Ελλαδα

Ραδιενεργά ίχνη από το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ εντοπίζονται ακόμα στην Αττική

Σε 23 πάρκα του Λεκανοπεδίου διαπιστώθηκε η παρουσία καισίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Chernobyl
© Unsplash

Τσέρνομπιλ: Στην Αττική εντοπίζονται ραδιενεργά ίχνη 37 χρόνια μετά από το πυρηνικό ατύχημα 

37 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα που ταρακούνησε τον κόσμο, εντοπίζονται ακόμη στην Αττική ραδιενεργά ίχνη. Συγκεκριμένα, έρευνα του Εργαστηρίου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει ότι ραδιενεργά ίχνη που συνδέονται με το Τσέρνομπιλ εντοπίζονται 37 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα, ακόμη στην Αττική.

Τσέρνομπιλ: Ραδιενεργά ίχνη στην Αθήνα 37 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα  

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» η έρευνα τονίζει ότι σε 23 πάρκα του Λεκανοπεδίου διαπιστώθηκε η παρουσία καισίου 137 (Cs-137). Πρόκειται για ένα από τα συνηθέστερα προϊόντα σχάσης του ουρανίου.

Το 1986, λίγες ημέρες μετά από το πυρηνικό ατύχημα, επιστήμονες του ΕΜΠ και του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» κατέγραψαν στη χώρα υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ραδιοϊσοτόπων, όπως ραδιοκαισίου αλλά και ιωδίου και τελλουρίου. Ακόμη, μετρήσεις που έγιναν δέκα χρόνια αργότερα έδειξαν ότι η Ελλάδα είχε σχεδόν απαλλαγεί από όλα, με εξαίρεση το καίσιο 137. Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι τα επίπεδα που εντόπισαν στην πρόσφατη έρευνά τους είναι πολύ κάτω από το όριο κινδύνου, όμως είναι ενδεικτικά της επίμονης παρουσίας του καισίου, το οποίο χρειάζεται 30 χρόνια για να υποδιπλασιαστεί.

Τα 23 πάρκα του Λεκανοπεδίου που διαπιστώθηκε η παρουσία καισίου 137
Τα 23 πάρκα του Λεκανοπεδίου που διαπιστώθηκε η παρουσία καισίου 137

Όσον αφορά τα δείγματα που έλαβαν οι ερευνητές, συγκρίθηκαν με αντίστοιχες μετρήσεις από τη Βαρκελώνη, και κατεγράφησαν χαμηλότερα επίπεδα, και από το Βουκουρέστι, όπου βρέθηκαν υψηλότερες ποσότητες. Στόχος τους είναι να επεκτείνουν την έρευνά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Για παράδειγμα, τα Γρεβενά ή η Καρδίτσα, που θεωρείται ότι επηρεάστηκαν περισσότερο από το πυρηνικό ατύχημα του 1986. Πρόκειται για μια σημαντική ερευνητική δουλειά, διότι στον τομέα αυτό δεν έχουν υλοποιηθεί πρόσφατα ευρείες μελέτες παρά μόνο σποραδικές μετρήσεις.

Η αποκάλυψη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης για την κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των πυρηνικών ατυχημάτων και τη διασφάλιση της ασφάλειας του πληθυσμού. «Τα δείγματα μετρήθηκαν και μελετήθηκαν στο Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ με σύγχρονους ανιχνευτές ακτινοβολίας, με ένα καλά βαθμονομημένο σύστημα, στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας του Φοίβου Γελάτσορα. Και επειδή θέλουμε πληροφόρηση ανοιχτή στην κοινωνία, σε συνεργασία με τον ερευνητή Παύλο Κρασσάκη δημιουργήσαμε παράλληλα έναν διαδραστικό χάρτη, ένα ειδικό πληροφοριακό σύστημα γεωχωρικής κατανομής με δυνατότητες μελλοντικής αναβάθμισης και επέκτασης των δεδομένων», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μερτζιμέκης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.