Ελλαδα

Υγειονομική βόμβα τα νεκρά ζώα και τα στάσιμα νερά στη Θεσσαλία - Κίνδυνος εμφάνισης ακόμα και χολέρας

Στα 46 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας - Τι γίνεται με λεπτοσπείρωση και ηπατίτιδες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίνδυνος από τα λιμνάζοντα ύδατα και τα νεκρά ζώα στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κακοκαιρία Daniel: Τον κώδωνα του κινδύνου για επικίνδυνες ασθένειες στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας κρούουν οι ειδικοί

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον κρατικό μηχανισμό, μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Αντιμέτωποι με ασθένειες είναι οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών της Θεσσαλίας λόγω των στάσιμων υδάτων και των νεκρών ζώων.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η περισυλλογή και η απομάκρυνση των νεκρών ζώων. Μόνο στην περιοχή του Παλαμά εκτιμάται ότι είναι 5000 τα νεκρά ζώα. Θα πρέπει τουλάχιστον να συγκεντρωθούν και να καούν το συντομότερο, όπως λένε οι κάτοικοι, γιατί - πέρα από την έντονυ δυσοσμία - αποτελούν υγειονομική βόμβα.

Αγαπηδάκη: 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, έχουν καταγραφεί 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, εκ των οποίων τα έξι χρειάστηκαν νοσηλεία και μόνο τρία σχετίζονται με τις πλημμύρες.

Για τον κίνδυνο στη δημόσια υγεία από τη νεκρά ζώα η κ. Αγαπηδάκη υποστήριξε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην απομάκρυνσή τους καθώς από τη μια αρκετές περιοχές είναι αποκλεισμένες και από την άλλη το αποτεφρωτήριο στην Λάρισα δεν είναι προσβάσιμο. Στη Βέροια, πάντως, τα νεκρά ζώα μεταφέρονται για καύση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η αναπληρώτρια υπουργός ανέλυσε τους τρείς άξονες για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας των πλημμυροπαθών:

  1. Η επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων σε όλη τη Θεσσαλία, η οποία βασίζεται στην καθημερινή ενημέρωση από τις 26 δομές υπηρεσιών υγείας που βρίσκονται στην περιοχή.
  2. Η εντομολογική επιτήρηση. Αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα με τα κουνούπια με την αποστράγγιση των υδάτων, περίπου σε 10 ημέρες. Για τον λόγο αυτό τοποθετούνται ειδικές παγίδες ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα.
  3. Η καταλληλότητα του νερού. Για τον σκοπό αυτό γίνονται δειγματοληψίες από διάφορα σημεία της Θεσσαλίας, τρεις φορές την εβδομάδα.
Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvhj8wps3r6x)

Μαγιορκίνης: Περιμένουμε σποραδικά κρούσματα χολέρας - Τι γίνεται με λεπτοσπείρωση

Nα μην έρθουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας σε επαφή με στάσιμα νερά, καθώς είναι δυνητικά μολυσματικά και είναι πιθανό να κολλήσουμε κάποια νοσήμετα, συνέστησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας στο Μega, σημείωσε ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι η γαστρεντερίτιδα λόγω της επαφής του νερού με μικρόβια από τις αποχετεύσεις.

Επίσης, έχουν παρατηρηθεί και περιστατικά λεπτοσπείρωσης λόγω του θανάτου τρωκτικών (ποντίκια, αρουραίοι) που αποτελούν φορείς της ασθένειας, «ένα πρόβλημα που περιμένουμε να το δούμε σε βάθος χρόνου γιατί δεν εμφανίζεται αμέσως». Ο χρόνος επώασης της ασθένειας είναι 7-14 μέρες, οπότε θα δούμε και τις επόμενες μέρες πώς θα πάει αυτό.

Ο καθηγητής προτείνει οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών να αποφεύγουν τα λιμνάζοντα νερά και αν έρθουν σε επαφή, να απολυμαίνονται: «Το λιμνάζον νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε», είπε.

Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι αναμένονται σποραδικά περιστατικά χολέρας, περισσότερα από όσα βλέπαμε κάθε χρόνο, ωστόσο δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για επιδημία.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvhiiq2hrok9)

Σε άλλη του συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο καθηγητής ανέφερα ότι υπάρχουν φόβοι και για ηπατίτιδες, κυρίως ηπατίτιδα Α και Ε, αν και ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί ακόμη κρούσματα. Για την ηπατίτιδα Α υπάρχει εμβόλιο οπότε λογικά ο περισσότερος κόσμος το έχει κάνει στην παιδική του ηλικία.

Παράλληλα, συμβούλεψε τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών να μην έρχονται σε επαφή με τις λάσπες χωρίς να φοράνε προστατευτικά παπούτσια και αδιάβροχα παντελόνια και να μην έρχονται σε επαφή με τα νεκρά ζώα.

Όσον αφορά στα κουνούπια, τόνισε ότι οι συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών. Κι επειδή η περιοχή είναι ενδημική για τον ιό του Δυτικού Νείλου, πιθανότατα τις επόμενες ημέρες ή βδομάδες να δούμε αύξηση των κρουσμάτων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvh2ck2tzikx)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.