Ελλαδα

Βελτιωμένη εικόνα σε Μάνδρα και Λακωνία – Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο

Συνεχίζει να δίνεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στη Δυτική Αττική
© EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Φωτιές: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Δυτική Αττική, μαίνεται η πυρκαγιά στη Ρόδο

Για ακόμα μια νύχτα, πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι έδωσαν μάχη με τις αναζωπυρώσεις στις πυρκαγιές σε Δυτική Αττική, Λακωνία και Ρόδο. Τα δύο πρώτα μέτωπα έχουν βελτιωμένη εικόνα, ενώ το τρίτο είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα είναι βελτιωμένη και στις τρεις πυρκαγιές, όπου πλέον δεν υπάρχει κάποιο ενιαίο μέτωπο, αλλά μόνο μικρές εστίες φωτιάς. Όμως, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν και σήμερα υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσής τους. Με το πρώτο φως του ήλιο ξεκίνησαν και οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu7jqf8dkp15)

Την ίδια ώρα, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 3 ανδρών στην Κρήτη για την εκτέλεση εργασιών, από τις οποίες προκλήθηκαν πυρκαγιές στις περιοχές Μικρά Ανώγεια Ρεθύμνου, Βαγιονιά Γόρτυνας Ηρακλείου και Σητεία.

Δύσκολη η χθεσινή μέρα στη Μάνδρα

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στη φωτιά στη Δυτική Αττική, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό, να δηλώνει ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο από το βράδυ. Ωστόσο, οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή δεν μπορούν να αποκλείσουν τον κίνδυνο επέκτασης ή νέων αναζωπυρώσεων.

Για τον λόγο αυτό, χθες εκδόθηκαν πέντε μηνύματα μέσω 112 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Άγιο Ιωάννη Κορακά, Κιάφα και Άγιο Παντελεήμονα.

🔥Αγ. Ιωάννης Κορακάς δυτικά της Μάνδρας. ❗️Με απόλυτη άπνοια η φωτιά ξέφυγε από τον έλεγχο

Posted by Forecast Weather Greece on Thursday, July 20, 2023

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, έγινε μεγάλη προσπάθεια για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Στη Δυτική Αττική επιχειρούν 300 πυροσβέστες με 120 οχήματα, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών συμμετέχουν επίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας. Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 110 άτομα που συνδράμουν στην πυρόσβεση, καθώς και 14 προωθητές γαιών και μηχανήματα έργου με τους χειριστές τους, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Το Λιμενικό Σώμα έχει διαθέσει 6 πλοιάρια που περιπολούν σε θαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχουν πυρκαγιές. Η Ελληνική Αστυνομία έχει διαθέσει 120 οχήματα με 292 στελέχη για την διευκόλυνση τόσο των εκκενώσεων και της φύλαξης των περιουσιών όσο και της κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων.

60 κτίρια επικίνδυνα για χρήση

Συνολικά, 151 αυτοψίες και καταγραφές πληγέντων από πυρκαγιές κτιρίων πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής στους δήμους Σαρωνικού, Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας.

Από τις 151 αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές των τεσσάρων παραπάνω δήμων, μέχρι στιγμής, 60 κτίρια χαρακτηρίζονται επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), 48 χαρακτηρίζονται προσωρινά ακατάλληλα για χρήση μέχρι να επισκευαστούν («κίτρινα») και 43 χαρακτηρίζονται κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Σε εξέλιξη η φωτιά στη Ρόδο

Η πυρκαγιά στη Ρόδο είναι σε πλήρη εξέλιξη, ιδιαίτερα το νότιο τμήμα της. Πάντως, και εδώ η εικόνα είναι καλύτερη.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ρόδο, επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 26 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Φωτιά στη Ρόδο
© EUROKINISSI/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και κάποιες από αυτές είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω του δύσβατου σημείου που κατακαίει η φωτιά, στο δάσος του Έμπωνα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Αταβύρου και Λινδίων.

«Όλο το βράδυ χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και των Ενόπλων Δυνάμεων θα προσπαθούν να αποκόψουν το μέτωπο, ενώ θα διανοίγουν αντιπυρικές ζώνες», εξήγησε ο κ. Αρτοποιός.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Λακωνία

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στη Λακωνία, μετά τη χθεσινή απογευματινή αναζωπύρωση. Ωστόσο, υπάρχει ενεργό σημείο προς το ανατολικό τμήμα της φωτιάς, με μικρές εστίες να αντιμετωπίζονται από πεζοπόρα τμήματα.

Στη Λακωνία επιχειρούν 52 πυροσβέστες με 15 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη.

Οι φλόγες, με κατεύθυνση από Πυρί προς Λυκοβουνό, καίνε πευκοδάσος αλλά και ελαιώνες. Εκκενώθηκε και μία κτηνοτροφική μονάδα.

Υψηλός κίνδυνος σε 5 περιοχές

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα σε πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:

  • στην Περιφέρεια Αττικής
  • στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας),
  • στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας),
  • στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου), και
  • στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επισήμανε ότι και σήμερα αναμένονται εξίσου ακραίες συνθήκες.

«Είμαστε αντιμέτωποι με συνδυασμό ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία πολλές φορές μας υπερβαίνουν. Επισημαίνουμε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται δυστυχώς από αμέλεια», σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.