Ελλαδα

Η σχολική χρονιά δεν άρχισε για χιλιάδες μαθητές στη Θεσσαλία

Η Ζέττα Μακρή μιλά στην ATHENS VOICE για τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας

Τόνια Ζαραβέλα
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κλειστά σχολεία στη Θεσσαλία: Η σχολική χρονιά δεν άρχισε για χιλιάδες μαθητές στη Θεσσαλία - Η Ζέττα Μακρή μίλησε στην ATHENS VOICE για τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας

Στα σχολεία της Θεσσαλίας οι αρμόδιες υπηρεσίες δίνουν μάχη στις λάσπες. Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς δεν ήχησε στον πληγωμένο θεσσαλικό κάμπο, που μετρά τις τελευταίες ημέρες νεκρούς, εκτεταμένες καταστροφές και το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο.

Όσο το νερό από τους δρόμους και τα σπίτια υποχωρεί, έρχονται στην επιφάνεια νεκρά ζώα, επιπλέοντα αντικείμενα και απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προσπαθεί να σταθεί στο πλευρό των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων που αναμένουν μία καλή είδηση για τη νέα καθημερινότητα που προστάζει η μετά Daniel εποχή στις πόλεις και στα χωριά της Θεσσαλίας.

Αν και τα δεδομένα είναι –κυριολεκτικά– ρευστά, το Υπουργείο Παιδείας θέτει ως πρώτη ημερομηνία ορόσημο για τη λειτουργία κάποιων πρώτων σχολείων της Θεσσαλίας την 18η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού πρώτα διασφαλιστεί ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο μαθητές και εκπαιδευτικοί, τα σχολεία που βγήκαν αλώβητα από το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας θα μπορέσουν να ανοίξουν. Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να επαναξιολογηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις εν όψει Δευτέρας.

Εκτιμάται ότι περίπου 80.000 μαθητές μέχρι και σήμερα δεν βρίσκονται στις τάξεις τους και είναι άγνωστο ακόμη πότε θα ξεκινήσουν το μάθημα σε αυτές.

Βέβαια, το εάν ένα σχολείο θα μπορέσει να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα δεν θα κριθεί αποκλειστικά από την κατάσταση της κτιριακής υποδομής, αλλά και από τις υγειονομικές συνθήκες στην περιοχή όπου βρίσκεται, με τους ειδικούς να χτυπούν από τις πρώτες κιόλας ημέρες το «καμπανάκι» για τον κίνδυνο ασθενειών και την εμφάνιση ακόμη και χολέρας, λόγω των νεκρών ζώων και των στάσιμων νερών

«Ίσως χρειαστούν μήνες για να ανοίξουν κάποια σχολεία»

Η δυσκολία πρόσβασης στα πλημμυρισμένα σχολεία και η ταυτόχρονη αδυναμία καταγραφής των καταστροφών λόγω συνθηκών, έκανε μόλις εχθές τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη να τονίσει ότι «ίσως χρειαστούν μήνες για να μπορέσουν να ανοίξουν κάποια σχολεία».

Από τα χρόνια του κορωνοϊού, το Υπουργείο Παιδείας έχει στη φαρέτρα του την τηλεκπαίδευση και το περιβόητο Webex, ωστόσο, αν δεν γίνει πλήρης καταγραφή των ζημιών συνολικά στα οικήματα της Θεσσαλίας, δεν είναι γνωστό αν το μέτρο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας θα μπορέσει να λειτουργήσει, αφού παιδιά και γονείς ενδέχεται να μην μπορούν για ένα διάστημα να έχουν πρόσβαση στις τηλεπικοινωνίες.

Μέγα ζήτημα για τα χωριά, όμως, είναι οι μετακινήσεις πληθυσμών. Μόλις η λάσπη υποχωρήσει, οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι της Θεσσαλίας θα κληθούν –ανάλογα με το δράμα που θα αντικρίσουν– να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή τους και την επόμενη ημέρα. Τα «πνιγμένα» χωριά δεν αποκλείεται να ερημώσουν, ενώ σε τηλεοπτικά ρεπορτάζ οι κάτοικοι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να μεταβούν στο εξωτερικό προκειμένου να εργαστούν μετά την καταστροφή του ζωικού τους κεφαλαίου, αλλά και των καλλιεργειών τους. 

Οι μετακινήσεις θα «γεννήσουν» έναν νέο χάρτη σχολείων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν εισηγήσεις για μεταφορά μαθητών σε γειτονικά σχολεία ή σε γειτονικούς οικισμούς που δεν βιώσαν την απόλυτη καταστροφή του Daniel. 

Δραματικό το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη Θεσσαλία - Κλειστά παραμένουν τα σχολεία © EUROKINISSI

Ευθύνη των δήμων οι επισκευές των σχολείων

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, πραγματοποίησε αυτοψίες στα προσβάσιμα σχολεία της Μαγνησίας, της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των σχολείων, τις ζημιές και τις καταστροφές που έχουν υποστεί υποδομές, κτίρια και εξοπλισμός και στη συνέχεια να ενημερώσει τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη. Σε δηλώσεις της στην ATHENS VOICE περιέγραψε το δικό της οδοιπορικό και την εικόνα που διαμόρφωσε για την κατάσταση που επικρατεί.

«Από το πρώτο λεπτό της εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ και εγώ προσωπικά είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στη Μαγνησία, στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, περιοχές για τις οποίες η έναρξη της σχολικής χρονιάς μετατέθηκε για τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και σε συνεννόηση με τον Υπουργό Παιδείας, εφόσον ολοκληρωθούν οι επισκευές στα σχολικά κτίρια, που είναι στην ευθύνη και στην αρμοδιότητα των Δήμων, από τους οποίους και αναμένεται εκτίμηση της κατάστασης και ενημέρωση για τον άμεσο προγραμματισμό και την πορεία του χρονοδιαγράμματος των εργασιών. 

»Στη Μαγνησία επισκέφτηκα, συνοδευόμενη από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Πολύζο, τις προσβάσιμες σχολικές μονάδες στους πληγέντες από τη θεομηνία Δήμους Βόλου, Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου καθώς και τα ελάχιστα σχολεία με δυνατότητα πρόσβασης του Δήμου Ν. Πηλίου. Στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου η πρόσβαση ήταν αδύνατη, ενώ και για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων στα νησιά των Βορείων Σποράδων η ενημέρωση γίνεται από τους Δημάρχους, καθώς η επισκευή και η συντήρηση των σχολικών κτιρίων είναι στο πεδίο ευθύνης και αρμοδιότητας των Δήμων και των τεχνικών υπηρεσιών τους.

»Στη Λάρισα επισκέφτηκα το 19ο Νηπιαγωγείο, το 15ο και το 43ο Δημοτικό, το 14ο Γυμνάσιο, το 9ο ΓEΛ και το 1ο Δημοτικό Φαρσάλων, συνοδευόμενη από τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κα Καραγιώργου και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ζέρβα. Στην Καρδίτσα, συνοδευόμενη από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ζαχαρή, επισκέφτηκα το ΕΠΑΛ Σοφάδων, το 3ο Nηπιαγωγείο και το 3ο Δημοτικό Παλαμά και στα Τρίκαλα, με συνόδευσαν στο 30ο Νηπιαγωγείο και στο Γυμνάσιο Μεγάλων Καλυβίων, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Τρικάλης και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Καπανιάρης»

Δέσμευση για επαναλειτουργία σχολείων χωρίς ελλείψεις μετά τις καταστροφές

Η κ. Μακρή στις αυτοψίες που πραγματοποίησε στα προσβάσιμα σχολεία της Θεσσαλίας, μετέφερε στην εκπαιδευτική κοινότητα τη διαβεβαίωση ότι η επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει χωρίς ελλείψεις μετά τις καταστροφές του σχολικού υλικού και των βιβλίων που ήδη βρίσκονταν στις τάξεις.

«Σε όλους τους θεσσαλικούς νομούς μαζί με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κα Ζιάκα και τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνομιλήσαμε με τους Διευθυντές των σχολείων και εκπαιδευτικούς και αποκομίσαμε σαφή εικόνα του μεγέθους της πρωτόγνωρης καταστροφής, ενώ μετέφερα, προσωπικά, τη διαβεβαίωση του Υπουργού Παιδείας για ολοκληρωμένο σχέδιο, συντονισμένες και τάχιστες ενέργειες προκειμένου η σχολική χρονιά να ξεκινήσει και στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας χωρίς ελλείψεις σε βιβλία που καταστράφηκαν, σε τεχνολογικό εξοπλισμό, σε σχολικά υλικά και μαθητές και εκπαιδευτικοί να μπουν σε ασφαλή σχολικά κτίρια.

»Στον προγραμματισμό των εργασιών συμβάλλουν καθοριστικά και οι επιτόπιες αυτοψίες της ΚΤΥΠ Α.Ε. - Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., που αποτελεί τον τεχνικό βραχίονα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών –αρμόδιο για τα σχολικά κτίρια μαζί με τους Δήμους– οι οποίες ξεκίνησαν την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, το πρωί, από τον Ν. Μαγνησίας, τον νομό που επλήγη πρώτος από την κακοκαιρία Daniel. Το κλιμάκιο της ΚΤΥΠ Α.Ε. επισκέφτηκε τα σχολεία του Δήμου Νοτίου Πηλίου και συγκεκριμένα σχολεία της Αργαλαστής, των Καλών Νερών, της Μηλίνας, των Μηλεών και του Νεοχωρίου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι εκπρόσωποι της ΚΤΥΠ Α.Ε. πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας με τους μηχανικούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν αμέσως και συνδράμουν στο έργο.

»Σήμερα, επισκέφτηκαν σχολεία του Δήμου Βόλου το πρωί και, το απόγευμα, θα επικεφτούν σχολεία του Δήμου Αλμυρού σε συνεννόηση με την αρμόδια Αντιδήμαρχο, για να ελέγξουν τις υφιστάμενες συνθήκες στις υποδομές. Σχετικά με τον Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου θα ακολουθήσει επικοινωνία με τον Δήμαρχο κ. Κουτσάφτη για τα προσβάσιμα σχολεία της περιοχής ευθύνης του ενώ αμέσως μετά η ίδια διαδικασία αυτοψίας και ελέγχου θα εφαρμοστεί σε όλους τους θεσσαλικούς νομούς και στο νησί της Σκιάθου, ώστε το σύνολο των σχολικών μονάδων να ελεγχθεί από τα κλιμάκια της ΚΤΥΠ Α.Ε. και να προγραμματιστούν οι εργασίες επισκευής, προκειμένου τα σχολεία να καταστούν και πάλι ασφαλή για την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών». 

Απαράβατος όρος η ασφαλής πρόσβαση

Για την υφυπουργός Παιδείας και σύσσωμη την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, απαράβατος όρος για την επαναλειτουργία των σχολείων στη Θεσσαλία είναι η ομαλή έναρξη λειτουργίας και η ασφαλής πρόσβαση των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε αυτά. «Η ολοκλήρωση των εργασιών στα σχολικά κτίρια στους πληγέντες –από την πρόσφατη θεομηνία– νομούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι ο απαράβατος όρος για την επαναλειτουργία των σχολείων καθώς απόλυτη προτεραιότητα είναι η ομαλή έναρξη λειτουργίας και η ασφαλής πρόσβαση των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε αυτά», επισημαίνει στην ATHENS VOICE η Ζέττα Μακρή. 

Ψυχολογική στήριξη μαθητών και εκπαιδευτικών σε τρεις φάσεις

Την ίδια ώρα, ο σχεδιασμός του Υπουργείο Παιδείας κινείται σε ένα ακόμη επίπεδο, αυτό της άμεσης ψυχολογικής υποστήριξης γονέων και εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας προχωρά το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης για τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών των πληγεισών περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) Σχολικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Χρυσής Χατζηχρήστου και περιλαμβάνει τις φάσεις. 

  • Κατά την πρώτη φάση του προγράμματος, τη Δευτέρα και την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε τηλεκπαίδευση των Σύμβουλων Εκπαίδευσης και των Διευθυντριών/ντών όλων των σχολικών μονάδων. Σήμερα 13/9 και αύριο 14/9, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση των Διευθυντριών/ντών ΕΣΑΜΕΑ και όλων των ψυχολόγων, των κοινωνικών λειτουργών και των στελεχών των ΚΕΔΑΣΥ.
  • Κατά τη δεύτερη φάση, την Παρασκευή 15/9 και το Σαββατοκύριακο 16-17/9 θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης επισκέψεις και συναντήσεις από κλιμάκιο ειδικών για την άμεση υποστήριξη γονέων και εκπαιδευτικών σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας.
  • Κατά την τρίτη φάση, θα πραγματοποιηθεί ατομική υποστήριξη μαθητών και γονέων, για όσο αυτό κρίνεται απαραίτητο. Επίσης, με την έναρξη διεξαγωγής των μαθημάτων θα προγραμματιστούν και ομαδικές συναντήσεις υποστήριξης μαθητών, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Τα σχολεία της Θεσσαλίας παραμένουν κλειστά σίγουρα έως και την Παρασκευή και μέχρι νεωτέρας. 

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις για την κατάσταση στη Θεσσαλία