- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Βάσεις Πανελληνίων 2023: Ανακοινώνονται σήμερα, Πέμπτη - Οι εκτιμήσεις ανά πεδίο
Τέλος στην αγωνία των φετινών υποψηφίων των Πανελληνίων Εξετάσεων αναμένεται να δοθεί σήμερα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, αναμένεται να ανακοινωθούν στις 10:30 οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ.
Οι υποψήφιοι θα μπορούν να μάθουν σε ποια σχολή ή τμήμα έχουν εισαχθεί είτε μέσω sms στο κινητό τους, εφ' όσον είχαν προβεί τις απαραίτητες ενέργειες εγγραφής στη σχετική πλατφόρμα, είτε ηλεκτρονικά στην παρακάτω διευθυνση, πληκτρολογώντας:
- Τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
- Τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα - Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).
Βάσεις Πανελληνίων 2023: Οι εκτιμήσεις ανά πεδίο
Στις βάσεις του 1ου Πεδίου (Ανθρωπιστικών Επιστημών), όπως και στου 2ου (Θετικών Επιστημών) δεν προβλέπονται ιδιαίτερες μεταβολές, γεγονός που θα συμπαρασύρει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, καθώς και εκεί, θα αποτελούσε έκπληξη η οποιαδήποτε μεταβολή.
Στο 3ο Πεδίο (Επιστημών Υγείας και Ζωής), όπου συγκεντρώνονται οι «διεκδικήσεις» για τις υψηλότερες βαθμολογίες από τους στοχεύοντες στις Ιατρικές κατά κύριο λόγο, οι ειδικοί πιθανολογούν μικρή πτώση. Στο 4ο Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής), ίσως παρατηρηθεί μικρή άνοδος στις βάσεις, αφού τα θέματα θεωρήθηκαν ιδιαίτερα διαχειρίσιμα – κατά πολλούς, εύκολα – στα μαθήματα της Πληροφορικής αλλά και των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.
Οι τρεις παράμετροι που ίσως επηρεάσουν τις Βάσεις
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις των ειδικών σχετικά με τις βάσεις, ενδέχεται να ανατραπούν από τρεις παραμέτρους. Όπως ανέφερε ο κ. Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός - ερευνητή, «πέρσι και φέτος υπάρχουν επιπλέον δυσκολίες», ενώ διευκρινίζει τα ακόλουθα: «Μέχρι πριν δύο χρόνια, κάθε υποψήφιος είχε ένα συγκεκριμένο αριθμό μορίων για όλα τα τμήματα του πεδίου και δημοσιεύονταν τα αντίστοιχα στατιστικά με τους μέσους όρους. Από πέρσι, όμως, που το κάθε παιδί έχει διαφορετικά μόρια για κάθε τμήμα, δεν έχουμε στη διάθεσή μας τα στοιχεία για το μέσο όρο των υποψηφίων των Πανελλαδικών – έχουμε μόνο τα στοιχεία ανά μάθημα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, ένα παιδί που έχει γράψει 19 στη Βιολογία, μπορεί να έχει γράψει 12 στην Έκθεση και να τεθεί εκτός Ιατρικής, μπορεί όμως να έχει γράψει 17 στην Έκθεση και να μπαίνει – δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε χωρίς τα στοιχεία».
Ως προς τη δεύτερη παράμετρο, όπως σημειώνει ο ίδιος «δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο έχει επηρεάσει τις οικογένειες των υποψηφίων, η ακρίβεια. Τα ενοίκια που εκτοξεύτηκαν, οι αυξήσεις στα τρόφιμα και στους λογαριασμούς ρεύματος ή θέρμανσης, ίσως τελικά κατευθύνουν παιδιά σε σχολές κοντά στο σπίτι τους. Αυτό παραμένει ένα άγνωστο και μη μετρήσιμο μέγεθος. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλους, αφού σε αρκετές περιπτώσεις, η μετακίνηση των νέων φοιτητών είναι προκαθορισμένη – μία οικογένεια, που μένει στη Βέροια, για παράδειγμα, ξέρει πως το παιδί υποχρεωτικά θα φύγει να σπουδάσει σε άλλη πόλη, γιατί στη Βέροια δεν υπάρχουν σχολές. Ή αν μένουν στην Κομοτηνή, όπου υπάρχουν μόνο θεωρητικές σχολές - αν το παιδί προσανατολίζεται σε πολυτεχνικές σχολές, εξ ορισμού θα φύγει. Να υπογραμμίσουμε, πάντως, πως εξαίρεση αποτελούν, κατά κανόνα, οι Ιατρικές, καθώς στην περίπτωση αυτή, ισχύει το ‘Ας μπει Ιατρική κι ας είναι όπου να’ναι’».
Τέλος, για τον τρίτο παράγοντα, υπογράμμισε: «εντελώς απρόβλεπτες είναι οι προσωπικές επιθυμίες των υποψηφίων, οι οποίες συχνά αλλάζουν ανάλογα με τις τάσεις της εποχής. Για παράδειγμα, φέτος έχει ακουστεί πολύ πως υπάρχει τεράστια έλλειψη σε προγραμματιστές – σκεφτείτε πως στην αγορά εργασίας προσλαμβάνουν προγραμματιστές ακόμη και πριν πάρουν το πτυχίο τους! Το γεγονός αυτό, ίσως οδηγήσει σε μία αυξημένη κινητικότητα ως προς τις σχολές Πληροφορικής. Δεν γνωρίζουμε όμως αν θα συμβεί και σε ποια έκταση - οι βάσεις καθορίζονται όχι από το ίδιο το φαινόμενο αλλά από την έκταση του φαινομένου».