Κακοκαιρία Danie: Aνυπολόγιστες καταστροφές από τις πλημμύρες - Κίνδυνος έξαρσης επιδημιών
Όσο η στάθμη του νερού υποχωρεί, τόσο έρχονται στην επιφάνεια οι ανυπολόγιστες καταστροφές που άφησε πίσω της η φονική κακοκαιρία Daniel. Το χτύπημα των ακραίων καιρικών φαινομένων ήταν σφοδρό στη Θεσσαλία, με σπίτια, καλλιέργειες και περιουσίες να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες.
Αυτή την ώρα σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στον δήμο Τεμπών, όπου η κρεμαστή γέφυρα στην Αγία Παρασκευή καλύφθηκε από τα νερά, ενώ η υπερχείλιση του ποταμού έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα γύρω χωριά, αλλά και στις σήραγγες των Τεμπών όπου προκλήθηκε εισροή υδάτων.
Τα νερά του Πηνειού υποχωρούν σταδιακά και όσοι κάτοικοι έχουν την δυνατότητα, επιχειρούν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους. Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα σπίτια που παραμένουν βυθισμένα. Η νύχτα θα είναι και πάλι δύσκολη για τους κατοίκους στη Θεσσαλία, με πολλές περιοχές να εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα και νερό.
Παράλληλα, σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας επί του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου (από τον Μαλιακό ως το Κλειδί Ημαθίας) λόγω εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή Γυρτώνης-Συκουρίου (Χ.Θ. 366).
Σύμφωνα με την ενημέρωση, η κυκλοφορία είναι εφικτή στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Λεπτοκαρυά και από κόμβο Νίκαιας Λάρισας έως Αθήνα και το αντίστροφο.
Επιχείρηση περισυλλογής νεκρών ζώων
Από χθες το πρωί ξεκίνησαν στον πλημμυρισμένο κάμπο της Καρδίτσας οι επιχειρήσεις περισυλλογής, καύσης και ταφής των νεκρών ζώων από την κακοκαιρία Daniel, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα νεκρά ζώα μεταφέρονται σε περιοχές της Ημαθίας και της Αρκαδίας, όπου και θα αποτεφρωθούν σε ειδικούς κλίβανους.
Κίνδυνος έξαρσης επιδημιών
Κάτι ακόμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πληγέντες από την κακοκαιρία είναι η έξαρση των επιδημιών, καθώς οι ειδικοί έχουν χτυπήσει το «καμπανάνι» για την πιθανή ανάπτυξη τροφιμογενών και υδατογενών νοσημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, μετά από πλημμύρες, οι πιθανότεροι κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού περιλαμβάνουν τις γαστρεντερίτιδες ιογενούς, βακτηριακής και παρασιτικής αιτιολογίας (norovirus, rotavirus, Cryptosporidium κ.ά.), ηπατίτιδα Α, νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (Covid-19, λεγεωνέλλα κ.ά), καθώς και τα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών και μέσω τρωκτικών ή άλλων ζώων (λεπτοσπείρωση, ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία κ.ά).
Αυτά αναφέρονται σε εγκύκλιο της γγ Δημόσιας Υγείας, Φωφώς Καλύβα, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του ιατρικού προσωπικού και των άλλων επαγγελματιών υγείας για την έγκαιρη διάγνωση και επιδημιολογική καταγραφή νοσημάτων, η εμφάνιση των οποίων ευνοείται από τα πλημμυρικά φαινόμενα, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων και της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την έγκαιρη αναγνώριση και τον εργαστηριακό έλεγχο πιθανών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης. Η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη, που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.
Χουλιάρας: Δύο τεράστιες λίμνες στην κεντρική Ελλάδα
Για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία και όσα πρέπει να γίνουν την επόμενη ημέρα μίλησε στην ΕΡΤ, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο επαγόμενης σεισμικότητας είναι ένα αντικείμενο το οποίο παρακολουθούν οι ειδικοί.
«Έχουν δημιουργηθεί δύο τεράστιες λίμνες στην κεντρική Ελλάδα. Λίμνες 74 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι το νερό που απεικονίζεται από δορυφόρο, οπότε έχει αλλάξει η γεωμορφολογία της περιοχής. Σαν σεισμολόγος μπορώ να σας πω ότι η στατική επάρκεια των κτιρίων που είναι βυθσιμένα στο νερό είναι το ανησυχητικό. Είναι κάτι που πρέπει να ασχοληθεί η πολιτεία άμεσα, διότι αυτά τα σπίτια, τα περισσότερα έχουν καταστραφεί. Δεν μπορούν να κατοικηθούν ξανά λόγω της στατικής επάρκειας» είπε.
«Οι υποδομές είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάει αυτή τη στιγμή η πολιτεία. Πρέπει να ξεκινήσει η κανονικότητα και αυτό ξεκινάει από τις υποδομές. Το θέμα είναι το Μητρώο Υποδομών, το οποίο άκουσα από το Τεχνικό Επιμελητήριο ότι δεν έχει καταρτιστεί ακόμη. Αυτό θα δυσκολέψει λίγο την κατάσταση, αλλά ελπίζω να υπάρχει συνεργασία των αρχών και να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα το συντομότερο δυνατό» πρόσθεσε και σημείωσε:
«Η περιοχή είναι σεισμογενής, το γνωρίζουμε όλοι. Γνωρίζουμε μεγάλους σεισμούς στις Σοφάδες, στον Βόλο κτλ. Δεν χρειάζεται να πούμε λόγια για την επικινδυνότητα της περιοχής και γι αυτό ακριβώς το λόγο έθεσα το θέμα των κτιρίων, ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή για την στατική τους επάρκεια.
»Το αν υπάρχει ενδεχόμενο επαγόμενης σεισμικότητας, δηλαδή να δημιουργηθεί σεισμός από τον όγκο του νερού που έχει καταπέσει, αυτό είναι ένα αντικείμενο το οποίο παρακολουθούμε κι εμείς με τους σεισμογράφους που έχουμε στην περιοχή. Δεν έχουμε παρακολουθήσει κανένα τέτοιο πρόβλημα μέχρι τη στιγμή, όμως το πρόβλημα των λιμνών και της συνεπαγόμενης σεισμικότητας πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει. Μέσα στο πλαίσιο των παρατηρήσεων που κάνουμε, είναι και αυτές οι παρατηρήσεις».
Ο Μαρουσάκης προβλέπει «βαρύ» φθινόπωρο
Παράλληλα, ένα «βαρύ» φθινόπωρο, που κρύβει νέες επικίνδυνες κακοκαιρίες, προβλέπει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.
«Να γνωρίζουμε ότι φέτος το φθινόπωρο θα είναι αρκετά βαρύ για τη χώρα μας. Και οι επόμενοι μήνες δεν αποκλείεται να δώσουν ισχυρές κακοκαιρίες», είπε, αρχικά.
Όπως εξήγησε, «έχει ξεκινήσει μια κάθοδος ψυχρότερων αερίων μαζών από την Ευρώπη. Είναι πολύ θερμή η Μεσόγειος και είναι αρκετά εύκολο να σχηματιστούν κακοκαιρίες και να δώσουν άσχημα αποτελέσματα και για τη χώρα μας».
Σε ανάρτησή του στο Facebook, αφού αναφέρθηκε στον καιρό της εβδομάδας, ο κ. Μαρουσάκης σχολίασε σχετικά με τις φθινοπωρινές προγνώσεις.
«Αξίζει να σημειωθεί ότι το φθινόπωρο φέτος κρύβει κι άλλες επικίνδυνες κακοκαιρίες, μιας και από αρκετά νωρίς σημειώνουμε κάθοδο αρκετά ψυχρών αερίων μαζών, κάτι το οποίο στατιστικά θα το περιμέναμε από Οκτώβρη και μετά. Καθώς αυτές οι πιο ψυχρές αέριες μάζες θα αλληλεπιδρούν με τις πολύ θερμές θάλασσες της Μεσογείου, είναι δυνατόν να δημιουργήσουν πολύ ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά, τα οποία είναι δυνατόν να λάβουν ακόμη και τροπικά χαρακτηριστικά», έγραψε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πού θα γίνει τηλεκπαίδευση
Πώς θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες
Επικοινώνησαν με το 112
Επιτήδειοι «σήκωσαν» χρηματοκιβώτιο - Απουσίαζε η ιδιοκτήτρια
Η πρόγνωση Τσατραφύλλια για τις ηλιόλουστες μέρες που έρχονται
Συνελήφθησαν 8 Έλληνες και ένας Πακιστανός
Μεγάλος αγώνας δρόμου - 19 κεριά θα ανάψουν στην περιοχή της Χαριλάου
Σαφείς οι γραμμές του πρωθυπουργού
Από την υπηρεσία της Βιβλιοθήκης διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί η έκταση των ζημιών
Με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη
Αντίστροφη μέτρηση για την τελετή έναρξης της καρναβαλικής περιόδου
Τι κατέθεσε η μητέρα της
Η έντονη βροχόπτωση το πρωί της Δευτέρας στην Αττική δημιούργησε ξανά προβλήματα στην παραλιακή
80 νταλίκες «κολλημένες» στο Δερβένι για 32 ώρες
Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.