Ελλαδα

«Καμπανάκι» Λέκκα για τη στατική επάρκεια των σπιτιών μετά την κακοκαιρία Daniel

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι ανάλογα με την τοποθεσία και τα υλικά δόμησης

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σπίτι που έχει γείρει στη Μηλίνα Πηλίου
Σπίτι που έχει γείρει στη Μηλίνα Πηλίου © SOOC/Alexandros Alamaniotis

Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για τεράστια προβλήματα στα κτίρια από την κακοκαιρία Daniel - Ο κίνδυνος από την άνοδο του υδροφόρου ορίζοντα

Για τα τεράστια προβλήματα από την κακοκαιρία Daniel και την αποκατάσταση των κτιρίων στη Θεσσαλία, τα οποία υπέστησαν καταστροφικές ζημίες, μίλησε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

«Τα σπίτια με πλιθιά είναι ήδη διεγραμμένα», δήλωσε στην ΕΡΤ, προσθέτοντας μάλιστα ότι ακόμα και παλιά σπίτια που δεν κατέρρευσαν στις πλημμυρισμένες περιοχές είναι πλέον ακατάλληλα, καθώς δεν έχουν πλέον αντοχές.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, σημαντικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι ιδιοκτήτες πιο σύγχρονων σπιτιών που έχουν χτιστεί με τούβλα: «Και αυτά έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά έτσι ώστε να διαπιστώσουμε την στατική τους επάρκεια».

Όσον αφορά στα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί με οπλισμένο σκυρόδεμα, αυτά είναι βέβαιο ότι έχουν υποστεί ζημιές κυρίως σε μη δομικά στοιχεία, σημείωσε ο καθηγητής.

Γιατί τα κτίρια στο Πήλιο θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα

Αναφερόμενος στις τεράστιες καταστροφές που έχει προκαλέσει το πλημμυρικό φαινόμενο από την υπερχείλιση των ποταμών και τις ακραίες βροχοπτώσεις, τόνισε ότι φθορές έχουν υποστεί και τα πετρόκτιστα σπίτια και ξενοδοχεία στο Πήλιο.

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τυπολογίας κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές. Στο Πήλιο έχουμε μία άλλη κατηγορία η οποία είναι η πιο σημαντική και αφορά στην αφαίρεση της υποστήριξης στα θεμέλια του κτιρίου. Γι’ αυτό βλέπουμε κτίρια τα οποία έχουν ανατραπεί ή έχουν πάθει σημαντικές βλάβες», σημείωσε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvhk3llalksh)

Όπως διευκρίνισε ο κ. Λέκκας, οι επιστήμονες μπορούν με ειδικές μεθοδολογίες να ελέγξουν την κατάσταση του εδάφους γύρω από τα θεμέλια των σπιτιών τόσο σε ορεινές περιοχές όσο και σε παρόχθιες.

Ένας ακόμη κίνδυνος προέρχεται από τον υδροφόρο ορίζοντα που έχει ανέβει λόγω των υδάτων. «Λόγω της ανόδου της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα που έφτασε σχεδόν στην επιφάνεια (σ.σ. του εδάφους), ενώ ήταν στα 30 ή τα 100 μ., μπορεί να έχουμε διόγκωση των υλικών των πετρωμάτων και αυτή η διόγκωση να προκαλέσει μακροπρόθεσμες βλάβες στα κτίρια», ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Ειδικότερα, όπως είπε, ορισμένοι γεωλογικοί σχηματισμοί που είναι κοινοί στο θεσσαλικό κάμπο, όπως ο άργιλος, όταν απορροφήσουν νερό, διογκώνονται.

«Εάν έχουμε διόγκωση του εδάφους θεμελίωσης, το κτίριο υφίσταται βλάβες στατικής επάρκειας. Θα πρέπει να γίνει άμεσα μία χαρτογράφηση συνολικά της περιοχής που επλήγη σε σχέση με το φαινόμενο. Θα πρέπει να γίνει ένα σύστημα με γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, με δορυφορικές πληροφορίες και εικόνες, έτσι ώστε να έχουμε αποτυπωμένη όλη την καταστροφή», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Έχουμε τα εργαλεία και την τεχνογνωσία. Όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να αποτυπώσουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια όλη την περιοχή, έτσι ώστε να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, τα αίτια, τις επιπτώσεις του φαινομένου στον αγροτικό και στον οικιστικό τομέα».

Τέλος, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι η καταγραφή πρέπει να γίνει μέσα σε έναν μήνα γιατί διαφορετικά θα δρούμε αποσπασματικά. Συμπλήρωσε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει έχουν γενική εικόνα ανά περιοχή, ανά χωριό, ανά μονάδα.

Σοβαρές ζημιές σε φωτοβολταϊκά πάρκα

Ανυπολόγιστες ζημιές και σε εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αφήνει πίσω της η θεομηνία Daniel στη Θεσσαλία, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Εκατοντάδες φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1 GW εξακολουθούν να είναι θαμμένα κάτω από τα λασπόνερα, με κίνδυνο να υποστούν μεγάλες φθορές σε υποδομές και εξοπλισμό. Από τις αυτοψίες που έχουν γίνει σε κάποια φωτοβολταϊκά πάρκα φαίνεται πως οι καταστροφές είναι εκτεταμένες.

Το πραγματικό μέγεθος του οικονομικού αντίκτυπου θα φανεί μόλις αποσυρθούν πλήρως τα λιμνάζοντα λασπόνερα και προσεγγίσουν οι ηλεκτρολόγοι. Φαίνεται πάντως πως θα είναι μεγάλο καθώς στην περιοχή της Θεσσαλίας βρίσκεται εγκατεστημένο περίπου το 17% της συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών της χώρας.

Το ευτύχημα είναι πως τα περισσότερα πάρκα είναι ασφαλισμένα, αλλά και πάλι θα χρειαστεί να περάσει χρόνος για να δοθούν αποζημιώσεις. Για την ώρα, πάντως, η δυσλειτουργία που παρατηρείται δεν επηρεάζει το δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς η ζήτηση υπολείπεται της προσφοράς

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvhn3xltxnw9)

Χρήσιμες οδηγίες για τους πληττόμενους από τις πλημμύρες από τη ΓΔΑΕΦΚ

Σε συνέχεια των σχετικών ενημερώσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα, τόσο προς το κοινό όσο και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, υπογραμμίζεται εκ νέου, από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, ότι:

Οι ιδιοκτήτες, εφόσον θέλουν να καθαρίσουν τις κατοικίες τους, θα πρέπει να βγάλουν φωτογραφίες από το εσωτερικό όλων των πληγέντων χώρων του κτιρίου, στις οποίες θα φαίνονται ευκρινώς τόσο το ύψος της στάθμης του νερού που εισχώρησε, όσο και η πληγείσα οικοσκευή εντός των δωματίων. Επίσης, πρέπει να φροντίσουν να είναι εμφανές το αποτύπωμα της στάθμης στους τοίχους, κατά την αυτοψία.

Μέχρι εχθές είχαν πραγματοποιηθεί 4.336 αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές και η διαδικασία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς με τη συνδρομή μηχανικών της Πολιτικής Προστασίας, του Στρατού και του ΤΕΕ, όπως επίσης και με τη συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.