Αμφίπολη: Eντυπωσιακές εικόνες από τα άδυτα του Τύμβου Καστά
Ο αρχαιολογικός χώρος θα ανοίξει για το κοινό το 2027
Αμφίπολη: Εντυπωσιασμένοι όσοι κατάφεραν να επισκεφθούν τον τύμβο Καστά κατά τη δοκιμαστική περίοδο ανοίγματος
Περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες, σε οργανωμένες ομάδες, αλλά και μεμονωμένα άτομα, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, στο διάστημα των τεσσάρων περίπου μηνών που έμεινε ανοιχτός και ήταν επισκέψιμος από ειδικές ομάδες κοινού.
Το φημισμένο ταφικό μνημείο ξεκίνησε να δέχεται κόσμο στις 18 Μαΐου, μετά από σχετική ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, και οι επισκέψεις ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.
Σε αυτό το διάστημα είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το μνημείο Έλληνες και ξένοι προερχόμενοι από τις ειδικές ομάδες, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Σερρών και το ΥΠΠΟ. Εκπαιδευτικοί, τουριστικοί πράκτορες, αυτοδιοικητικά στελέχη, υπηρεσιακοί παράγοντες, επιστημονικοί ερευνητές μπορούσαν να δουν από κοντά το μνημείο και να ξεναγηθούν στον εσωτερικό χώρο και τον περίβολό του.
Όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Έφορος Αρχαιοτήτων Σερρών, Δημητρία Μαλαμίδου, «το 50% όσων το επισκέφθηκαν ήταν κυρίως εκπαιδευτικοί και ακολουθούν οι κρατικοί υπάλληλοι και τα αυτοδιοικητικά στελέχη. Μικρότερος ήταν ο αριθμός όσων προέρχονταν από τον ευρύτερο τουριστικό κλάδο, όπως για παράδειγμα τουριστικοί πράκτορες και εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων».
Αρκετοί ήταν και οι ξένοι εκπαιδευτικοί, καθηγητές πανεπιστημίων και σχολών από την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία οι οποίοι, ευρισκόμενοι στην Ελλάδα, εκδήλωσαν ενδιαφέρον να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στο μνημείο και στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, οπότε τους δόθηκε αυτή η ευκαιρία μετά από συνεννόηση με την ΕΦΑ Σερρών.
Ξεκινούν αναστηλωτικές εργασίες και εργασίες συντήρησης
Από τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου οι επισκέψεις στο μνημείο διεκόπησαν, καθώς θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναδιάταξη των εσωτερικών υποστυλωμάτων και την κατασκευή στην είσοδο του μόνιμου στεγάστρου προστασίας του ταφικού μνημείου.
Ωστόσο, η δυνατότητα επανέναρξης των επισκέψεων θα εκτιμηθεί μετά την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων εργασιών. Θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση του κοινού από την ΕΦΑ Σερρών, με ειδική μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία του εργοταξίου, την ασφάλεια του μνημείου και των επισκεπτών.
Ανοίγει για το κοινό το 2027
Το μνημείο αναμένεται και πάλι να ανοίξει για το κοινό το 2027, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησής του, αλλά και οι εργασίες διαμόρφωσης στις εκτάσεις που πρόσφατα απαλλοτριώθηκαν πέριξ του τύμβου Καστά.
Όπως σημειώνει η κ. Μαλαμίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων και την παραχώρηση των αγροτεμαχίων στην κυριότητα πλέον της Εφορείας, μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάδειξη ολόκληρου του εντυπωσιακού μαρμάρινου περιβόλου του μνημείου, που μέχρι σήμερα παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του αθέατος».
Έργα ανάδειξης και προβολής του ταφικού μνημείου
Παράλληλα, με τη φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, εκπονούνται μελέτες για την επέκταση των διαδρομών που θα επιτρέπουν στους επισκέπτες την πρόσβαση και την περιήγηση σε όλη την περίμετρο του μνημείου, καθώς και για τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου στον οποίο θα εκτίθενται τα ευρήματα από τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο (θύρα ταφικού θαλάμου, τα φτερά σφιγγών και άλλα).
Στο ίδιο κτίριο προβλέπεται αίθουσα προβολών, κυλικείο και χώροι υγιεινής. Το κτίριο, με αυστηρές και λιτές μορφές, θα σχεδιασθεί ως υπόσκαφο, εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, εκμεταλλευόμενο τις έντονες κλίσεις του φυσικού εδάφους, ανοιχτό προς την πλευρά του τύμβου ώστε να υπάρχει θέαση του περιβόλου, στο καλύτερα σωζόμενο τμήμα του.
Πρόκειται για σχεδιασμό που θα υλοποιηθεί από την ΕΦΑ Σερρών με επόμενα χρηματοδοτικά σχήματα, παράλληλα με τις εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης του συνόλου του μνημείου που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τις κεντρικές διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των εργασιών ανάδειξης του μνημείου Καστά, πρόκειται να υλοποιηθούν την ΕΦΑ Σερρών έργα που θα βοηθήσουν και τα ΑμεΑ να προσεγγίσουν και να επισκεφθούν το ταφικό μνημείο. Τα έργα αυτά είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2024.
Στο συγκεκριμένο έργο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθούν διαδρομές κατάλληλες και για τη διέλευση ΑμεΑ, χώρος στάθμευσης, φυλάκιο εισόδου και εξυπηρέτησης κοινού, χώροι υγιεινής, πινακίδες πληροφόρησης και μικρά καθιστικά.
Διθυραμβικά τα σχόλια των επισκεπτών
Είναι γεγονός πάντως πως ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί στον τύμβο Καστά. Η «υποδοχή» που έχει από τις υπερμεγέθεις και συντηρημένες πλέον σφίγγες στην είσοδο του μνημείου είναι γεγονός ότι τον προδιαθέτει για ό,τι θαυμαστό θα συναντήσει στο εσωτερικό του.
Και μπορεί τα σιδερένια υποστυλώματα, οι σκαλωσιές και το ξύλινο δάπεδο να εμποδίζουν τη θέαση του ταφικού μνημείου σε όλη του την έκταση, ωστόσο, και πάλι, η συνολική εικόνα παραμένει μοναδική.
Οι λεπτομέρειες από τα πόδια, τα σανδάλια, τις πτυχώσεις των χιτώνων που φορούν οι Καρυάτιδες, τα μαρμάρινα βάθρα πάνω στα οποία στέκονται, το ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης που φαίνεται στις άκρες του ξύλινου προστατευτικού δαπέδου, οι λεπτομέρειες από τη μαρμάρινη πόρτα του μνημείου και όλος ο υπόλοιπος λιτός ταφικός διάκοσμος, προκαλούν τον δικαιολογημένο θαυμασμό των επισκεπτών.
«Αυτό εξάλλου αποτυπώνεται και στο βιβλίο εντυπώσεων που είχαμε ανοίξει και στο οποίο μπορούσαν να γράψουν όλοι οι επισκέπτες. Τα σχόλια είναι κάτι παραπάνω από θετικά, είναι διθυραμβικά. Όλοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και την ιστορία του μνημείου», σημειώνει με έμφαση η κ. Μαλαμίδου.
Τέλος, αξίζει να τονιστεί πως το μεγάλο ενδιαφέρον για τον τύμβο Καστά αύξησε την επισκεψιμότητα τόσο στο αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης όσο και γενικότερα στον αρχαιολογικό χώρο της φημισμένης πόλης της Μακεδονίας, όπου τα τελευταία χρόνια εκτελούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών σημαντικά έργα ανάδειξής του.
Μάλιστα, μέσω του ΕΣΠΑ, χρηματοδοτήθηκαν έργα ύψους 500.000 ευρώ που ολοκληρώθηκαν σε διάστημα δύο ετών και στοχεύουν στη συνολική ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πληροφορίες για έξι τραυματίες
Αναλυτικά οι δικαιούχοι και τα ποσά
Περισσότερη αστυνομική δύναμη ζητούν οι πολίτες της περιοχής
Ο 55χρονος ενημερώθηκε έναν χρόνο μετά από το χειρουργείο ότι έχει καρκίνο
Ανήλικοι και οι υπόλοιποι τρεις επιβάτες του οχήματος
Συνελήφθη ο εκπαιδευτής και ο βοηθός του
«Τα αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό σχεδιάστηκαν το 1974» σημειώνει ο κ. Αναστάσιος Ι. Στάμου
Αντί για την Εκκλησία, πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα
Μετά από 20 ημέρες μάχης στην Εντατική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.