Ελλαδα

Σε βλέπω να τον σέρνεις

«Ποιoς Κασσελάκης; Εμένα με σόκαρε περισσότερο αυτή η γαμήλια κάρτα»

Λένα Διβάνη
ΤΕΥΧΟΣ 887
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η συγγραφέας Λένα Διβάνη γράφει για τις γαμήλιες κάρτες

Ποιoς Κασσελάκης; Εμένα με σόκαρε περισσότερο αυτή η γαμήλια κάρτα. Την είδα στην προθήκη ενός απολύτως hip μαγαζιού κοντά στο σπίτι μου που πουλάει μικροπράγματα και κάρτες φτιαγμένες με τα καλλιτεχνικά χεράκια κάτι κοριτσιών της Gen Z. Όχι δεν υπερβάλλω, αλήθεια σας λέω, έπαθα σοκ – σαν να με βαρούσε ο Μπέος.

Ρε κορίτσια, σοβαρά τώρα; Αυτά σκέφτεστε ή απλώς αυτά σκέφτεστε ότι σκέφτονται οι πελάτες σας και χρησιμοποιήσατε αυτό το αρχαίο κόνσεπτ; Αυτήν την εικόνα έχει ακόμα και η δική σας η γενιά για τον γάμο; Ότι οι γυναίκες ψοφάμε να παντρευτούμε, οπότε κοπανάμε τους γαμπρούς μ’ ένα ρόπαλο και τους σέρνουμε εκόντες άκοντες στης εκκλησιάς την πόρτα; Διαιωνίζετε το μεγάλο ψέμα; Έχετε καταπιεί και σεις το παλιό παραμύθι ότι ο γάμος συμφέρει κυρίως τη γυναίκα άρα θα κάνει τα πάντα για να τον πετύχει;

Προπαγάνδα είναι, βρε κουτά, και μάλιστα πανάρχαιη. Διαβάστε και καμιά έρευνα. Η πικρή αλήθεια είναι ότι ο γάμος κάνει καλό κυρίως στους άντρες που βρίσκουν τζάμπα οικοδέσποινα, μάνα των παιδιών τους, μαγείρισσα, ψυχολόγο, life coach κ.λπ. κ.λπ. Εξού και οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο και καλύτερα. Αντίθετα οι γυναίκες, που μόλις παντρευτούν αναλαμβάνουν μαγικά τις υποχρεώσεις και του συζύγου, ζουν λιγότερα και πιο αγχωμένα χρόνια από τις ανύπαντρες. Εξού και τα κορίτσια πια αποφεύγουν ολοένα και περισσότερο τους γάμους. Εξού και κάνουν ολοένα και πιο συχνά παιδί μόνες τους.

Κορίτσια, αλλάξτε τις κάρτες σας. Αγόρια, πιάστε άμεσα σκούπα και φαράσι. Ανοίξτε κι οι δύο μαζί τα παράθυρα να μπει η νέα εποχή.