαν τα συστήματά τους σε πραγματικές συνθήκες.

Ας σημειωθεί πως από τις τρεις δοκιμές με εστίες καπνογόνων διαπιστώθηκε αυτόματος εντοπισμός καπνού με ταυτόχρονη αποστολή ακριβούς τοποθεσίας που μπορεί να διασυνδεθεί με τα συστήματα της Πυροσβεστικής.

Τέλος, επισημαίνεται πως δημιουργείται πλατφόρμα από το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Δικαυβέρνησης που θα είναι έτοιμη 1η Μαϊου για τον εντοπισμό των οικοπέδων που χρειάζονται καθαρισμό εύφλεκτου υλικού, με σύστημα αυτόματης ειδοποίησης των Δήμων για τους ιδιοκτήτες τους ώστε να μπορούν να επεμβαίνουν έγκαιρα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εγκρίθηκε ο πρώτος ισολογισμός που καταρτίστηκε με βάση το νέο λογιστικό μοντέλο
Η Mercedes-Benz 280 SE υπήρξε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αυτοκίνητα της πολιτικής του πορείας
Τι υποστηρίζει ο δικηγόρος της κληρονόμου της
Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Οι δρόμοι με καθυστερήσεις
Ποιος ήταν ο Άγιος Γεώργιος
Χωρίς προβλήματα η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα
Η ανήλικη είναι καλά στην υγεία της και επέστρεψε σε χώρο παιδικής προστασίας
Ανασύρθηκε με ελικόπτερο Super Puma που τη μετέφερε στο ελικοδρόμιο «Αγαπητός»
Στο νοσοκομείο η μητέρα και ο μικρός του αδερφός
Η εικόνα είναι βελτιωμένη σε σύγκριση με χθες, οπότε και επέστρεψε ο μεγαλύτερος όγκος των ταξιδιωτών
Η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.