Ελλαδα

Μάχη με τις φλόγες σε Ασκληπιείο, Λάερμα, Απόλλωνα στη Ρόδο

Συνεχίζονται οι τιτάνιες προσπάθειες των Πυροσβεστών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο
Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο © ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ /EUROKINISSI

Φωτιά στη Ρόδο: Μάχη με τις φλόγες σε Ασκληπιείο, Λάερμα, Απόλλωνα - Συνεχίζονται οι τιτάνιες προσπάθειες των Πυροσβεστών

Συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη για έκτη ημέρα η φωτιά στη Ρόδο με το μέτωπο, πλέον, να εκτείνεται σε τρία σημεία.

Ειδικότερα, η φωτιά μαίνεται σε Ασκληπιείο, Λάερμα και στον Απόλλωνα προς Στεφάνια. Από το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν και επιχείρησαν διαδοχικά 10 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 συντονιστικά.

Αναφορικά με τις επίγειες δυνάμεις, επιχειρούν στα μέτωπα 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 49 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα, καθώς και εκατοντάδες εθελοντές που συνδράμουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Λόγω της μεγάλη πυρκαγιάς που μαίνεται για έκτη συνεχόμενη ημέρα, η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ρόδος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου, κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Φωτιά στη Ρόδο: Μάχη με πυροσβεστήρες στα χέρια στο Κιοτάρι
Φωτιά στη Ρόδο: Κόλαση φωτιάς στο Κιοτάρι

Βοήθεια και διεθνών αποστολών και προληπτικές εκκενώσεις 19.000 ατόμων

Μεγάλη είναι η βοήθεια των διεθνών αποστολών. Στο πεδίο επιχειρούν υπό τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος, 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και από αέρος 2 γαλλικά αεροσκάφη, 2 τουρκικά και 1 κροατικό.

Συνολικά έχουν αποσταλεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 6 μηνύματα του 112 για προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με γνώμονα την ασφάλεια των κατοίκων και των ξένων επισκεπτών που διέμεναν σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, η προληπτική εκκένωση αφορούσε περίπου 19.000 άτομα. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά ενώ η πυρκαγιά βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο χθες απομακρύνθηκαν προς ασφαλείς περιοχές όσοι διέμεναν στους οικισμούς: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνα, Λάερμα, Λάρδο, Λίνδο, Κάλαθο, Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι, καθώς και τουρίστες από ξενοδοχεία αυτών των περιοχών.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, στις δομές υγείας προσήλθαν εννέα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν. Για νοσηλεία παραμένουν ένα άτομο με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μια έγκυος η οποία είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.

Κλείνει ο δρόμος από Γεννάδι έως Πυλώνα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, λόγω των προκληθέντων προβλημάτων από την πυρκαγιά στο οδικό δίκτυο της Ρόδου από το Γεννάδι έως την Πυλώνα, όσοι πολίτες επιθυμούν να μεταβούν από την Νότια Ρόδο στη πόλη της Ρόδου και αντίστροφα θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή Γεννάδι, Βάτι, Απολακκιά, Μονόλιθος, Σιάνα, Κρητηνία, Καλαβάρδα, Σορωνή, Θεολόγος, Παραδείσι, Κρεμαστή, Ιαλυσός Ρόδος.

Ρόδος: Help desk στο αεροδρόμιο του νησιού

Προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών ήδη μετακινείται στη Ρόδο για να εγκαταστήσει από σήμερα στις 5 το απόγευμα εντός του Διεθνούς Αερολιμένα της Ρόδου, Help Desk για τη διευκόλυνση, σε συνεργασία με τις οικείες Πρεσβείες, της έγκαιρης αναχώρησης επισκεπτών, οι οποίοι έχουν απωλέσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Νωρίς το πρωί, κυβερνητικό κλιμάκιο πραγματοποίησε σύσκεψη με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συναρμόδιους φορείς.

Αναφορικά με τις υλικές ζημιές, επιτόπιες καταγραφές της Πυροσβεστικής στο χωριό Λάερμα καταδεικνύουν ότι δεν υπήρξαν καταστροφές, παρά μόνο κάποιες περιορισμένες ζημιές σε εγκαταλελειμμένα κτίρια περιμετρικά του οικισμού.

Αυτή τη στιγμή όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο.

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς η Πυροσβεστική επιχειρεί με όλες τις εναέριες και επίγειες δυνάμεις με πρωταρχικό στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη διαφύλαξη των περιουσιών αλλά και το μετριασμό των συνεπειών στον δασικό πλούτο της χώρας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.