Ελλαδα

«Η επόμενη μέρα φαντάζει τρομακτική» στο δάσος της Δαδιάς

Η Δώρα Σκαλτσή περιγράφει στην ATHENS VOICE τη δραματική εικόνα που αντικρίζει στην περιοχή

Τόνια Ζαραβέλα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Φωτιά στη Δαδιά: Η Δώρα Σκαλτσή, πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης και επί χρόνια υπεύθυνη ομάδας του WWF Ελλάς στη Δαδιά, περιγράφει στην ATHENS VOICE το μέγεθος της καταστροφής που αντικρίζει στην περιοχή

«Από τη Δευτέρα δεν έχουμε φύγει λεπτό. Ακόμη και σήμερα, με ένα γύρισμα του ανέμου κινδυνεύει και το χωριό της Δαδιάς».

Η Δώρα Σκαλτσή είναι επικεφαλής της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης και επί χρόνια υπεύθυνη ομάδας του WWF Ελλάς στη Δαδια. Από τη στιγμή που ξέσπασε η καταστροφική φωτιά βρίσκεται στα ασφαλή σημεία του Εθνικού Πάρκου του δάσους της Δαδιάς προσφέροντας –μαζί με τους συνεργάτες της– εθελοντικά τη μέγιστη δυνατή βοήθεια σε δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση των διάσπαρτων εστιών.

Η επικοινωνία μαζί της είναι δύσκολη. Δεν είναι μόνο η συνεχής επαγρύπνηση, η κούραση και ο αγώνας για να σωθούν στρέμματα γης και ζώα, αλλά και η ψυχολογική εξάντληση. Παραταύτα περιέγραψε στην ATHENS VOICE την κατάσταση που επικρατεί στο δάσος της Δαδιάς.

© Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Καταστράφηκε ο μεγάλος πυρήνας του εθνικού πάρκου

«Μόνο στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς έχουν καεί 133.000 στρέμματα. Η φωτιά δεν έχει ελεγχθεί μέχρι και σήμερα, δεν έχει οριοθετηθεί. Καίει αργά και βασανιστικά. Σήμερα υπάρχει μία κινητικότητα με εναέρια και επίγεια μέσα, ωστόσο, δεν βλέπουμε μία συντονισμένη επιχείρηση δύο ημερών που θα μπορούσε να βάλει τέλος στη φωτιά» λέει στην ATHENS VOICE η Δώρα Σκαλτσή και συνεχίζει αναφερόμενη στην έως τώρα αδιανόητη καταστροφή που έχει υποστεί το Εθνικό Πάρκο:

«Κινδυνεύει ο Μικρός Πυρήνας της ζώνης Α' του Εθνικού Πάρκου. O Μεγάλος Πυρήνας καταστράφηκε. Σε αυτόν είχαν τις περισσότερες φωλιές τους οι μαυρογύπες. Το σπίτι τους πια έχει καεί. Αν κρίνουμε από την εποχή, ελπίζουμε ότι οι μαυρογύπες μπόρεσαν να πετάξουν μαζί με τα μικρά τους και να διαφύγουν όταν ξέσπασε η φωτιά. Δεν μπορούμε να κάνουμε μία εκτίμηση από τώρα για το μέγεθος της καταστροφής, όμως, κρίσιμη θα είναι η επόμενη αναπαραγωγική περίοδος. Ξέρετε, τα δέντρα έχουν καεί. Σε κάποια δεν έχουν μείνει καν κλαδιά για να φτιάξουν και πάλι τις φωλιές τους, είναι σαν οδοντογλυφίδες. Ελπίζουμε...»

Απειλούμενα είδη αρπακτικών δεν έχουν πού να φωλιάσουν

Η κατάσταση που περιγράφει η επικεφαλής της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης είναι δραματική. Τα αρπακτικά πουλιά που ζούσαν στο Εθνικό Πάρκο του δάσους της Δαδιάς είναι δύσκολο να βρουν κοντινό τόπο για να φωλιάσουν.

«Δεν είναι μόνο το δάσος της Δαδιάς, τα κοντινά δάση από τα δυτικά και τα νότια μέχρι και τη θάλασσα έχουν καεί. Η επόμενη ημέρα φαντάζει τρομακτική». 

Μέχρι στιγμής οι εθελοντές της εταιρείας δεν έχουν εντοπίσει στα ασφαλή σημεία, τα σημεία από όπου πέρασε η φωτιά νεκρά θηλαστικά, όμως δεν παύουν να φοβούνται.

«Ξέρουμε σήμερα ότι έχει καεί ένα ενεργό ποιμνιοστάσιο που βρισκόταν στο Εθνικό Πάρκο. Δεν ξέρουμε αν πρόλαβαν να μαζέψουν τα μελίσσια... Στη Λευκίμμη ξέρουμε ότι κάηκαν μελίσσια. Η Λευκίμμη είναι ένα κατακαμένο χωριό. Κάηκε το 2011, το 2020, το 2021, το 2022, καίγεται και το 2023» δηλώνει η κ. Σκαλτσή.

Μπορεί αυτή να μην είναι η πρώτη φωτιά που εκδηλώνεται στη Δαδιά, αλλά αποτελεί την πλέον καταστροφική μετά τη μέγα-φωτια του 2022.

«Τα τελευταία 30 χρόνια που ζω εδώ δεν έχω δει τόσο μεγάλη και καταστροφική φωτιά στην περιοχή».

«Ακόμα καιγόμαστε»

Η κ. Σκαλτσή λέει ότι οι εστίες που καίνε αυτήν την ώρα βορειοδυτικά από το χωριό της Δαδιάς είναι περισσότερες από τρεις τέσσερις και απευθύνει κραυγή αγωνίας:

«Βλέπουμε τη φωτιά να κατακαίει ό,τι βρει στο πέρασμά της. Τη βλέπουμε τόσες ημέρες μετά να συνεχίζεται. Όσο ανεβαίνει ο αέρας κάθε μεσημέρι συνεχίζει την πορεία της. Μπορεί να πέφτει σε κανένα ρέμα και μετά ανεβαίνει και πάλι στην κορυφή και καίει. Αυτό που ζητάμε είναι εντατικοποίηση των επιχειρήσεων κατάσβεσης για να πούμε ένα τέλος στη φωτιά». 

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης στηρίζει από τη Δευτέρα (21.8) τους εθελοντές και ομάδες που βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα, μεριμνώντας για τις μετακινήσεις, τη φιλοξενία τους και γενικότερα για τη συνδρομή στο έργο τους. 

Η δυσκολία επικοινωνίας με φορείς στη Δαδιά είναι πραγματικά δύσκολη. Όλοι, με όσες δυνάμεις έχουν, βρίσκονται κοντά στις εστίες.

«Ακόμα καιγόμαστε» ακούστηκε από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής όταν καλέσαμε στο Παράρτημα Δαδιάς του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Οι φλόγες καταστρέφουν ό,τι βρουν στο πέρασμά τους για 5η ημέρα...