Ελλαδα

Πέθανε ο γνωστός κοσμηματοπώλης Γιάννης Βουράκης

Το μαγαζί στη Βουκουρεστίου, τα Tiffany, τα προβλήματα, το «κανόνι» και η εξαφάνιση σε μια νύχτα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γιάννης Βουράκης: Η ιστορία του επιχειρηματία που εξαφανίστηκε μέσα σε ένα βράδυ

Πέθανε ο κοσμηματοπώλης Γιάννης Βουράκης, γνωστός για τη μυθιστορηματική ζωή του.

Την είδηση του θανάτου του Γιάννη Βουράκη έκανε γνωστή η αδερφή του Λιάνα, η οποία έγραψε στο Facebook: «Αναπαύσου εν ειρήνη Γιάννη μου».

Ποιος ήταν ο Γιάννης Βουράκης

Μαζί με την αδελφή του Λιάνα και τον εξάδελφό του, Λεωνίδα συνέχιζαν την οικογενειακή παράδοση που δημιούργησε ο παππούς του, Ιωάννης. Ασχολούνταν με την πώληση κοσμημάτων και συγκαταλέγονταν στους κορυφαίους του χώρου, αξιοποιώντας και τη σημαντική ιστορία που είχε το brand.

Ο πρωτότοκος γιος του Χρήστου Βουράκη και της Μαρίας Κολυμπάδη, αποτελούσε επίσης εκλεκτό μέλος της αθηναϊκής υψηλής κοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η αφρόκρεμα της πρωτεύουσας έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια του τελευταίου πολυτελούς καταστήματός του, που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Δίπλα στον Βουράκη βρισκόταν, με ένα πλατύ χαμόγελο, η σύζυγός του, Τζένη (Ζενεβιέβ Μπαλτάσαρ). Γνωρίστηκαν στην Αϊτή όταν ο πρώτος ταξίδεψε στη χώρα για επαγγελματικούς λόγους.

Η αρχή της πτώσης και οι ενδοοικογενειακοί τριγμοί

Τα πράγματα, όμως, με το κοσμηματοπωλείο δεν πήγαιναν καλά. Άρχισαν να συσσωρεύονται οφειλές, ενώ τα έσοδα ολοένα και έπεφταν. Ο Βουράκης, από την πλευρά του, είχε στραφεί στη σύζυγό του και ζητούσε τη γνώμη της προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση. Υιοθετούσε όσα του έλεγε και υλοποιούσε τις προτάσεις της χωρίς ποτέ να τις αμφισβητεί.

Ωστόσο, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του δεν έβλεπαν με καλό μάτι αυτού του είδους το «κόλλημα» μαζί της.

Επειδή όμως αντιλαμβάνονταν πως η κατάσταση δεν ήταν δυνατόν να αλλάξει (αφού ο Βουράκης δεν συμμεριζόταν τις επιφυλάξεις τους) και επιπλέον πως τα οικονομικά μεγέθη δεν ήταν καλά, έλαβαν την απόφαση να διαχωρίσουν τη θέση τους και να τραβήξουν διαφορετικούς δρόμους. Ο εξάδελφός του, Αντώνης Βουράκης, ο οποίος διατηρούσε το 40% της «Selection Vourakis», διαβλέποντας τα προβλήματα που επρόκειτο να προκύψουν λόγω των οικονομικών ζητημάτων, απλώς… ξέκοψε.

Διατήρησε μόνο το ιστορικό κατάστημα στην οδό Βουκουρεστίου και κρατήθηκε μακριά από την επιχείρηση.

Από την πλευρά της, η Λιάνα, η αδελφή του Βουράκη, προχώρησε στη ρευστοποίηση του δικού της μεριδίου. Έριξε το κεφάλαιο που απέκτησε σε άλλου είδους επιχειρηματική δραστηριότητα και οι πληροφορίες αναφέρουν πως δικαιώθηκε για την επιλογή της.

Έπειτα από την απεμπλοκή των συγγενών του, ο Βουράκης έμεινε μόνος του στην επιχείρηση. Γνώριζε ότι έπρεπε να διαχειριστεί μία εξαιρετικά άσχημη κατάσταση αφού το «άνοιγμα» ήταν μεγάλο. Το μόνο θετικό είναι ότι είχε καταφέρει να αποκρύψει από τους «απέξω» την κακή οικονομική του θέση.

Η εξαφάνιση μέσα σε μια νύχτα

Πάντως, ο χρόνος -και οι πιστωτές- άρχισαν να πιέζουν. Ωστόσο, ο Βουράκης έδινε την εντύπωση ότι το χρήμα έρεε άφθονο.

Σύμφωνα με όσα είχαν κυκλοφορήσει εκείνη την περίοδο, ο επιχειρηματίας δέχθηκε να πληρώσει περισσότερα από 2.000.000 δραχμές ως ενοίκιο για το «Selection Vourakis». Μάλιστα, διέθεσε πάνω από 70.000.000 δραχμές για τον «αέρα». Επιπλέον, ανακαίνισε τις βιτρίνες όπου φιλοξενούσε μερικά μοναδικά κομμάτια της συλλογής «Tiffany & co», δαπανώντας συνολικά 150.000.000 δραχμές!

Ωστόσο, η έλλειψη ρευστότητας συνέχιζε να αποτελεί πρόβλημα για τον Γιάννη Βουράκη, παρόλο που πούλησε και ακίνητά του. Έτσι, δανείστηκε χρήματα από φίλους και συνεργάτες του, αλλά και από τοκογλύφους.

Ήταν Μάρτιος του 1996 όταν ο Γιάννης Βουράκης και η σύζυγός του «απέδρασαν» από την Ελλάδα λόγω της άθλιας οικονομικής κατάστασης στην οποία είχαν περιέλθει και της πίεσης από τράπεζες και τοκογλύφους.

Η είδηση για το «κανόνι» που έριξε ο Βουράκης, θα γίνει γνωστή λίγες ώρες αργότερα, όταν όλοι όσοι τον αναζητούν δεν τον βρίσκουν πουθενά. Σχεδόν άδειο από κοσμήματα ήταν και το κατάστημα της Βουκουρεστίου, όταν το άνοιξαν οι υπάλληλοι.

Οι φήμες για το πού διέφυγε το ζεύγος ήταν πολλές. Τελικά, το 2010 μαθεύτηκε ότι είχαν εγκατασταθεί στην πατρίδα της Ζενεβιέβ, την Αϊτή. Ωστόσο και εκεί τους ακολούθησαν οι δυσκολίες, καθώς το σπίτι τους καταστράφηκε από τον σεισμό εκείνης της χρονιάς.