Ελλαδα

Σακελλαροπούλου για Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Παράδειγμα ανθρωπιάς, μαχητικότητας και καλοσύνης

«Προσωποποίηση της ελπίδας για χιλιάδες συμπολίτες μας»

2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σακελλαροπούλου για Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Παράδειγμα ανθρωπιάς, μαχητικότητας και καλοσύνης
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

«Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν υπόδειγμα κοινωνικής ευθύνης και ανθρωπιστικής ευαισθησίας» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η η ΠτΔ, στο συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με δήλωσή της αναφέρεται στην απώλεια της Μαριάννας Βαρδινογιάννη κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «μια γυναίκα, που ενσάρκωσε με τον πληρέστερο τρόπο την έννοια της προσφοράς στο κοινωνικό καλό».

«Υπόδειγμα κοινωνικής ευθύνης και ανθρωπιστικής ευαισθησίας, προικισμένη με βαθύτατη ενσυναίσθηση και πνεύμα ανοιχτό στις απαιτήσεις των καιρών, εργάστηκε με όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου» σημειώνει στη συλλυπητήρια δήλωσή της.

Ειδικότερα, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Ο θάνατος της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στερεί την πατρίδα μας από μια γυναίκα που ενσάρκωσε με τον πληρέστερο τρόπο την έννοια της προσφοράς στο κοινό καλό. Υπόδειγμα κοινωνικής ευθύνης και ανθρωπιστικής ευαισθησίας, προικισμένη με βαθύτατη ενσυναίσθηση και πνεύμα ανοιχτό στις απαιτήσεις των καιρών, εργάστηκε με όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, μερίμνησε για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, έσκυψε πάνω από τα προβλήματα των γυναικών, επέδειξε ανεξάντλητο ενδιαφέρον για την οικογένεια και τη μητρότητα, συνέδραμε σθεναρά στην αντιμετώπιση της φτώχειας, της ελλιπούς εκπαίδευσης, της παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Αντιμετωπίζοντας τον πάσχοντα συνάνθρωπο στη βάση της ισοτιμίας και όχι από θέση ισχύος, θέλησε να καταπολεμήσει τους παράγοντες που προκαλούν τα κοινωνικά προβλήματα και όχι απλώς να τα ανακουφίσει μέσω υλικών παροχών. Και κατάφερε, με τη φωτεινή παρουσία και την ευαγή δράση της, να γίνει ηθικό στήριγμα και προσωποποίηση της ελπίδας για χιλιάδες συμπολίτες μας.

Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, ιδρύτρια και πρόεδρος του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, το οποίο αργότερα πήρε το όνομά της, και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», μέλος δεκάδων κοινωνικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη αφήνει πίσω της πολυσχιδές και βαρυσήμαντο έργο, στα χνάρια των μεγάλων ευεργετών του τόπου. Αλλά κυρίως ένα παράδειγμα ανθρωπιάς, σθένους, μαχητικότητας, ευγένειας και καλοσύνης, πολύτιμο για την κοινωνία μας. Εκφράζω τα ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήριά μου στον σύζυγό της Βαρδή, στα παιδιά, τα εγγόνια και σε όλους τους αγαπημένους της».

Ποια ήταν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943, αλλά μεγάλωσε στην Ερμιόνη, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα της Ευαγγελία και η ίδια θεωρούσε τόπο της. Ο πατέρας της, Γιώργος Μπουρνάκης, είχε καταγωγή από τη Σαμπατική Αρκαδίας.

Ήταν κάτοχος πτυχίου στην Ιστορία Τέχνης και στα Οικονομικά, με μεταπτυχιακούς τίτλους στην Αρχαιολογία.

Ήταν ακόμη Επίτιμη Διδάκτωρ Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2019), του Tbilisi State Medical University (2016), του Πανεπιστημίου της Γεωργίας (2011), στις Aνθρωπιστικές Σπουδές του DEREE– The American College of Greece (2010), Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου London Metropolitan (2008) και Νομικής του Πανεπιστημίου Sheffield (1997).

Σε πολύ νεαρή ηλικία γνωρίστηκε με τον εφοπλιστή (και τότε ήταν αξιωματικό του Πολεμικού ναυτικού) Βαρδή Βαρδινογιάννη, τον οποίο και παντρεύτηκε. Μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά, τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάννα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και την Βαρδιάννα (1976). Μαζί με τον σύζυγο της έζησε ως το τέλος του βίου της.

Από το 1999 η Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα παιδιών και οικογένειας.

Υπήρξε επίσης εμπνεύστρια και κατόπιν πρόεδρος του ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ που συστάθηκε το 1990 για την παροχή βοήθειας στα παιδιά με καρκίνο. Τον Οκτώβριο του 2010 εγκαινίασε στην Αθήνα το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων, υλοποιώντας ακόμη ένα μεγάλο όνειρό της.

Συνολικά και για περισσότερα από 30 χρόνια αγωνίστηκε ενάντια στον παιδικό καρκίνο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.