Ελλαδα

Τρίτη νύχτα μάχης με τις φλόγες σε Αττική και Λουτράκι - Δύσκολα τα μέτωπα σε Λακωνία και Ρόδο

Τιτάνια προσπάθεια για την προφύλαξη οικισμών και του Δρυμού της Πάρνηθας

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τρίτη νύχτα μάχης με τις φλόγες σε Αττική και Λουτράκι - Δύσκολα τα μέτωπα σε Λακωνία και Ρόδο
Φωτιά στη δυτική Αττική © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Φωτιές: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνεται στα Δερβενοχώρια, τη Μάνδρα, τα Μέγαρα και το Λουτράκι όπου η γενικότερη εικόνα πάντως είναι καλύτερη - Δύσκολα τα μέτωπα σε Λακωνία και Ρόδο

Για τρίτη νύχτα μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Δερβενοχώρια - Μάνδρα - Νέα Πέραμο Μεγάρων, όπως επίσης και στο Λουτράκι. Τις τελευταίες ώρες, πάντως, παρά τις κατά τόπου αναζωπυρώσεις, οι πυρκαγιές στις περιοχές αυτές παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα και υπάρχει ελπίδα ότι με το «πέσιμο» των ανέμων από την Πέμπτη θα μπορέσουν επιτέλους να κατασβεσθούν.

Και μπορεί η αγωνία να είναι στο «κόκκινο» για τη Δυτική Αττική και το Λουτράκι, καθώς οι φλόγες βρίσκονται μέσα σε αστικό ιστό και έχουν κάψει σπίτια, ωστόσο τα δύο μεγαλύτερα πλέον μέτωπα πυρκαγιάς κατακαίουν παρθένα δάση στη Ρόδο και στη Λακωνία.

Φωτιά κοντά στη Νέα Πέραμο
© SOOC/Dimitris Kapantais

Συνολικά, το τελευταίο 24άωρο έχουν εκδηλωθεί 66 πυρκαγιές, από τις οποίες οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. Επιτόπου, βρίσκονται και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμο για τη διερεύνηση των αιτιών τους.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα έχουν σταλεί 20 προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 και έχουν εκκενωθεί χιλιάδες κάτοικοι από τις εστίες τους. Έχουν πραγματοποιηθεί 29 διακομιδές πολιτών από το ΕΚΑΒ που χρειάστηκαν βοήθεια, μεταξύ αυτών 3 πυροσβέστες και ένας αστυνομικός, σε περιοχές της Σαρωνίδας, του Λουτρακίου, των Δερβενοχωρίων, της Μαγούλας και της Μάνδρας.

Τέλος, για τη χαρτογραφική αποτύπωση των περιοχών που επλήγησαν έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσέθεσε ότι στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών οι οποίες έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. 

Μάχη για να μην πάει η φωτιά στην Πάρνηθα

Βορειοανατολικά στα όρια του οικισμού Στεφάνη, δυτικά στα όρια των περιοχών Πάνακτο, Πουρνάρι και Πανόραμα καθώς και νότια πλησίον της περιοχής Γοργοεπηκόου και Βλυχάδα, εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στα Δερβενοχώρια και εξελίσσεται στη Δυτική Αττική, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση.

Τα πύρινα μέτωπα είναι τρία ουσιαστικά: ένα προς Οινόη και Δερβενοχώρια, εκεί όπου ξεκίνησε η φωτιά τη Δευτέρα, ένα στη Μάνδρα και ένα πάνω από τη Νέα Πέραμο, στην περιοχή του Κανδυλίου Mεγάρων.

Στο πρώτο από αυτά, η κατάσταση παραμένει δύσκολη μέχρι αργά το απόγευμα, καθώς δίνεται μάχη για να μην περάσουν προς τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας. Στην Αγία Σωτήρα και στις Λεύκες απειλήθηκαν κατοικίες, στον δεύτερο οικισμό μάλιστα οι αστυνομικοί έδωσαν εντολή εκκένωσης, αλλά οι κάτοικοι τελικά δεν εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Προς Βοιωτία, αναζωπύρωση σημειώθηκε στον οικισμό Στεφάνη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu6c09rrrvmx)

Στη Μάνδρα, η πιο δύσκολη μέρα ήταν η χτεσινή, καθώς εκεί εντοπίζονται τα περισσότερα από τα καμένα σπίτια. Παρ' όλα αυτά, υπήρξαν προβλήματα και σήμερα κοντά στη Μονή της Γοργοεπηκόου.

Τέλος, οι φλόγες που ήταν χτες στη Μάνδρα πέρασαν σήμερα δυτικά από την άλλη μεριά του δάσους της Κιάφας και απείλησαν κατοικίες πάνω από τη Νέα Πέραμο, στις περιοχές του Κανδηλίου και της Βλυχάδας, οι οποίες εκκενώθηκαν. Το μέτωπο, πάντως, φαίνεται να έχει ανασχεθεί.

Φωτιά κοντά στη Νέα Πέραμο
© SOOC/Dimitris Kapantais

Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 29 διακομιδές πολιτών από το ΕΚΑΒ που χρειάστηκαν βοήθεια, μεταξύ αυτών 3 πυροσβέστες και ένας αστυνομικός, σε περιοχές της Σαρωνίδας, του Λουτρακίου, των Δερβενοχωρίων, της Μαγούλας και της Μάνδρας.

Επιπρόσθετα, με οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρθηκαν 23 πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα από την περιοχή Στεφάνη στο Θριάσιο νοσοκομείο και ακόμη 3 υπέστησαν τραυματισμούς και ελαφριά εγκαύματα.

Έδωσαν μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι

Καλύτερη είναι η εικόνα και στο μέτωπο στο Λουτράκι, όπου δόθηκε μάχη με τις αναζωπυρώσεις στους οικισμούς της Γλυκιάς Ζωής (κοντά στα διυλιστήρια) και του Δαναού. Ο δεύτερος είναι οικισμός μετά την Ειρήνη, όπου τρία σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την πρώτη ημέρα της πύρινης κόλασης στο Λουτράκι κάηκαν 30 σπίτια και 5 αποθήκες, ενώ αύριο (20.07.23) αναμένεται να γίνει αυτοψία και καταγραφή των ζημιών.

Φωτιά στο Λουτράκι
© EUROKINISSI

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες εστίες στις κατοικημένες περιοχές συνεχίζουν να επιχειρούν οχήματα και στελέχη της πυροσβεστικής, ενώ περιοδικά στη Δυτική Αττική και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου επιχείρησαν από αέρος 9 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό, καθώς και 2 αεροσκάφη από τη Γαλλία και 2 από την Ιταλία.

Στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της ακτογραμμής των Αγίων Θεοδώρων περιπολεί πλοίο του πυροσβεστικού σώματος.

Νέες εκκενώσεις στη Ρόδο

Εξαιρετικά δύσκολη, ωστόσο, είναι η κατάσταση με τη φωτιά που μαίνεται σε τέσσερα μέτωπα στη Ρόδο. Γύρω στις 08:30 το βράδυ, κατόπιν εντολής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ανακοίνωσε την εκκένωση του χωριού Απόλλωνα.

Η απόφαση πάρθηκε για προληπτικούς λόγους δεδομένου ότι ένα από τα μέτωπα της φωτιάς είναι αρκετά κοντά στο χωριό. Σημειώνεται ότι νωρίς το μεσημέρι για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα χωριά Σάλακο, Ελεούσα και Διμυλιά, καθώς και το ξενοδοχείο «Έλαφος» στον Προφήτη Ηλία.

Φωτιά στη Ρόδο
© EUROKINISSI/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

Παράλληλα, με κατεπείγον αίτημά τους προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο δήμαρχος Ρόδο ζητούν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τρεις δημοτικές ενότητες (Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων) του δήμου Ρόδου.

Υπενθυμίζεται πως στην κατάσβεσή της πυρκαγιάς επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 28 οχήματα και ενα πεζοπόρο τμήμα απο την Σάμο, ενώ από αέρος συνέδραμαν μέχρι να δύσει ο ήλιος 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Σημαντική είναι και η συμβολή των εθελοντικών ομάδων.

Ανεξέλεκτη πυρκαγιά στη Λακωνία

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η πυρκαγιά στη Λακωνία, η οποία μαίνεται σε περιοχή κοντά στο παλαιό αεροδρόμιο της Σπάρτης (οι ντόπιοι αποκαλούν το σημείο Πυρί και η Πυροσβεστική Λευκόχωμα).

Φωτιά στη Λακωνία
© Facebook/Πυρκαγιά Ενημέρωση

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά μαίνεται μέσα σε δασική δύσβατη περιοχή σε απόσταση 2 χλμ. από τον οικισμό Δαφνί, ο οποίος πάντως προς στιγμήν δεν κινδυνεύει. Οι βορειοανατολικοί άνεμοι φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ λόγω του μικροκλίματος που δημιουργείται από τις εστίες φωτιάς.

Στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες, με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11 οχήματα. Μέχρι το τελευταίο φως του ήλιου συνέδραμαν 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Νωρίτερα, αναγκαστική προσγείωση λόγω μηχανικής βλάβης πραγματοποίησε στο παλαιό αερόδρομιο της Σπάρτης ελικόπτερο ERRICSON που συμμετέιχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.