Ελλαδα

Τι απαντάει το ΥΠΡΟΠΟ στις καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις μέσα στην ΕΛΑΣ

Διαψεύδεται δημοσίευμα εφημερίδας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Yπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Δεν έχουμε καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις μέσα στην ΕΛΑΣ

Απάντηση δίνουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο αναφέρεται σε σοβαρές καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε βάρος γυναικών εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες ανάγκασαν το Αρχηγείο του Σώματος να εκδώσει «εμπιστευτικό έγγραφο», καλώντας αξιωματικούς «να μαζευτούν».

Το εν λόγω δημοσίευμα διαψεύδεται από κύκλους του ΥΠΡΟΠΟ, οι οποίοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν καταγγελίες προφορικές ή υπηρεσιακά καταγεγραμμένες για σεξουαλική παρενόχληση εντός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το έγγραφο, το οποίο επικαλείται το δημοσίευμα, αφενός δεν είναι εμπιστευτικό και αφετέρου αποτελεί συνέχεια σχετικών εγγράφων του υπουργείου Εσωτερικών για τον τρόπο που πρέπει εν γένει οι Δημόσιες Αρχές και εν προκειμένω η ΕΛΑΣ να διαχειρίζονται περιστατικά και καταγγελίες για φαινόμενα ηθικής παρενόχλησης και βίας εντός του προσωπικού τους.

Καταλήγοντας, οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι «αποτελεί πάγια αρχή της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η μηδενική ανοχή σε ζητήματα που αφορούν στην αξιοπρέπεια του ατόμου και ξεκαθαρίζεται ότι τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζονται με την αυστηρότητα που ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία και τους εσωτερικούς κανονισμούς της ΕΛΑΣ».

Το επίμαχο δημοσίευμα

Σημειώνεται ότι στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφέρεται ότι 4-5 γυναίκες αστυνομικοί κατήγγειλαν ότι ορισμένοι συνάδελφοί τους είχαν κακοποιητική συμπεριφορά, διατύπωναν σεξουαλικά υπονοούμενα εις βάρος τους και επιχειρούσαν να τις απομονώσουν σε χώρους των γραφείων της Κατεχάκη.

Γι' αυτόν τον λόγο, «Τα Νέα» αναφέρουν ότι εκδόθηκε έγγραφο το οποίο προειδοποιεί για τις καταγγελίες και σημειώνει ότι η σεξουαλική παρενόχληση συνιστά ποινικό αδίκημα.