Ραδιενεργά ίχνη από το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ εντοπίζονται ακόμα στην Αττική
Σε 23 πάρκα του Λεκανοπεδίου διαπιστώθηκε η παρουσία καισίου
Τσέρνομπιλ: Στην Αττική εντοπίζονται ραδιενεργά ίχνη 37 χρόνια μετά από το πυρηνικό ατύχημα
37 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα που ταρακούνησε τον κόσμο, εντοπίζονται ακόμη στην Αττική ραδιενεργά ίχνη. Συγκεκριμένα, έρευνα του Εργαστηρίου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει ότι ραδιενεργά ίχνη που συνδέονται με το Τσέρνομπιλ εντοπίζονται 37 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα, ακόμη στην Αττική.
Τσέρνομπιλ: Ραδιενεργά ίχνη στην Αθήνα 37 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» η έρευνα τονίζει ότι σε 23 πάρκα του Λεκανοπεδίου διαπιστώθηκε η παρουσία καισίου 137 (Cs-137). Πρόκειται για ένα από τα συνηθέστερα προϊόντα σχάσης του ουρανίου.
Το 1986, λίγες ημέρες μετά από το πυρηνικό ατύχημα, επιστήμονες του ΕΜΠ και του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» κατέγραψαν στη χώρα υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ραδιοϊσοτόπων, όπως ραδιοκαισίου αλλά και ιωδίου και τελλουρίου. Ακόμη, μετρήσεις που έγιναν δέκα χρόνια αργότερα έδειξαν ότι η Ελλάδα είχε σχεδόν απαλλαγεί από όλα, με εξαίρεση το καίσιο 137. Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι τα επίπεδα που εντόπισαν στην πρόσφατη έρευνά τους είναι πολύ κάτω από το όριο κινδύνου, όμως είναι ενδεικτικά της επίμονης παρουσίας του καισίου, το οποίο χρειάζεται 30 χρόνια για να υποδιπλασιαστεί.
Όσον αφορά τα δείγματα που έλαβαν οι ερευνητές, συγκρίθηκαν με αντίστοιχες μετρήσεις από τη Βαρκελώνη, και κατεγράφησαν χαμηλότερα επίπεδα, και από το Βουκουρέστι, όπου βρέθηκαν υψηλότερες ποσότητες. Στόχος τους είναι να επεκτείνουν την έρευνά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Για παράδειγμα, τα Γρεβενά ή η Καρδίτσα, που θεωρείται ότι επηρεάστηκαν περισσότερο από το πυρηνικό ατύχημα του 1986. Πρόκειται για μια σημαντική ερευνητική δουλειά, διότι στον τομέα αυτό δεν έχουν υλοποιηθεί πρόσφατα ευρείες μελέτες παρά μόνο σποραδικές μετρήσεις.
Η αποκάλυψη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης για την κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των πυρηνικών ατυχημάτων και τη διασφάλιση της ασφάλειας του πληθυσμού. «Τα δείγματα μετρήθηκαν και μελετήθηκαν στο Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ με σύγχρονους ανιχνευτές ακτινοβολίας, με ένα καλά βαθμονομημένο σύστημα, στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας του Φοίβου Γελάτσορα. Και επειδή θέλουμε πληροφόρηση ανοιχτή στην κοινωνία, σε συνεργασία με τον ερευνητή Παύλο Κρασσάκη δημιουργήσαμε παράλληλα έναν διαδραστικό χάρτη, ένα ειδικό πληροφοριακό σύστημα γεωχωρικής κατανομής με δυνατότητες μελλοντικής αναβάθμισης και επέκτασης των δεδομένων», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μερτζιμέκης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έξι γιατροί έχουν προσαχθεί -Xορηγούσαν πανάκριβα φάρμακα σε αλλοδαπούς και ουσιοεξαρτημένους
Παραμένει διασωληνωμένος ο «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου
«Σπάμε τη σιωπή, χτίζουμε έναν κόσμο χωρίς βία» το ξεκάθαρο μήνυμα που θα ακουστεί δυνατά
Να μην το καταναλώσουν όσοι το έχουν προμηθευτεί
Εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους από την πυρoσβεστική
Εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία της
Διασωληνώθηκε μετά από επιπλοκές και δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή
Εκατοντάδες αγρότες έστησαν από νωρίς σήμερα το μπλόκο
Παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ
Ο διευθυντής του Διαγνωστικού Κέντρου περιγράφει τις στιγμές πριν ο θρύλος του ποδοσφαίρου καταρρεύσει
Πότε πέφτουν φέτος Καθαρά Δευτέρα, Τσικνοπέμπτη και Πάσχα
Τον ενημέρωσαν ότι αν ζητήσει να του σταλεί το φάρμακο από την Αθήνα θα φτάσει μετά από 15 ημέρες
Είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές ο 53χρονος
Σε εξέλιξη η στάση εργασίας
Απίστευτες εικόνες - Στο κέντρο της πόλης το περιστατικό
Πορεία διαμαρτυρίας για τον νέο ΚΟΚ
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.