Ελλαδα

Η γλώσσα, η ουρά και οι κηλιδώσεις - Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη

Τι δήλωσε ο δασάρχης της πόλης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυρκαγιά
Πυρκαγιά © Eurokinissi

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της - Τι δήλωσε ο δασάρχης της πόλης

Ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, σκιαγράφησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη με κύρια την επιθετικότητα και τις συνεχείς αλλαγές της κατεύθυνσής της που ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους.

Το πρώτο μέτωπο εμφανίστηκε στη Μελία τα ξημερώματα του Σαββάτου αλλά διανύοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα μία μεγάλη απόσταση συναντήθηκε και ενώθηκε στην Αισύμη με την πυρκαγιά του δάσους της Δαδιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας.

«Άρα μιλάμε για ένα ενιαίο μέτωπο της πυρκαγιάς με πολλές «γλώσσες» η κίνηση του οποίου συνήθως είναι νοτιοδυτικά. «Γλώσσα» σημαίνει ότι δεν είναι ένας ο κύριος άξονας της φωτιάς αλλά υπάρχουν και παράπλευροι άξονες οι οποίοι στην κορυφή τους έχουν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, κινούνται λίγο δυτικά και αρκετά νότια προς τα κάτω. Ενωθήκανε και κατέληξαν πάνω από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Η κεφαλή έσβησε αλλά η ουρά και τα πτερύγια, τα πλευρικά τμήματα της πυρκαγιάς εξαπλώνονται. Η ουρά προς τα πίσω, τα πλευρικά συνήθως κινούνται αριστερά δεξιά, σ' εμάς τώρα πάνε δυτικά. Αυτά είναι τα πάγια χαρακτηριστικά των πυρκαγιών που ενώνονται. Επίσης λόγω του αέρα δημιουργούνται πάρα πολλές κηλιδώσεις. Κηλιδώσεις είναι τα σημεία τα οποία καίγονται όταν πετάγεται μια καύτρα σε απόσταση 200-400 μέτρων δημιουργώντας μία νέα εστία και στη συνέχεια ένα νέο μέτωπο πυρκαγιάς». Εξηγεί ότι «για τη δική μας περιοχή ενώ είχαμε μία πυρκαγιά που ήταν στο ύψος της Μελίας και νοτιότερα δημιουργώντας παράλληλες δεξιά-αριστερά πυρκαγιές, από ένα σημείο και μετά λόγω της έντασης του ανέμου πολλαπλασιάζονται σε έκταση και ένταση με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα που μας δημιουργεί η ένωση των δύο πυρκαγιών. Αρχίζει και δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη καμένη έκταση στην οποία εξελίσσεται η φωτιά».

Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη μαίνεται για 5η ημέρα - «Εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα γης τα τελευταία 24ωρα»

Ακόμη μία δύσκολη ημέρα ξημέρωσε στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για την 5η ημέρα μάχης με τις φλόγες και το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκληθεί είναι ασύλληπτο. Την Τρίτη (22.8) οι αρχές εντόπισαν τις απανθρακωμένες σορούς 18 ανθρώπων στο δάσος της Δαδιάς, ενώ τα ξημερώματα σήμανε εκ νέου συναγερμός για την εκκένωση της Μάκρης. 

Σε δηλώσεις του στο Mega, ο εθνοβιολόγος, Παύλος Γεωργιάδης, κάτοικος της περιοχής, περιέγραψε τα δραματικά λεπτά της εκκένωσης του σπιτιού του στη Μάκρη, μία περιοχή που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και απέχει 70 χλμ. από το δάσος της Δαδιάς. «Εμείς λάβαμε το σήμα εκκένωσης στις 03:00 προχθές το βράδυ. Φανταστείτε στις 03:00 το πρωί σηκώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι και έφυγαν στην Αλεξανδρούπολη. Μιλάμε για εκκενώσεις περισσότερων από 10 χωριών, ανθρώπων που έχουν αφήσει τα σπίτια τους και κατευθύνονται στην Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα, χθες για κάποιο διάστημα ήταν κλειστή η δίοδος διαφυγής προς τα δυτικά, αυτό δημιουργεί ένα δραματικό περιβάλλον. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης τα τελευταία 24ωρα. Ασύλληπτο το μέγεθος της καταστροφής στην Αλεξανδρούπολη», δήλωσε.

O κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει στη χώρα τα τελευταία 24ωρα έχουν οδηγήσει σε διάσπαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίοι έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης, ενώ τόνισε πως υπάρχει έλλειψη πρόληψης των πυρκαγιών. «Υπάρχουν πολλές εστίες στην Ελλάδα και η ένταση της φωτιάς είναι τόσο μεγάλη και βλέπουμε ότι οι άνθρωποι είναι σε μία θέση που κυνηγούν τη φωτιά. Δεν υπάρχουν τα μέσα και οι πόροι για να βρεθούν μπροστά στη φωτιά. Όταν έχουμε δεκάδες, εάν όχι εκατοντάδες εστίες φωτιάς, έχουμε διάσπαση δυνάμεων. Δεν είναι μόνο διάσπαση δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, αλλά στη Ροδόπη, στη Ξάνθη και στην Αθήνα. Έχουμε μία πολυδιάσπαση δυνάμεων. Από την άλλη πιστεύω ότι πρέπει να τονίσουμε την έλλειψη πρόληψης και πολιτικής προστασίας, δηλαδή άνθρωποι καλλιεργητές, εθελοντές, που θα μπορούσαν να είναι προετοιμασμένοι με υποδομές, σχέδια και πλάνα», δήλωσε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cuzm6y9b3yup)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξένοι Tik Tokers
Ξένοι TikTokers, πώς τα περνάτε στη χώρα μας, τι σας θυμώνει και τι σας συγκινεί;

Ο Απόλλων Τσεν, ο Ιερεμίας Εγκαρέιμπα, η Γιέβα Μπονταρένκο, ο Ντέιβ, η Βλάντα Ζασκλάβσκα, η Ουλιάνα Τσουπρίνα και η Παυλίνα Λη μιλούν στην Athens Voice για την ελληνική εμπειρία στο FYP

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.