Ελλαδα

Ο θεσσαλικός κάμπος μετράει τις πληγές του - Σε κατάσταση συναγερμού η Λάρισα

Συνεχίζονται οι δραματικές διασώσεις εγκλωβισμένων - Άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας, στα 10 μέτρα ο Πηνειός

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βυθισμένα χωριά της Καρδίτσας
Βυθισμένα χωριά της Καρδίτσας © SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Κακοκαιρία Daniel: Αγωνία για την επόμενη μέρα σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Μαγνησία - Εξακολουθεί να απειλεί τη Λάρισα ο Πηνειός

Δέκα νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, ενώ σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα έχει μετατραπεί ο θεσσαλικός κάμπος.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι δραματικές διασώσεις εγκλωβισμένων και κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cve6183begf5)

Εικόνες βιβλικής καταστροφής καταγράφονται στον θεσσαλικό κάμπο, όπου Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, Μαγνησία και μέρος της Φθιώτιδας έχουν κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και ρεμάτων του Πηνειού.

Στα δύο είναι «κομμένη» η χώρα, καθώς έχει κλείσει στο ύψος της Λάρισας και σε άλλα σημεία η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης λόγω υπερχείλισης του Πηνειού.

Άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας

Ο χάρτης της Θεσσαλίας άλλαξε μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel. Στη δορυφορική εικόνα, που ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, φαίνεται ότι η έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (με το γαλάζιο και μπλε χρώμα) είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την έκταση που είχε κατακλυστεί από τον Ιανό (με το μοβ χρώμα).

Ο θεσσαλικός κάμπος μετράει τις πληγές του - Σε κατάσταση συναγερμού η Λάρισα

Υπολογίζεται ότι ενώ ο Ιανός κατέστρεψε 150.000 στρέμματα, αυτή τη φορά πλημμύρισαν περίπου 450.000 στρέμματα εκ των οποίων το 97% καλλιεργήσιμη γη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για την επόμενη μέρα ως προς την επάρκεια τροφίμων.

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της Θεσσαλίας είναι ότι εκεί συναντιούνται 5 ποτάμια. Ο Ενιπέας (10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από το όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, βγαίνει στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί  συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από Σοφάδες. Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς Πηνειό.

Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και Καράμπαλης και επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό.

Τα 4 αυτά ποτάμια συναντιούνται μεταξύ τους και πριν τη Μεταμόρφωση μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα. Όλοι αυτοί οι ποταμοί φούσκωσαν από το μεγάλο ύψος βροχής, με αποτέλεσμα τις εικόνες αποκάλυψης που είδαμε.

Ο θεσσαλικός κάμπος μετράει τις πληγές του - Σε κατάσταση συναγερμού η Λάρισα

Σε κατάσταση συναγερμού η Λάρισα - Στα 10 μέτρα ο Πηνειός

Τα 10 μέτρα ξεπέρασε κατά τη διάρκεια της νύχτας η στάθμη του Πηνειού, με τα νερά στα περίχωρα της Λάρισας να έχουν κατακλύσει τις κατοικημένες περιοχές. Πλέον, τα νερά του Πηνειού φτάνουν τα 3 μέτρα σε δυτικές συνοικίες της Λάρισας.

Οι αρμόδιοι φορείς και ο Δήμος Λαρισαίων εκφράζουν φόβους ότι ο ποταμός θα πλημμυρισεί τις επόμενες ώρες και εντός της πόλης.

Παράλληλα, συνεχίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα σε αρκετές συνοικίες της πόλης από υπερχείλιση των φρεατίων με αποτέλεσμα να έχουν εκκενωθεί, με τους κατοίκους να μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο.

Οι διασώστες συνεχίζουν να επιχειρούν ακόμη και με βάρκες, προκειμένου να απεγκλωβίσουν κατοίκους σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία έχουν «παγιδευτεί» με νερό.

Δεκάδες εθελοντές, μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων, συνεχίζουν να γεμίσουν τσουβάλια με άμμο που χρησιμοποιούνται για αναχώματα όπου χρειαστεί ώστε προστατεύουν όσο μπορούν οι κατοικίες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cve5bc7n2ci9)

Τα Τρίκαλα θαμμένα κάτω από την λάσπη

Σε μια τεράστια λίμνη έχει μετατραπεί και ο Δήμος Φαρκαδόνας στα Τρίκαλα, την ώρα που δεκάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι στο χωριό Πηνειάδα.

Σοκάρουν οι εικόνες από το drone της ΕΡΤ, που αποκαλύπτουν τις τεράστιες καταστροφές στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvdm8fljjzht)

Ανυπολόγιστες καταστροφές και στον Βόλο

Θαμμένος στη λάσπη και τα μπάζα είναι ο Βόλος. Το δίκτυο υδροδότησης είναι εντελώς κατεστραμμένο, την ώρα που νερό δίνεται εκ περιτροπής στους κατοίκους μόνο για χρήση και όχι για πόση.

Στο Νότιο Πήλιο, 11 οικισμοί είναι αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ δεν υπάρχει νερό και ρεύμα για τέταρτη συνεχή ημέρα.

Μία εβδομάδα αργότερα μετατίθεται η έναρξη του σχολικού έτους στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cve4rmevrgd5)

Συνολικά 2.806 διασώσεις πολιτών

Συνολικά 2.806 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα Σάββατο τις 7 το πρωί, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 7.687 κλήσεις, που αφορούσαν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 5.427 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • Στη Μαγνησία, 2.272 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 790 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 630 άτομα
  • Στην Λάρισα 670 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 193 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 190 άτομα
  • Στην Καρδίτσα, 1.480 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 310 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 710 άτομα
  • Στα Τρίκαλα, 885 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 143 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα
  • Στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 923 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • Σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 115 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα
  • Στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 720 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 315 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα
  • Στη Θήβα και στη Λιβαδειά Βοιωτίας 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημείο 1 άτομο

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
  • Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
  • Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου
  • Στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 147 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • Στις Σπέτσες 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 αντλήσεις υδάτων
  • Στην Επίδαυρο 40 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 8 άτομα
  • Στο Κρανίδι 80 κλήσεις, και πραγματοποιήθηκαν 71 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.
  • Στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν 5 αντλήσεις υδάτων
  • Στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

Στην Περιφέρεια Αττικής 1.150 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 1.026 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 716 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.
  • Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 49 αντλήσεις υδάτων

Από την Πέμπτη την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν συνολικά 420 εναέριες διασώσεις:

  • 110 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων, 3 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και
  • 310 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 20 ελικόπτερα, εκ των οποίων, 7 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και 3 είχαν διατεθεί μέσω διμερών συμφωνιών από την Ελβετία.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι το τελευταίο φως μετέφεραν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, ενώ τα επίγεια μέσα συνεχίζουν τις ίδιες ενέργειες, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.