Ελλαδα

Χωρίς ενεργό μέτωπο σε Ρόδο, Κέρκυρα και Μαγνησία

Δεν υπάρχει εφησυχασμός σύμφωνα με την Πυροσβεστική

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φωτιές: Χωρίς ενεργό μέτωπο σε Ρόδο, Κέρκυρα και Μαγνησία - Δεν υπάρχει εφησυχασμός σύμφωνα με την Πυροσβεστική

Ευχάριστα είναι τα νέα από τα μέτωπα των πυρκαγιών καθώς η νύχτα κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για τους κατοίκους της Ρόδου, της Κέρκυρας και της Μαγνησίας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει εφησυχασμός. Το σύνολο του κρατικού μηχανισμού παραμένει σε υψηλή επιφυλακή καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων, ενώ για πολλές περιοχές της χώρας παραμένει και σήμερα υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα και οι αναζωπυρώσεις που εμφανίζονται ανά διαστήματα αντιμετωπίζονται άμεσα και με επιτυχία καθώς στα σημεία παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και περιοδικά πραγματοποιούνται, όπου απαιτείται, ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα.

Στη Ρόδο χθες υπήρχαν κάποιες αναζωπυρώσεις σε περιοχές ανάμεσα σε Βάτι, Προφύλια - Γεννάδι - Λάρδο, αλλά ελέχθησαν άμεσα.

Φωτιές: Μικρές εστίες στον Βόλο, ελεγχόμενες αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα

Παράλληλα μικρές εστίες φωτιές υπήρχαν και σε αγροτικές περιοχές του Βόλου, οι οποίες έσβησαν μετά από επέμβαση των επίγειων δυνάμεων και με τη βοήθεια επτά αεροπλάνων που πετούσαν περιοδικά στην περιοχή.

Ελεγχόμενες ήταν και οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην πυρκαγιά της βορειοανατολικής Κέρκυρας καθώς στο σημείο βρισκόντουσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις καθώς και εναέρια μέσα.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς τo Σάββατο 29-07-2023 (κατηγορία κινδύνου 4) σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε σήμερα Παρασκευή 28-07-2023 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Κατηγορία Κινδύνου 4 σημαίνει ότι κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν είναι μεγάλος, αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα), Νοτίου Αιγαίου (Κως, Κάλυμνος, Ρόδος, Κάρπαθος), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) και Κρήτης (Ηράκλειο, Λασίθι).

Εφαρμογή Μέτρου Απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση

Ένα από τα προληπτικά μέτρα του εφαρμόζεται κατά την αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, είναι το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας  οχημάτων και παραμονής εκδρομέων- περιπατητών σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Οι ακριβείς περιοχές και ο χρόνος απαγόρευσης έχουν καθοριστεί σε αποφάσεις που εκδίδονται από τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες.

Η απόφαση αφορά κάθε Περιφερειακή Ενότητα και εφαρμόζεται τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 3 (ανά περίπτωση), 4 ή 5. Για το λόγο αυτό βρίσκονται σε ισχύ για τις περιοχές όπου προβλέπεται οι αποφάσεις απαγόρευσης κυκλοφορίας και παραμονής εκδρομέων σε δάση και “ευπαθείς” περιοχές των οικείων Αντιπεριφερειαρχών (πατήστε εδώ για τις αποφάσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα και τους χάρτες με τα όρια των περιοχών που ισχύει το μέτρο).

Ενημερωνόμαστε και προστατευόμαστε. Ακολουθούμε οδηγίες και λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα.

Συνιστάται στους πολίτες και στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Υπενθυμίζεται ότι καθόλη την αντιπυρική περίοδο (1-5-2023 έως 31-10-2023) συνιστάται στους πολίτες και στους επαγγελματίες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια όπως :

  • η ρίψη αναμμένων τσιγάρων,
  • το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,
  • η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,
  • η χρήση υπαίθριων ψησταριών,
  • ο καπνισμός μελισσιών 
  • η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς:

Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:

  • την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
  • την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
  • το είδος της βλάστησης που καίγεται.