- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ακρόπολη: Αλλαγή ωραρίου λόγω καύσωνα - Κλειστή από τη 13:00 μέχρι τις 17:00
Το «κύμα» καύσωνα και οι υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται και σήμερα στην Αττική οδηγούν σε τροποποίηση του ωραρίου του αρχαιολογικού χώρο της Ακρόπολης, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.
Παρακάτω διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση:
«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα άνοδο της θερμοκρασίας, σας ενημερώνει ότι, σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ακρόπολης θα λειτουργήσει με τελευταία είσοδο των επισκεπτών στις 13:00 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17:00».
Έρχονται ζώνες επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη - Πόσες είναι και πότε θα τεθούν σε ισχύ
«Η ολοκληρωμένη προστασία της Ακρόπολης δεν επιτρέπει το ημερήσιο όριο των επισκεπτών να ξεπερνά τις 20.000», επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού κατά την παρουσίαση, από τον ανάδοχο, της μελέτης για τον καθορισμό ζωνών επίσκεψης στο μνημείο.
Η παρουσίαση έγινε σε ευρεία σύσκεψη, που συγκάλεσε η πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) Νικολέττα Βαλάκου, με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων και των επαγγελματιών του τουρισμού, παρουσία της Λίνας Μενδώνη και του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ, Γιώργου Διδασκάλου.
📌 Σύσκεψη για την εφαρμογή ζωνών επισκεψιμότητας, στην Ακρόπολη. 🗣 Λίνα Μενδώνη: “Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η...
Posted by Υπουργείο Πολιτισμού on Wednesday, July 19, 2023
Σκοπός της σύσκεψης, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ήταν η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των στελεχών του ΟΔΑΠ και των εκπροσώπων του τουρισμού, ως προς τον χρόνο έναρξης εφαρμογής του νέου συστήματος, «δεδομένου ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και ο ΟΔΑΠ έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες άμεσης εφαρμογής του».
«Ο ΟΔΑΠ και οι φορείς και οι επαγγελματίες του τουρισμού να καταλήξουν σε δεσμευτική συμφωνία για τον χρόνο έναρξης της πιλοτικής εφαρμογής, καθώς δεν πρέπει στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου να δημιουργηθούν προβλήματα», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, καθώς το βασικό ερώτημα που τέθηκε ήταν ο ακριβής χρόνος έναρξης λειτουργίας της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος είτε την 1η Αυγούστου είτε την 1η Σεπτεμβρίου.
Στη συνέχεια, αφού αξιολογηθεί και αξιοποιηθεί η εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής, θα λειτουργήσει πλήρως το σύστημα των ζωνών επισκεψιμότητας, από την 1η Απριλίου 2024.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη μελέτη, η συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα στην Ακρόπολη κατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ της τάξης των 23.000 επισκεπτών. Ως ιδανικός αριθμός ημερησίως αναφέρεται οι 21.000 επισκέπτες, προκειμένου να εφαρμοστεί μια πολιτική προστατευτικού χαρακτήρα στο μνημείο.
Οι ζώνες επισκεψιμότητας
Δημιουργούνται τέσσερις ωριαίες ζώνες επισκεψιμότητας, από τις 8.00 έως τις 12.00 με δυνατότητα επίσκεψης συνολικά 8.000 ατόμων. Επισημαίνεται ότι περίπου το 50% των επισκεπτών σήμερα επιλέγει τις πρωινές ώρες, 8.00-12.00.
Επίσης, δημιουργούνται οκτώ ωριαίες ζώνες από τις 12.00 έως τις 20.00 με 13.000 επισκέπτες. Στον προτεινόμενο αριθμό των επισκεπτών υπάρχουν ποσοστώσεις σε κατηγορίες, όπως των ομαδικών επισκέψεων ή των μεμονωμένων, ενώ δεν ισχύουν ζώνες για τα ΑμεΑ, τα οποία μπορούν να επισκέπτονται το μνημείο σύμφωνα με τον δικό τους προγραμματισμό.
Τι συμβαίνει με τις «ουρές» στην Ακρόπολη
Στην τοποθέτησή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «η εκ του Συντάγματος κύρια αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού είναι η προστασία του μνημείου. Η Ακρόπολη, όπως και όλα τα πολιτιστικά αγαθά, είναι μη ανανεώσιμοι πόροι, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε, βάσει των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Το ζητούμενο είναι όλοι να προσαρμοστούμε στα δεδομένα που θέτει το ίδιο το μνημείο».
Όσον αφορά στο ζήτημα της αυξημένης επισκεψιμότητας που παρατηρείται, ακόμα και τις ημέρες με ακραίες καιρικές συνθήκες, η υπουργός τόνισε ότι «τελευταία κάποιοι κάνουν λόγο για "ουρές", δημιουργώντας εντυπώσεις. Σε μνημεία του εξωτερικού ο χρόνος αναμονής του επισκέπτη είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο αναμονής στην Ακρόπολη, αλλά δεν έχει τεθεί ποτέ από κανέναν ανάλογο θέμα».
Η Λίνα Μενδώνη έθεσε ως βασική προϋπόθεση «σωστής και αποτελεσματικής συνεργασίας όλων των πλευρών, την προσαρμογή στα δεδομένα σύμφωνα και με τις δυνατότητες του ίδιου του μνημείου», υπογραμμίζοντας ότι «εάν δεν υπήρχε η Ακρόπολη, δεν θα υπήρχαν ουρές, δεν θα υπήρχε η μεγάλη τουριστική κίνηση».
Τόνισε «την ανάγκη "κοινωνικοποίησης" των μνημείων, την καθοριστική συμβολή του πολιτιστικού μας αποθέματος στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και στην εθνική οικονομία», επισημαίνοντας ότι «η ολοκληρωμένη προστασία του μνημείου δεν επιστρέπει το ημερήσιο όριο των επισκεπτών να ξεπερνά τις 20.000».
Ως χρονικό όριο της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης ετέθη η 21η Ιουλίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα στολιστεί από τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων για τα Χριστούγεννα
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Στο δημοσίευμα για «καταβρόμικο σιντριβάνι» είχε απαντήσει νωρίτερα και το Υπουργείο Πολιτισμού «δείχνοντας» τον Δήμο
Το σκεπτικό της απόφασης
Τα χιουμοριστικά του βίντεο και οι τεχνολογικές αναλύσεις τον ανέδειξαν
Ο γνωστός βιομήχανος ήταν 95 ετών
Τι αναφέρει η ενημέρωση του νοσοκομείου Υγεία για τον θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη
«Από οξεία λευχαιμία ο θάνατός του», λέει η σύζυγος του σκηνοθέτη
Οι περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
«Πρόλαβα να τον χαιρετήσω. Δεν το πίστευε ότι θα έρθει το τέλος», σημείωσε η κα.Μαρία
Εξετάζεται το «ύποπτο» παρελθόν της Ειρήνης Μουρτζούκου
Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών
Η επιθυμία της μοναδικής κατοίκου του νησιού και η δύσκολη επιχείρηση μεταφοράς του
Πώς έγινε το δυστύχημα
Άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο και διέφυγαν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.