Ελλαδα

Αντιδράσεις για τις αυτοσχέδιες γαϊδουροδρομίες στη Λέσβο όπου παιδιά μαστιγώνουν τα ζώα (βίντεο)

«Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν» απαντά ο Δήμος

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γαϊδουροδρομίες στη Λέσβο: Παιδιά μαστιγώνουν τα ζώα - Αντιδράσεις και απάντηση από τον Δήμο

Σκληρές εικόνες παρουσιάζει βίντεο που βρήκε το φως της δημοσιότητας από τις αυτοσχέδιες «γαϊδουροδρομίες» που πραγματοποιήθηκαν στη Λέσβο. Στο βίντεο διακρίνονται παιδιά να έχουν ανέβει στα γαϊδουράκια και να τα μαστιγώνουν για να τρέξουν και να κερδίσουν τον «αγώνα» – ντροπή που στήθηκε στο νησί το προηγούμενο Σάββατο. 

Όπως θα ακούσετε και στο βίντεο από το lesvosnews.net, όσοι βρίσκονται στο σημείο από όπου περνούν τα γαϊδουράκια φαίνεται να το... διασκεδάζουν. Επιπλέον, στο βίντεο ακούγεται μία γυναίκα να λέει πως πρέπει να σταματήσουν να χτυπάνε τα γαϊδουράκια και παρευρισκόμενοι της απαντούν: «άστα να τα χτυπάνε, δώσε».

Σύμφωνα με το Mega, ο Φιλοζωικός Σύλλογος «Κιβωτός» της Μυτιλήνης, θα προβεί σε καταγγελία στην αστυνομία και στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου έτσι ώστε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, κ. Ιωσήφ Μποτετζάγιας να επιβληθούν κυρώσεις εκεί που πρέπει, καθώς στο περιστατικό εμπλέκονται πολλά άτομα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όποιο ζώο συμμετέχει σε κάποια διοργάνωση θα πρέπει να έχει άδεια από τον Δήμο και από τον κτηνίατρο.

Το περιστατικό συνέβη στην Κώμη Λέσβου και διοργανώθηκε από τον Ιππικό Σύλλογο.

«Δεν είναι έθιμο - Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν» απαντά ο Δήμος Μυτιλήνης

Ο Δήμος Μυτιλήνης καταδικάζει όσα έγιναν στις «γαϊδουροδρομίες» που πραγματοποιήθηκαν στο χωριό Κώμη. Σε δηλώσεις του στο OPEN ο Γ.Γ. του Δήμου Μυτιλήνης, Ηρακλής Κουντουρέλλης, σημειώνει: «Είναι ένα πολύ λυπηρό γεγονός που δεν εκφράζει τις τοπικές μας κοινωνίες».

Ο κ. Κουντουρέλλης εξήγησε ότι στον Άγιο Χαράλαμπο κάθε χρόνο γίνεται περιφορά εικόνας από ανθρώπους που ιππεύουν άλογα και οι οποίοι παίρνουν ειδική άδεια από τον Δήμο μετά από εισήγηση κτηνιατρικής υπηρεσίας και υπό την εποπτεία κτηνιάτρου. «Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο κτηνίατρος υποβάλει έκθεση ότι κανένα ζώο δεν εκτέθηκε στον ήλιο, δεν κακοποιήθηκε κ.λπ.» προσθέτει. Ο ίδιος διευκρινίζει πως «οι γαϊδουροδρομίες είναι άγνωστες σε εμάς. Δεν είναι έθιμο, δεν υπάρχει τέτοιο έθιμο. Χάριν του βίντεο έχει έρθει σε γνώση μας. Λυπούμαστε που συμμετείχαν και γονείς. Εμείς θα καλέσουμε την τοπική κοινωνία να αποβάλει αυτά τα φαινόμενα, θα πούμε στη σχολική κοινότητα να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα παιδιά της Κώμης για να καταλάβουν ότι τα ζώα είναι κάτι που δεν πρέπει να κακοποιούμε και πως έχουν δικαιώματα. Έχουν μείνει ελάχιστα πλέον γαϊδούρια γιατί σήμερα δεν χρησιμοποιούνται για δουλειές όπως παλιά. Αυτά πρέπει να είναι τα τελευταία της περιοχής. Πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προστασίας και επειδή πάνε να εξαφανιστούν έχουμε διπλή υποχρέωση να τα φροντίσουμε».