Ελλαδα

Δύσκολη νύχτα στη Ρόδο: Μάχη σε τρία μέτωπα

Οι πέντε παράγοντες για την ένταση της πύρινης λαίλαπας

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Φωτιά στη Ρόδο: Δύσκολη νύχτα με μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων σε τρία μέτωπα

Δύσκολη νύχτα αναμένεται και σήμερα στη Ρόδο, καθώς η Πυροσβεστική δίνει μάχη σε τρία μέτωπα για να περιορίσει τη φωτιά που καίει το νησί για πέντε ημέρες. 

Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα και πλέον τις προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζουν μόνο οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής του στρατού και οι εθελοντές τους οποίους συνδράμουν εργαζόμενοι και μηχανήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την πυροσβεστική και τον εκπρόσωπό της Γιάννη Αρτοποιό, τα τρία κύρια μέτωπα της μεγάλης φωτιάς στη Ρόδο που μαίνονται ανεξέλεγκτα είναι: Το πρώτο βορειοδυτικά της τεχνητής Λίμνης Γαδουρά, το δεύτερο, που κινείται ανάμεσα στις περιοχές Λάρδο και Λάερμα και το τρίτο στο Ασκληπιείο.

Τη μάχη της κατάσβεσης το βράδυ του Σαββάτου δίνουν στη Ρόδο 205 πυροσβέστες με 35 οχήματα αλλά και οι 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες που έχουν μεταφερθεί στο νησί των Ιπποτών.

Σύφμωνα με νέες πληροφορίες, η φωτιά καίει τώρα το χωριό των Λαέρμων, όπου σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου κ. Αναστάσιου Πατούνα έχει ήδη ξεκινήσει να φτάνει στα πρώτα σπίτια.

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος είπε ότι όλοι οι κάτοικοι έχουν φύγει από το χωριό και βρίσκονται σε ασφαλή σημεία στα γύρω χωριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης αυτή τη στιγμή εκκενώνεται και το Γεννάδι με απόφαση των αρμοδίων αρχών για προληπτικούς λόγους. 

Για τρία ενεργά μέτωπα στη Ρόδο μίλησε στον ΣΚΑΪ και ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, λέγοντας ότι «αντιμετωπίζουμε ακραίες καιρικές συνθήκες στην περιοχή».

Συγκεκριμένα ανέφερε πως τα τρία μέτωπα είναι αυτά που προβληματίζουν αυτή τη στιγμή τους πυροσβέστες:

  • Βορειανατολικά του τεχνητού φράγματος της λίμνης Λαγουρά το οποίο έχει δημιουργήσει ένα μικρό ενεργό μέτωπο
  • 500 μέτρα από Λάερμα προς Λάρδο, ένα νέο μέτωπο που ενώνεται με το παλιό
  • και το πιο ενεργό είναι στο Ασκληπιείο της Ρόδου

Παράλληλα, επισήμανε ότι απογειώνονται σήμερα το βράδυ δύο αεροσκάφη C-130 που μεταφέρουν ειδικές μονάδες δασικών επιχειρήσεων με δύο υδροφόρα οχήματα και 8 ομάδες της ΔΙ.ΑΣ. Αύριο, όπως είπε, θα ξεκινήσουν άλλα 10 υδροφόρα οχήματα τα οποία θα φτάσουν στο νησί ακτοπλοϊκώς.

Επίσης, ενισχύονται κλιμάκια εγκλημάτων εμπρησμού και καταφθάνει ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός έχουν γίνει εκκενώσεις στο 10% των καταλυμάτων της Ρόδου και πάνω από 2.000 τουρίστες έχουν μετακινηθεί δια θαλάσσης.

ΕΛΑΣ: 150 αστυνομικοί συνδράμουν στις πυρκαγιές στην Ρόδο

Με 150 αστυνομικούς και μέσα συνδράμει η ΕΛΑΣ στις αγωνιώδεις προσπάθειες που γίνονται στην Ρόδο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση: «παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, μέσω της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με - κατά περίπτωση - απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, του απεγκλωβισμού ατόμων και ζώων, καθώς και της διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας και των περιουσιών των κατοίκων πληγέντων περιοχών.»

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ, διατίθενται αστυνομικοί των ΟΕΠΤΑ και ΟΠΚΕ, ενώ σήμερα αναχωρεί C130 για το νησί της Ρόδου από την Αττική με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ.

Παράλληλα αστυνομικοί και οχήματα των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Α' Δωδεκανήσου ενισχύονται συνεχώς από υπηρεσίες όμορων Αστυνομικών Διευθύνσεων καθώς και Διευθύνσεων της Γ.Α.Δ.Α.

«Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.» καταλήγει η ανακοίνωση

Παράλληλα, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των εν εξελίξει δασικών πυρκαγιών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο επικοινωνίας 210-3681730.

Φωτιά στη Ρόδο: Πού θα φιλοξενηθούν οι τουρίστες

Σε συννενόηση με Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ρόδου έχουν διατεθεί για φιλοξενία και διατροφή πολιτών που απομακρύνθηκαν νωρίτερα προληπτικά από τα ξενοδοχεία τους, οι παρακάτω συνεδριακού χώροι ξενοδοχείων.

Συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί 3.190 άτομα:

  • SHERATION RODOS RESORT----- 250
  • VERGINA----400
  • AMATHUS----70
  • RODOS PALACE----1500
  • MEDITERRANEAN----150
  • PARADISE RESORT- ELA RESORT----300
  • OLYMPIC PALACE-----300
  • KRESTEN PALACE---150
  • EDEN ROC ---70
  • Από το υπουργείο Ναυτιλίας έχουν διατεθεί για τον ίδιο σκοπό ήδη 3 πλοία Ε/ΟΓ. Πρόκειται για τα Παναγία Σκιαδανη (600 ατομα), Δωδεκανησος Εξπρές (347 ατομα) και Blue Star Chios (300 άτομα). Σύνολο 1247 άτομα.
  • Επίσης έχουν εξασφαλιστεί μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού 70 τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά τουριστών όπου χρειάζεται. 

Λέκκας: Οι 5 παράγοντες που συνέβαλαν στην πύρινη λαίλαπα της Ρόδου

Η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο που αφανίζει τον κεντρικό δασικό πυρήνα της νήσου αναπτύχθηκε ιλιγγιωδώς τις τελευταίες μέρες και ώρες, λόγω των υφιστάμενων 5 ιδιαίτερων γεωπεριβαλλοντικών παραγόντων, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκας:

  1. Το υφιστάμενο δασικό περιβαλλοντικό πλαίσιο: η υφιστάμενη δασική περιβαλλοντική σύνθεση που περιλαμβάνει πολύ πυκνό δασικό ιστό, ψηλά δέντρα και συσσωρευμένη καύσιμη ύλη.
  2. Οι υφιστάμενες μορφολογικές συνθήκες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ένα επίμηκες μορφολογικό βύθισμα μεταξύ του όρους Αττάβυρος και του Προφήτη Ηλία, και το οποίο αντιστοιχεί σε τεκτονικό βύθισμα με διεύθυνση Α-Δ εγκάρσιο στην επιμήκη ανάπτυξη της Ρόδου
  3. Οι ιδιαίτερα αρνητικές πυρομετεωρολογικές συνθήκες, δεδομένου ότι στο τεκτονικό βύθισμα αναπτύσσονται τόσο καταβατικοί, όσο και αναβατικοί άνεμοι πυροδοτώντας τις υφιστάμενες εστίες
  4. Η αδυναμία προσέγγισης στο βασικό κορμό του δάσους λόγω των υφιστάμενων μορφολογικών χαρακτηριστικών και η αδυναμία προσβολής της φωτιάς από αεροσκάφη λόγω των εντόνων μορφολογικών εναλλαγών.
  5. Η σύνθετη μίξη του δασικού ιστού με αγροτικού οικισμούς, αστικές περιοχές και τουριστικές μονάδες, σύνθεση που επιβάλλει ειδικά και δύσκολα σχέδια διαχείρισης έκτακτης ανάγκης.