Ελλαδα

Λέκκας για κακοκαιρία Daniel: Το κόστος των καταστροφών θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ

Έως το 2030 θα υπάρχουν 300 εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλημμυρισμένες εκτάσεις δίπλα στο χωριό Πηνειάδα στα Τρίκαλα κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel
Πλημμυρισμένες εκτάσεις δίπλα στο χωριό Πηνειάδα στα Τρίκαλα κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel © SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Κακοκαιρία Daniel: Ανυπολογίστη η μέχρι στιγμής ζημιά στην αγροτική παραγωγή του θεσσαλικού κάμπου, σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα

Στις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, kαθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ έως το 2030 θα υπάρχουν 300 εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ: «Καμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα έγιναν, απαιτείται η αξιοποίηση εξελιγμένων επιστημονικών γνώσεων, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται».

Ακολούθως, ο κ. Λέκκας δήλωσε πως ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία θα μετακινηθούν τις επόμενες ώρες.

Τόνισε πως οι προβλέψεις του 2019 -οι οποίες έκαναν λόγο για μία μεγάλη πλημμύρα ανά 1.000 χρόνια- ανατράπηκαν δύο φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Δήλωσε ότι έχουμε επιταχυνόμενους ρυθμούς σε ένα συνδυασμό φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις και άλλα.

Τεράστιο το κόστος της καταστροφής

Ως προς το κόστος και τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, εκτίμησε ότι θα ξεπεραστεί το 1 δισ. ευρώ, βάσει αλγορίθμων που βασίζονται στα δεδομένα από την κακοκαιρία «Ιανός» (το κόστους του «Ιανού» ήταν γύρω στα 400 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι η εκτίμηση αυτή είναι χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι ζημιές της Πέμπτης.

Επίσης, ο καθηγητής εκτίμησε ότι αρκετά από τα σπίτια που επλήγησαν δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμα. Συμπλήρωσε ότι έχουμε «προέλαση» του πλημμυρικού μετώπου όπου εκτός από το νερό παρασύρονται όγκοι εδαφικής μάζας από κατολισθήσεις.

Τέλος, ο Ευθύμης Λέκκας ανέφερε ότι χρειάζεται ανασχεδιασμός των επιχειρησιακών σχεδίων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvd9e8dxf1mp)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

SMERemediumCap και Inspiring Earth δημιουργούν έναν ισχυρό όμιλο στο ελληνικό ελαιόλαδο
SMERemediumCap και Inspiring Earth δημιουργούν έναν ισχυρό όμιλο στο ελληνικό ελαιόλαδο

Ο νέος όμιλος διαθέτει πολυετείς συμφωνίες που εξασφαλίζουν πρόσβαση στις ποιοτικότερες και σημαντικότερες παραγωγές ελαιολάδου της Κρήτης (Ρέθυμνο, Σητεία) και της Πελοποννήσου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.