- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κύμα καταλήψεων και αναβρασμό στα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχει πυροδοτήσει η πρόταση των πρυτανικών αρχών να σταματήσουν οι συνελεύσεις και να λαμβάνονται οι αποφάσεις των φοιτητών συλλόγων με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Υπό κατάληψη τελεί η κοσμητεία των Επιστημών Υγείας και το Οικονομικό της Νομικής, αλλά και η πρυτανεία του ΕΜΠ. Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη έως την Παρασκευή. Σε κατάληψη μέχρι και το Σάββατο βρίσκεται το Οικονομικό Τμήμα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με τους φοιτητές η υιοθέτηση του μέτρου που προτείνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης θα οδηγήσει στην ουσία στην κατάργηση των διαδικασιών των φοιτητικών συλλόγων. Οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ υποστηρίζει ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα διευρύνει την εκλογική βάση και θα δώσει τη δυνατότητα έκφρασης σε περισσότερους σπουδαστές.
Εν τω μεταξύ, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ομάδα φοιτητών διέκοψε τη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Ο πρύτανης του ιδρύματος Γιάννης Γκόλιας δέχτηκε να εκφράσουν τις απόψεις τους και στη συνέχεια να αποχωρήσουν ώστε να ληφθούν αποφάσεις από το σώμα, ωστόσο εκείνοι επέμεναν να τοποθετηθούν τα μέλη της Συγκλήτου επί της ανακοίνωσης Φορτσάκη και μάλιστα να την καταδικάσουν υπογράφοντας συγκεκριμένο κείμενο. Η πρυτανεία του ΕΜΠ εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάληψη. Την ανακοίνωση υπέγραψαν ο πρύτανης Γιάννη Γκόλια και οι καθηγητές Δ. Παπαντώνης, Σ. Μαυράκου και Α. Σιόλας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η συνέλευση της Συγκλήτου εξελίχθηκε σε «αυθαίρετη κατάληψη», «επειδή δεν έγινε αποδεκτό αίτηµα των φοιτητών να συνεδριάσει η Σύγκλητος µε την παρουσία τους και να προχωρήσει σε ψηφοφορία για την έγκριση ανακοίνωσης».
Για τη στάση που θα ακολουθήσουν οι πρυτανικές αρχές επισημαίνεται πως «έχουν επανειληµµένα αποδείξει ότι είναι ανοικτές στον ακαδηµαϊκό διάλογο που διασφαλίζει την δυνατότητα ελεύθερης διατύπωσης των απόψεων όλων των πλευρών. Είναι επίσης αντίθετες σε οποιεσδήποτε ενέργειες εξωθούν µε διαφόρους τρόπους στη λήψη µέτρων που δεν ταιριάζουν µε την ακαδηµαϊκή παράδοση και δεοντολογία του Ιδρύµατος. Δεν µπορούν όµως να παρακολουθούν µε απάθεια ενέργειες που εµποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύµατος και την ελεύθερη και δηµοκρατική λειτουργία των ακαδηµαϊκών του οργάνων».
Στο στρατόπεδο των φοιτητικών κομματικών παρατάξεων η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ καταγγέλλει ότι φοιτητές των ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά) «επιτέθηκαν απρόκλητα και με βίαιο τρόπο σε μέλη της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ, αλλά και ανεξάρτητων φοιτητών, που έτυχε εκείνη την ώρα να βρίσκονται στο θυρωρείο της Νομικής Σχολής».
«Μέλη των ΕΑΑΚ προπηλάκισαν με "δημοκρατικές" μπουνιές, "δημοκρατικές" κλωτσιές και "δημοκρατικές" φτυσιές, φοιτητές που διαφωνούν με τις πρακτικές και τις λογικές τους και, θεωρώντας τη σχολή τσιφλίκι τους, μας απώθησαν βίαια έξω από αυτήν», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.