Ελλαδα

Χορός συγχωνεύσεων και εξαγορών

Η βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας είναι αισθητή τα τελευταία χρόνια, όπως αποδεικνύουν τα μεγάλα επιχειρηματικά deals

Γιώργος Μιχόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 881
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συγχωνεύσεις και εξαγορές: περισσότερα από deals αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές της χρονιάς

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας –η βελτίωση, δηλαδή, της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας– αναμένεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, να πυροδοτήσει σημαντικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Η βελτίωση όμως των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας είναι αισθητή τα τελευταία χρόνια, όπως αποδεικνύουν τα μεγάλα επιχειρηματικά deals –πρόγευση για ορισμένους όσων θα ακολουθήσουν μετά την εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας– που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές της χρονιάς. Υπολογίζεται ότι από τις αρχές της χρονιάς έχουν λάβει χώρα περισσότερα από 20 deals αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ.

Επιχειρηματικές συναλλαγές στην Ελλάδα 

Μία από τις πιο πρόσφατες επιχειρηματικές συναλλαγές αφορά την απόκτηση του 60% της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ από την Bespoke SGA Holdings που είναι συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Εκτιμάται ότι το ποσοστό του κ. Θεοδωρόπουλου θα είναι δυνατόν να αγγίξει το 75%. Ο κλάδος της πληροφορικής και της τεχνολογίας δεν θα μπορούσε να λείπει από τον χορό των συγχωνεύσεων και εξαγορών των τελευταίων μηνών. Έτσι, ο όμιλος επιχειρηματικού λογισμικού Softone απέκτησε το 100% της AppSoft Software and Services που έχει έδρα το Ηράκλειο Κρήτης. Αλλά και η εξαγορά της αμερικανικής DevOps από την PeopleCert και η απόκτηση από την Καριέρα αριθμού εταιρειών της αμερικανικής CareerBuilder.

Επίσης, η Mytilineos εξαγόρασε, προς 26 εκατ. ευρώ, τη Unison, με τον ενεργειακό όμιλο να επεκτείνεται στην αγορά της παροχής υπηρεσιών διαχείρισης κτιρίων (facility management), αξιοποιώντας τις συνέργειες με τις θυγατρικές του Protergia και Watt & Volt.

Με τον στόχο της ενεργειακής μετάβασης να κινητοποιεί τους παίκτες, η ΔΕΗ αναμένεται να ολοκληρώσει μέχρι τις αρχές φθινοπώρου την εξαγορά, έναντι 1,26 δισ. ευρώ, της Enel Ρουμανίας, της μεγαλύτερης εταιρείας ΑΠΕ και δεύτερης στην παροχή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στη βαλκανική χώρα. Η κίνηση αυτή επιτρέπει στον ενεργειακό πάροχο να προσθέσει στο δυναμικό του πάνω από 130.000 χλμ. δικτύου διανομής, επιπλέον 3,2 εκατομμύρια νέους πελάτες και 534 MW ΑΠΕ εν λειτουργία. Την κίνησή της στη σκακιέρα της ενέργειας πραγματοποίησε πρόσφατα και η Motor Oil, που απέκτησε, μέσω της θυγατρικής της MORE, το 75% της παραγωγού ηλεκτρικού ρεύματος Unagi. Η Unagi ελέγχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου των Baliaga, Pivot Solar και Teichio, οι οποίες διαθέτουν χαρτοφυλάκιο 16 φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στη Μακεδονία και στην Κεντρική Ελλάδα.

Μένει ακόμη να φανεί εάν και πότε θα επισημοποιηθεί η φερόμενη συμφωνία εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την ιαπωνική First της οποίας η αξία τοποθετείται σε 2 δισ. ευρώ.

Οι κατασκευές είναι ένας κλάδος με έντονη κινητικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της «Άκτωρ» από την Intrakat και μέσω συναλλαγής 214 εκατ. ευρώ δημιουργήθηκε ο δεύτερος ισχυρότερος «πόλος» στον κατασκευαστικό κλάδο με (συνδυασμένο) ανεκτέλεστο της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ. Εκτός από τους παραδοσιακούς τομείς, επενδυτές προσελκύουν και ελληνικές εταιρείες με αναπτυξιακές προοπτικές και ισχυρή εξωστρέφεια, όπως η «Μάρμαρα Παυλίδης» την οποία εξαγόρασε η ECM Partners στις αρχές του έτους σε τίμημα που τοποθετείται, αν και δεν έχει επίσημα γίνει γνωστό, σε 500 εκατ. ευρώ.