Ελλαδα

Πώς δρούσε το κύκλωμα εμπορίας βρεφών στα Χανιά - «Κέρδιζαν» έως και 120.000 ευρώ για ένα παιδί

Μητέρες έδιναν τα νεογέννητα έναντι 2.000 ευρώ

Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Χανιά - Κύκλωμα γιατρών: Η καταγγελία για εμπορία βρεφών, τα κέρδη και ο τρόπος δράσης τους 

Εκατομμύρια ευρώ φαίνεται να έχει αποκομίσει κύκλωμα παράνομων γεννήσεων, υιοθεσιών και εμπορίας βρεφών, με έδρα κέντρο γονιμότητας στα Χανιά. Δύο γιατροί έχουν ήδη συλληφθεί από χθες (8.8) το μεσημέρι από τις αρχές και αναμένεται να οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες για τη διαπίστωση εμπλοκής και άλλων γιατρών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων και πολιτών, συνεχίζονται από τους αστυνομικούς του Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι επί μήνες, ερευνούσαν μυστικά την υπόθεση.

Το κύκλωμα, έβρισκε γυναίκες από τα Βαλκάνια οι οποίες ήταν έγκυες και αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Άνθρωπος του κυκλώματος τις προσέγγιζε προκειμένου να γεννήσουν στο συγκεκριμένο κέντρο γονιμότητας και να δώσουν για υιοθεσία τα βρέφη τους. Με το αζημίωτο φυσικά και κυρίως, κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες. Επίσης, η ίδια κλινική, φαίνεται πως πάλι με αδιαφανείς ενέργειες προχωρούσε σε διαδικασίες παρένθετης μητρότητας ενώ ερευνάται σοβαρά το ενδεχόμενο να υπήρχε και εμπορία βρεφών.

© Pixabay / esudroff

Έδιναν τα βρέφη τους για 2.000 έως 5.000 ευρώ

Τα κέρδη του κυκλώματος, ανάλογα με το τι ζητούσε το ενδιαφερόμενο ζευγάρι, ξεκινούσαν από 40.000 ευρώ και έφταναν ακόμη και τις 120.000 ευρώ. Η δράση των συλληφθέντων και των συνεργών τους, φαίνεται πως ξεκινά εδώ και χρόνια. Το κέντρο γονιμότητας ήταν η τέλεια κάλυψη για τις παράνομες δραστηριότητες των κατηγορουμένων, αναφέρουν οι αστυνομικοί που επί μήνες παρακολουθούσαν τις κινήσεις των γιατρών. Του υπευθύνου του κέντρου, του εμβρυολόγου και άλλων υπαλλήλων. Η παρακολούθηση γινόταν με φυσικό τρόπο,, αλλά και στα ψηφιακά τους μέσα. Είχε προηγηθεί καταγγελία στις αρχές, που έδωσε αρκετά στοιχεία τα οποία κρίθηκαν σοβαρά με αποτέλεσμα να στηθεί η οργανωμένη παρακολούθηση του κυκλώματος.

Οι αστυνομικοί, σε δεύτερο χρόνο θα αναζητήσουν τα ζευγάρια ή και τα μεμονωμένα άτομα που πλήρωσαν αδρά ώστε να αποκτήσουν ένα βρέφος με αδιαφανείς διαδικασίες. Σε εφόδους που πραγματοποιήθηκαν σε γραφεία και σπίτια, οι αστυνομικοί εντόπισαν και κατάσχεσαν έγγραφα και άλλα στοιχεία τα οποία ερευνώνται αυτή τη στιγμή, καθώς οι αρχές θέλουν να φτάσουν και στα ίχνη των γυναικών οι οποίες παρέδωσαν τα νεογέννητα βρέφη τους έναντι 2.000 εώς και 5.000 ευρώ. Η έρευνα αναμένεται να διαρκέσει αρκετό καιρό ακόμη, με τους αστυνομικούς να χαρακτηρίζουν δεμένη την υπόθεση.