Ελλαδα

Ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση καταλογίζουν δημότες της Λάρισας

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λάρισα: Το «κατηγορώ» πολιτών κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά τις καταστροφικές ζημιές από τη μεγάλη πλημμύρα του Πηνειού.

 «Δεν έκλεισαν την πόρτα στο αντλιοστάσιο για να μην έρχονται τα νερά του Πηνειού εδώ. Μας έπνιξαν οι ίδιοι!» επισήμαναν δημότες Λάρισας στην κάμερα της τηλεοπτικής εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» αναφορικά με τη μεγάλη πλημμύρα του Πηνειού που είχε ως συνέπειες τις καταστροφικές ζημιές στην πόλη.

«Έχουμε πνιγεί, είδαμε μία αδιαφορία της αρχής εδώ της Λάρισας και δεν ξέρω, και της δημοτικής και της Περιφέρειας» σχολίασε κάτοικος μιλώντας σε ζωντανή σύνδεση της εκπομπής.

«Δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου τα μέτρα, μας ενδιαφέρει πότε θα μπούμε στα σπίτια μας. Είναι σπίτι 10 ετών, είναι καινούργιο, με άδεια, αν πραγματικά η περιοχή δεν άξιζε να μείνουμε εδώ, θα έπρεπε να μη δώσουν άδειες, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, κάνουμε εκκλήσεις 6 χρόνια, λέμε για τα έργα, αυτό το αντλιοστάσιο δεν δούλεψε ποτέ!» τονίστηκε.

«… ήρθα την ημέρα που άρχισαν να βράζουν τα φρεάτια γιατί εμείς δεν πνιγήκαμε από τον Πηνειό, δεν έσπασε ο Πηνειός. Εδώ υπάρχει ένα κανάλι που βγαίνει στον Πηνειό. Δεν έκλεισαν την πόρτα στο αντλιοστάσιο για να μην έρχονται τα νερά του Πηνειού εδώ. Μας έπνιξαν οι ίδιοι! Οι ίδιοι μας έπνιξαν! Να αποσυμφορίσουν το κέντρο της Λάρισας!»

Στην ερώτηση αν θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί αυτά που συνέβησαν, κάτοικος της περιοχής απάντησε «Βεβαίως! Μα εμάς δεν έσπασε το φράγμα! Αλλού μπορεί να έσπασε! Να ήταν φυσική καταστροφή να το καταλάβουμε, εμάς ήταν τεχνική η καταστροφή. Μας κατέστρεψαν! Οι ίδιοι. Και μας έχουν τόσες μέρες στα νερά.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την έλλειψη σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων, διαχείρισης υποδομών, ιδιαίτερα όσων για πολλά χρόνια είχαν τη διοίκηση στα χέρια τους. Ο κ. Καλογιάννης, Δήμαρχος Λάρισας για εννιά συναπτά έτη, διαβεβαίωνε ότι «η Λάρισα δεν κινδυνεύει από πλημμύρες» υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα τα εξής: «Σε ότι αφορά τις πλημμύρες, η Λάρισα θεωρώ ότι από τις πιο θωρακισμένες πόλεις πανελλαδικά. Έχουμε από το 1985 ένα από τα καλύτερα αποχετευτικά δίκτυα. Σήμερα δρέπουμε τους καρπούς και φροντίζουμε ώστε η ΔΕΥΑΛ να κρατά καθαρούς τους υπονόμους, να δουλεύουν τα αντλιοστάσια». O ίδιος ο κ. Καλογιάννης τόνιζε πως «Δέκα χρόνια πριν συμπληρώθηκε η αντιπλημμυρική προστασία και με τα αντιπλημμυρικά έργα στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού και την εκβάθυνση της εξωτερικής κοίτης που χωρά 6 μέτρα νερό για να μην κινδυνέψει η πόλη.

Φαίνεται μάλιστα να μην είχε καμία εικόνα της κατάστασης του Πηνειού Ποταμού που τώρα έχει υπερχειλίσει, καθώς όπως ο ίδιος έχει επισημάνει το μεγάλο ποτάμι της Θεσσαλίας είναι φουσκωμένο αλλά ακίνδυνο για την πόλη. Παράλληλα με όλα όσα δεν έγιναν, τα ομολογουμένως πρωτόγνωρα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της Θεσσαλίας οδήγησαν σε μια μεγάλη καταστροφή και στον Δήμο Λάρισας, εξαιτίας όσων έγιναν. Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής και της ΔΕΥΑΛ να μην κλείσουν το φράγμα της Γυρώνης είχε ως συνέπειες αφενός να πλημμυρίσει αφετέρου να νερά να επιστρέφουν και να ξεπηδούν από τις σχάρες αποχέτευσης, προκαλώντας τεράστια ζημιά στις περιοχές του Δήμου Λάρισας. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι πλημμύρισε το αντλιοστάσιο του Αγίου Θωμά με συνέπεια να μην απορροφούνται τα νερά.