Ελλαδα

Συναγερμός για την κακοκαιρία Daniel: Μήνυμα από το 112 στην Κεντρική Ελλάδα & Θεσσαλονίκη

Σε επιφυλακή Εύβοια, Σποράδες, Φθιώτιδα, Θεσσαλία, Πιερία και Κεντρική Μακεδονία για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από το βράδυ

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία στην Πίνδο
© EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Κακοκαιρία Daniel: Συναγερμός για την επέλαση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από το βράδυ της Δευτέρας

Επελαύνει ήδη σε μεγάλο μέρος της χώρας η κακοκαιρία Daniel, φέρνοντας μεγάλα ύψη βροχής και προκαλώντας συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Λίγο μετά τις 18:15, εστάλη μήνυμα από το 112 σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα, προειδοποιώντας τους πολίτες για επίκινδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- κεραυνοί-χαλαζοπτώσεις) από το βράδυ της Πέμπτης και για το επόμενο 24ωρο.

«Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα.

Καιρός Θεσσαλονίκη: Νέο μήνυμα του 112

Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τις βραδινές ώρες και για 24 τo επόμενο 24ωρο, εστάλη και στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης

Φθινοπωρινό είναι από το πρωί το σκηνικό του καιρού σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, αλλά χωρίς να έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Στη Θεσσαλονίκη οι μικροσυγκρούσεις σε συνδυασμό με τη βροχή έχουν προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, τόσο στον Περιφερειακή Οδό όσο και μέσα στην πόλη. Εξάλλου, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης της νταλίκας, η οποία ανατράπηκε τα ξημερώματα στην Περιφερειακή Οδό.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με έκτακτη ενημέρωσή της καλεί τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους διερχόμενους από την Πιερία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς αναμένονται τις επόμενες ώρες έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα στα παράλια του νομού, από τον Πλαταμώνα μέχρι την Παραλία Κατερίνης.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει ότι αύριο Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου οι περιφερειακές ενότητες που θα επηρεαστούν περισσότερο από την κακοκαιρία είναι η Πιερία, η Ημαθία και η Χαλκιδική και υπογραμμίζει ότι «εξαιρετικά προσεχτικοί θα πρέπει να είναι όσοι μετακινούνται και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης καθώς από απόψε το βράδυ και για το επόμενο 24ωρο προβλέπονται ισχυρές καταιγίδες, κεραυνοί και χαλαζοπτώσεις».

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία, σύμφωνα με το Μeteo

Η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα, θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo, οι βροχές και οι καταιγίδες - κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα - θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές, ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

Στον χάρτη που ακολουθεί, επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 04/09 έως το βράδυ της Τετάρτης 06/09/2023. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Συναγερμός για την κακοκαιρία Daniel: Μήνυμα από το 112 στην Κεντρική Ελλάδα & Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον χάρτη, οι περιοχές όπου θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι:

  • Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας)
  • Σποράδες
  • Πιερία
  • Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)
  • Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
  • Νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία)

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων, στην περιοχή της Φθώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο), αναμένονται > 500 mm.

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν:

  • Η ενίσχυση των ανέμων σε ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις (6-7 μποφόρ)
  • Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας
  • Η συνέχιση των καταιγίδων και την Πέμπτη 07/09, με βαθμιαία βελτίωση από τις βραδινές ώρες

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία).

⚡️Ισχυρό σύμπλεγμα καταιγίδων αυτή την ώρα στο Ιόνιο

Posted by Forecast Weather Greece on Monday, September 4, 2023

Το μήνυμα Κικίλια

«Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κακοκαιρία Daniel θα ξεκινήσει σήμερα το βράδυ και θα διαρκέσει τουλάχιστον 24 ώρες. Θα πλήξει με μεγάλα ύψη βροχής, την Θεσσαλία, την Πιερία, τις Σποράδες, την Βόρεια Εύβοια και τη Φθιώτιδα.

Θα έχουμε βροχές και καταιγίδες που θα έχουν πολύ μεγάλη ένταση και διάρκεια και ως εκ τούτου μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μας πρόκειται για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες.

Ως Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουμε ενημερώσει όλους τους Δήμους και όλες τις Περιφέρειες ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουν Δήμοι και Περιφέρειες στο πεδίο του καθαρισμού των οικοπέδων, των ρεμάτων, των φρεατίων.

Τέλος, αναφορικά με τον Έβρο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα ενεργό μέτωπο, είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση και η μάχη προφανώς συνεχίζεται».

Προβλήματα από την κακοκαιρία Daniel

Τα πρώτα προβλήματα από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel έκαναν ήδη την εμφάνισή τους ανά τη Ελλάδα. Από το πρωί, βροχές και δυνατός αέρας έχουν ξεκνήσει σε Βόλο και Πήλιο, στο νομό Μαγνησίας, ενώ σταδιακά τα έντονα φαινόμενα - με ισχυρές και πολύωρες βροχοπτώσεις - «κατέβηκαν» και στη Λαμία. 

Οι μετεωρολόγοι έχουν ήδη προειδοποιήσει πως τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα θα «χτυπήσουν» τις επόμενες ώρες τους νομούς Μαγνησίας και Φθιώτιδας, στο πρώτο «κύμα» έντονης κακοκαιρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πυροσβεστική ζητά από τους πολίτες κυρίως σε Μαγνησία, Σποράδες και Βόρεια Εύβοια να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού ο όγκος του νερού που θα πέσει θα είναι ιδιαιτερα μεγάλος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ύψος της βροχής έχει φτάσει ήδη στα 90 - 100 χιλιοστά, που αντιστοιχεί σε περίπου 90 με 100 τόνους βροχής ανά στρέμμα!

Λαμία: Αυτοκίνητο παρασύρθηκε από χείμαρρο–Απεγκλωβίστηκε ο οδηγός

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές της Λαμίας το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε 43χρονος οδηγός παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Ξηριά στο χωριό Ροδίτσα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Lamiareport, η ξαφνική νεροποντή που είχε προηγηθεί φούσκωσε τον χείμαρρο, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μην αντιληφθεί άμεσα τον κίνδυνο και να παρασυρθεί για αρκετά μέτρα.

Ο 43χρονος κατάφερε και σκαρφάλωσε μόνος τους στην οροφή και οι πυροσβέστες ολοκλήρωσαν τον απεγκλωβισμό του.

LamiaReport.gr: Χείμαρρος παρέσυρε αυτοκίνητο στη Λαμία

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακό κομφούζιο λόγω της βροχής

Μεγάλη ταλαιπωρία παρατηρείται σχεδόν σε όλο το οδικό δίκτυο της πόλης, αλλά και στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους που τη διατρέχουν. Η κυκλοφορία σε όλους σχεδόν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αλλά και στην ΕΟ Θεσσαλονίκης-Μουδανίων και στην Περιφερειακή Οδό έχουν φρακάρει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το voria,gr η βροχή και κάποιες μικρές συγκρούσεις προκάλεσαν ένα γενικευμένο κυκλοφοριακό κομφούζιο σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.

Κυκλοφοριακό χάος στη Θεσσαλονίκη
Κυκλοφοριακό χάος στη Θεσσαλονίκη © voria.gr

Πιο συγκεκριμένα, τροχαία ατυχήματα έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες τόσο στον Περιφερειακό, στο ύψος του τούνελ στα Κωνσταντινουπολίτικα, όπου ένα φορτηγό συγκρούστηκε με βανάκι στο ρεύμα προς δυτικά, αλλά και στο ύψος του ΤΙΤΑΝ, καθώς και στο ύψος της εξόδου για Πανόραμα, που επιδεινώνουν την κυκλοφορία των οχημάτων, σε μία ώρα μάλιστα αιχμής.

Ταυτόχρονα, η κυκλοφορία είναι δύσκολη και στο κέντρο τςη πόλης, όπως στη Βασιλίσσης Όλγας, στην Τσιμισκή, στη Μητροπόλεως, στην Εγνατία, στη λεωφόρο Νίκης και στη Στρατού.

Κέρκυρα: Ανεμοστρόβιλος και κεραυνοί δημιούργησαν προβλήματα

Ισχυρό μπουρίνι έπληξε στις 3:00 μετά το μεσημέρι την Κέρκυρα, δημιουργώντας  προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, καθώς επίσης και στη λειτουργία του αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας».

Λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, 8 πτήσεις δεν προσγειώθηκαν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις από αυτές μετέβησαν σε κοντινά αεροδρόμια.

Περιοχές τόσο στην πόλη της Κέρκυρας όσο και στα περίχωρα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Από θαύμα σώθηκαν ο ιδιοκτήτης και πελάτες ταβέρνας στον παραλιακό δρόμο της Γαρίτσας μέσα στην πόλη της Κέρκυρας, όταν δέντρα έπεσαν στην επιχείρηση. Στον χώρο βρίσκεται η Πυροσβεστική για την απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων.

Πτώση δέντρου στην Κέρκυρα
Πτώση δέντρου στην Κέρκυρα © corfutvnews.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.