Ελλαδα

Ακρίβεια: Οδηγός επιβίωσης για φοιτητές και γονείς

Έξυπνες πληροφορίες, διευθύνσεις, πρακτικά tips για να περιορίσεις τα έξοδα στη στέγαση, στην ενέργεια, στον ρουχισμό, στο γυμναστήριο και στη διατροφή ενόψει της φοιτητικής ζωής

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 883
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Back to school
©Toa Heftiba / Unsplash

Φοιτητική ζωή: Χρήσιμες συμβουλές και tips για τους νέους φοιτητές και φοιτήτριες

Φοιτητές που, χώρια από το γεγονός ότι δυσκολεύονται όσο ποτέ να βρουν στέγη, καλούνται να στήσουν ένα νοικοκυριό και γονείς που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο, ψάχνουν να γλιτώσουν ευρώ από παντού. Ακολουθεί οδηγός επιβίωσης για τους πρώτους δύσκολους μήνες της φοιτητικής, αθηναϊκής (και όχι μόνο) ζωής.

Λάπτοπ
© Domenico Loia/ Unsplash

Τιπς και χρήσιμες οδηγίες για φοιτητές και γονείς 

Hacks για μικρότερους λογαριασμούς ρεύματος

Το ρεύμα είναι από τα πρώτα, καθώς τους ήδη φουσκωμένους λογαριασμούς επιβαρύνουν οι συσκευές βαμπίρ που δεν τις γνωρίζουμε αλλά υπάρχουν σε κάθε σπίτι και σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή Ευαγγέλο Πάνο, καταναλώνουν ενέργεια ακόμα και όταν φαίνονται σβηστές.

«Οι συσκευές-βρικόλακες είναι αυτές που καταναλώνουν ρεύμα, σαν την τηλεόραση η οποία μοιάζει κλειστή αλλά μπορεί να βρίσκεται σε stand by κατάσταση, πράγμα που θα κοστίσει 30 ευρώ τον χρόνο. Όσο βρίσκονται στην πρίζα οι υπολογιστές, ακόμα κι αν δεν τους χρησιμοποιούμε, έχουν μια κατανάλωση περίπου στα 15 ευρώ τον χρόνο. Το ρούτερ σε ετήσια λειτουργία 10 με 15 ευρώ, όπως και το ηχοσύστημα. Kάνοντας την πρόσθεση το κόστος ανέρχεται στα 75 ευρώ. Την ίδια ώρα οι αναντικατάστατες συσκευές της καθημερινότητάς μας –το ψυγείο, η κουζίνα ή ο φούρνος μικροκυμάτων, το κλιματιστικό– έρχονται να προσθέσουν. Το πλυντήριο ρούχων κυμαίνεται στα 50 ευρώ στον λογαριασμό σε ετήσια χρήση, ενώ το ψυγείο στα 100 ευρώ. Γνωρίζοντας αυτά, αν συνδέσουμε απλά ένα πολύμπριζο με διακόπτη και την ώρα που δεν είναι σε λειτουργία η τηλεόραση, οι κονσόλες και ο υπολογιστής το κλείνουμε, θα βγαίνουν κι αυτές εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου να έχουμε εξοικονομήσει ένα ποσό ικανό να καλύψει τα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου μας».

Leftovers
© Matthew Moloney / Unsplash

Ταπεράκι από το χωριό και μαγείρεμα με leftovers

Το θέμα της διατροφής προβληματίζει επίσης τους φοιτητές τη στιγμή που το κατεξοχήν φοιτητικό φαγητό, το σουβλάκι, ξεπερνά τα 3,5 ευρώ, και με την τιμή του καφέ να έχει πάρει κι αυτή την ανιούσα, πολλοί φοιτητές σκέφτονται διπλά αν θα επιλέξουν το delivery και επενδύουν σε οικονομικές μηχανές εσπρέσο για να γλιτώσουν το καθημερινό έξοδο του take away. Το τάπερ της μαμάς αποδεικνύεται σωτήριο και δεν είναι λίγοι οι δαιμόνιοι επιχειρηματίες που το έχουν αντιληφθεί, όπως στην περίπτωση του «Vanakias» με σλόγκαν «Για να είναι η μανούλα ήσυχη και ο φοιτητής χορτάτος» που παραλαμβάνει το τάπερ από το πατρικό και το μεταφέρει στον φοιτητή σε κάθε μεριά σχεδόν της Ελλάδας. Όταν όμως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, το μαγείρεμα είναι μονόδρομος.

Ο εξυπνότερος τρόπος εξοικονόμησης στο μαγείρεμα είναι αυτός της αξιοποίησης των leftovers (ό,τι έχει περισσέψει δηλαδή). Η food blogger Μαρίνα Ζαφείρη (Faganoula.gr) εξηγεί πώς μπορεί κανείς να το πετύχει εύκολα, και στο βιβλίο της «Τι θα φάμε, μαμά;» βρίσκει κανείς δεκάδες εύκολες και οικονομικές συνταγές για παιδιά και φοιτητές. «Το ψωμί που μπαγιάτεψε δεν το πετάμε» εξηγεί, «με αυτό φτιάχνουμε μπρουσκέτες και κρουτόν για σαλάτα με ελάχιστο λάδι και αλάτι, και τοστ –  γιατί να αγοράσεις ψωμί του τοστ αν μπορείς να κόψεις λεπτές φέτες αυτό που έχεις στο σπίτι; Τα φρούτα που ωρίμασαν πολύ μπορούν να γίνουν μέρος ενός κέικ, όπως banana bread, ή μια εύκολη μαρμελάδα που απαιτεί ελάχιστα υλικά και μας εξασφαλίζει το πρωινό των επόμενων ημερών. Η σάλτσα ντομάτας που θα περισσέψει μπορεί να μπει στην κατάψυξη για μελλοντικές μακαρονάδες ή να χρησιμοποιηθεί το πρωί σε έναν καγιανά. Βρασμένα ζυμαρικά που θα περισσέψουν μπορούν να μπουν την επόμενη μέρα στον φούρνο με τυρί και κρέμα γάλακτος ώστε να γίνουν σουφλέ. Με τα όσπρια φτιάχνονται επίσης οικονομικά και θρεπτικά γεύματα, ενώ αν περισσέψουν βρασμένα ρεβύθια, φακές, ρύζι ή φασολάκια μπορούν να συνθέσουν θρεπτικές σαλάτες. Όσον αφορά τους γονείς που θέλουν να ετοιμάζουν ένα νόστιμο και οικονομικό κολατσιό για τα παιδιά στο σχολείο αυτό δεν είναι άλλο από τα κουλουράκια και τα μπισκότα – μπορείς να φτιάξεις μια μεγάλη ποσότητα για όλη την εβδομάδα».

Αναγνωστήριο
© Jason Leung / Unsplash

Αξιοποίηση των χώρων του Πανεπιστημίου

Ανάσα για τους φοιτητές αποτελεί και η αξιοποίηση των υφιστάμενων χώρων της σχολής τους. Το διάβασμα και οι εργασίες μπορούν να γίνουν στις βιβλιοθήκες και τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου που διαθέτουν θέρμανση και ίντερνετ, ενώ στο εστιατόριο της λέσχης μπορεί να χορτάσει κανείς δωρεάν με την κάρτα σίτισης ή με ένα συμβολικό αντίτιμο τόσο το μεσημέρι όσο και το βράδυ. Γυμναστήριο με όργανα και χόμπι όπως παραδοσιακοί χοροί, μπάσκετ, κολύμβηση, σκάκι κι άλλα πολλά γίνονται δωρεάν στους ειδικά διαμορφωμένους πανεπιστημιακούς χώρους με μια απλή εγγραφή και πιστοποίηση από παθολόγο, όπως στο Αθλητικό Κέντρο του ΕΜΠ, αλλά και στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΕΚΠΑ.

Παλαιοπωλείο
© Darya Tryfanava / Unsplash

Η σωτήρια λύση της συγκατοίκησης

Είναι γεγονός πως η εκτίναξη των ενοικίων οδηγεί πολλούς φοιτητές στη συγκατοίκηση. Οι πλατφόρμες εύρεσης συγκάτοικου στην Ελλάδα ήρθαν στο επίκεντρο ήδη από την περασμένη χρονιά, αποτελούν μια τεράστια τάση και μετρούν χιλιάδες εγγεγραμμένους χρήστες – περισσοτέρους ακόμα κι από την περίοδο της κρίσης. «MyRoomie.gr», «flatcake», «JoinRoomie» είναι κάποιες από αυτές, στις οποίες ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει την περιοχή, τη διάρκεια μίσθωσης και το ποσό που διαθέτει και αναζητά τον ιδανικό συγκάτοικο. Κακά τα ψέματα όμως, η συγκατοίκηση –ειδικά με έναν άγνωστο– δεν είναι για όλους, οι περισσότεροι την επιλέγουν από ανάγκη – όχι μόνο για να αντιμετωπίσουν τα έξοδα των τσουχτερών ενοικίων και των λογαριασμών, αλλά και για να αποφύγουν το μεγάλο κόστος εξοπλισμού ενός σπιτιού από το μηδέν. Tο Μarketplace του Facebook έχουν κατακλύσει οι αγγελίες από φοιτητές που ξενοικιάζουν τα φοιτητικά τους σπίτια και δίνουν προς πώληση τα έπιπλά τους. Άλλοι πάλι κάνουν ανταλλαγές, μια τηλεόραση που ούτως ή άλλως δεν παρακολουθούν για έναν φούρνο μικροκυμάτων που θα τους εξυπηρετήσει περισσότερο. Το «universpiti.gr» και το «poulaw.gr» είναι μερικές μόνο από τις ιστοσελίδες που μπορεί να βρει κανείς αγγελίες για πώληση μεταχειρισμένων επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών, προσφορές και ανταλλαγές σε όλη την Ελλάδα. Eπίσης, σε έναν τεράστιο χώρο 3.000 τ.μ. στον Tαύρο στεγάζεται μία από τις μεγαλύτερες αγορές για μεταχειρισμένα έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα, το «Παλαιοπωλείο Παλιοσυνήθειες» (Ύδρας 10) που μπορεί να το επισκεφτεί κανείς και να εξοπλιστεί μέχρι και με κουζινικά, στις πιο χαμηλές τιμές που υπάρχουν.

Thriftshop
© Waldemar / Unsplash

Μπουφάν από second hand, η τάση που ήρθε και έμεινε

Στην ίδια λογική με τον οικιακό εξοπλισμό από δεύτερο χέρι, οι φοιτητές κινούνται και για την ένδυσή τους αναζητώντας οικονομικά και διαχρονικά κομμάτια από thriftshops, τα οποία πληθαίνουν σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Από τα πρώτα που έκαναν την εμφάνισή τους στην Αθήνα και άνοιξαν τον δρόμο για τα υπόλοιπα ήταν το «Kiloshop» (Ερμού 120, Μοναστηράκι). Τα ρούχα εκεί κατηγοριοποιούνται σε ομάδες τιμών ανά κιλό. Στο «V for Vintage» στην Πατησίων (28ης Οκτωβρίου 65) τα ρούχα από δεύτερο χέρι δεν μεταπωλούνται απλά, αλλά μεταποιούνται και μοιάζουν πιο σύγχρονα. Πολλοί φοιτητές επιπλέον, αξιοποιούν καταστήματα σαν αυτό για να πουλήσουν ρούχα σε καλή κατάσταση που δεν τους κάνουν ή δεν τα φορούν. Πολύ φτηνα second hand, ενδεικτικά, βρίσκεις και στο «Priceless» στην Ιπποκράτους 167.

Σχολικά
© Laura Rivera / Unsplash

Τα μεταχειρισμένα σχολικά είδη

Οι μεγάλες αυξήσεις στα σχολικά είδη προκαλούν επίσης πονοκέφαλο στους γονείς. Οι περισσότεροι εκμεταλλεύονται το «Καλάθι των Σχολικών Ειδών» που θα είναι σε ισχύ μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου 2023 σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, παιχνιδιών και ειδών τεχνολογίας, το οποίο περιλαμβάνει 9 σχολικά είδη και συγκεκριμένα σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια, μολύβια ξύλινα ή μηχανικά, χρωματιστούς μαρκαδόρους, στυλό, γόμες, ξύστρες, διαβήτες, χάρακες. Μια λίστα, ωστόσο, με τα είδη που ζητάει ο δάσκαλος είναι πάντα χρήσιμη κατά την επίσκεψη στα βιβλιοπωλεία για να αποφευχθούν οι περιττές αγορές (το ίδιο ισχύει και στο σούπερ μάρκετ ή στη λαϊκή). Επίσης, στην ελληνική πλατφόρμα αγγελιών «Vendora» οι γονείς μπορούν να βρουν μεταχειρισμένα σχολικά βοηθήματα σε χαμηλότερες τιμές, αλλά και σχολικές τσάντες που ξεκινούν ακόμα κι από τα 5 ευρώ.

Πέρα από την ενέργεια, τις τιμές στα τρόφιμα και τη στέγη, υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες, που μπορούν να φέρουν επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις στην καθημερινότητά μας και προσεχώς θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε παίρνοντας βαθιές ανάσες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.