Ελλαδα

Πότε θα ανοίξει η Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης

Τι εκτιμά ο Χρήστος Σταϊκούρας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κακοκαιρία Daniel: Πότε θα ανοίξει η Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης - Τι εκτιμά ο Χρήστος Σταϊκούρας

Ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, έδωσε εκ νέου εκτιμήσεις για το πότε και πώς θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης που παραμένει κλειστή στο ύψος της Λάρισας.

Σε δηλώσεις του το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ ανέφερε πως δίνεται αγώνας δρόμου για να ανοίξει ενώ έκανε την εκτίμηση πως θα ανοίξει το πρωί του Σαββάτου από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και την Κυριακή αντίστροφα με μία λωρίδα καθόδου.

«Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται να έχει περιοριστεί στα 450 μέτρα. Αυτή τη στιγμή σε ένα ύψος περίπου 35 εκατοστών ήταν 3 χιλιόμετρα το πρόβλημα. Η προσδοκία και η εκτίμηση είναι ότι το Σάββατο το πρωί θα ανοίξει το οδικό δίκτυο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και θα επιδιώξουμε να ανοίξει την Κυριακή το πρωί κάποια λωρίδα από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα. Αλλά αυτές είναι οι εκτιμήσεις που είχαμε πριν από αυτό. Μπορεί να μεταβληθεί» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε έως και τα 100 εκατομμύρια ευρώ το κόστος για την επιδιόρθωση των καταστροφών.

Αναφορικά με τα αντιπλημμυριά έργα είπε ότι «έχουμε και ερώτημα αν θέλουμε να κάνουμε έργα με ανθεκτικότητα τέσσερις φορές στον Ιανό, γιατί αυτό που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα είχε χαρακτηριστικά πρωτόγνωρα σε χρονικό διάστημα 200-300 ετών. Αυτό σημαίνει ότι και το κόστος είναι διαφορετικό και οι πηγές χρηματοδότησης είναι διαφορετικές».

«Άρα, αν μπορώ να συνοψίσω τη στρατηγική στρατηγική, έχει τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι άμεσα έργα αποκατάστασης. Αυτά θα κοστίσουν ή τουλάχιστον έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 600 εκατ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε αυτά τα έργα βάζω και τα σχολεία. Ήδη οι Κτιριακές Υποδομές σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας ελέγχει τα σχολεία και θα συνεχιστεί αυτός ο έλεγχος της επόμενης ημέρας. Και τρίτον, είναι υφιστάμενες υποδομές που θα πρέπει να ελέγξουμε την ανθεκτικότητά τους. Παράδειγμα Γέφυρες σε όλη την Ελλάδα θα έχουμε μέχρι το τέλος του έτους μητρώο σε λειτουργία ώστε να γνωρίζουμε πόσες γέφυρες έχουμε με μήκος άνω των 6 μέτρων, ποια είναι η ανθεκτικότητά τους και τι παρεμβάσεις πρέπει να κάνουμε. Όπως επίσης πρέπει να δούμε και τα αντιπλημμυρικά στο σύνολό τους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όσο γίνεται» κατέληξε.