Ελλαδα

«Καμπανάκι» Λέκκα για κίνδυνο ερημοποίησης του λεκανοπεδίου από τις συνεχείς πυρκαγιές

«Θα πάμε σε μία κατάσταση όπως στο Ντουμπάι»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση πυρκαγιάς
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Φωτιές - Ευθύμιος Λέκκας: Προειδοποίηση για τον κίνδυνο ερημοποίησης του Λεκανοπεδίου - Η έκκληση για το νέο κύμα καύσωνα

«Καμπανάκι» κρούει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας για τον κίνδυνο το Λεκανοπέδιο της Αττικής να περιέλθει σε κατάσταση ερημοποίησης εξαιτίας των πυρκαγιών που καταστρέφουν κάθε χρόνο τα εναπομείναντα δάση.

«Κάθε χρόνο, για δύο βδομάδες του Ιουλίου έχουμε τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Αττική», παρατήρησε ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και προσθέτει ότι το ανησυχητικό δεν είναι μόνο η έκτασή τους, αλλά το γεγονός ότι εκδηλώνονται σε κομβικά σημεία. «Εάν συνεχιστεί αυτή η καταστροφή θα υπάρξει περιβαλλοντική κατάρρευση του όλου συστήματος. Εάν δεν μπορέσουμε να σώσουμε τους τελευταίους πόρους τελικά θα φτάσουμε στην ερημοποίηση και θα πάμε σε μια κατάσταση όπως στο Ντουμπάι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λέκκας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή τις προσεχείς ημέρες που αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας με κίνδυνο να πυροδοτηθούν νέες πυρκαγιές.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu5x8ews4bk9)

Φωτιές - Γιάνναρος: «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας»

Στο φαινόμενο «Hot, Dry, Windy» αναφέρεται ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος εξηγεί στην ΕΡΤ που οφείλονται οι πυρκαγιές στην Ελλάδα.  «Παρότι θα υποχωρήσουν οι άνεμοι από αύριο (Πέμπτη) αυτό δεν σημαίνει ότι η επικινδυνότητα για τις πυρκαγιές θα μειωθεί. Θα υπάρξει μία κάμψη της επικινδυνότητας ίσως αύριο, αλλά μέσα στο Σαββατοκύριακο η επικινδυνότητα θα είναι πολύ υψηλή. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

«Πάμε σε ένα νέο κύμα καύσωνα από αύριο (Πέμπτη) που θα κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο με θερμοκρασίες κοντά στους 43 – 44 βαθμούς Κελσίου και τη Δευτέρα η υποχώρηση που θα υπάρξει θα συνδυαστεί με ισχυρούς ανέμους. Εκεί θα μιλάμε για έναν τύπο καιρού Hot – Dry – Windy» ανέφερε στην ΕΡΤ.  Αναφερόμενος στο μικροκλίμα που δημιουργείται στις περιοχές όπου εμφανίζονται φωτιές τόνισε ότι στις πυρκαγιές όπως αυτές που είχαμε στον Κουβαρά στα Δερβενοχώρια, μπροστά από τα κύρια μέτωπα της φωτιάς, παρατηρήθηκαν συγκλίσεις του ανέμου. Όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών σημείωσε ότι τα εναέρια μέσα δεν αποτελούν κάποια πανάκεια για τις δασικές πυρκαγιές.

«Δασικές πυρκαγιές οι οποίες λαμβάνουν την έκταση που έλαβαν για παράδειγμα στον Καναδά και χαρακτηρίζονται ως ακραίες δασικές πυρκαγιές, μέγα-πυρκαγιές.Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αποτελούν γεγονότα τα οποία στην πραγματικότητα θα σταματήσουν να καίνε μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη δασική καύσιμη ύλη να κάψουν. Μόνο όταν υδρολογικές συνθήκες το επιτρέψουν θα πρέπει να αλλάξουν στην ουσία τον τρόπο διαχείρισης αυτών των συμβάντων. Θα πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στην πρόληψη και στην καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Αυτά είναι τα εργαλεία τα οποία έχουμε. Τα εναέρια φυσικά αποτελούν ένα πολύ ισχυρό μέσο και θα πρέπει να συνεχίσει και η χώρα μας να επενδύει σε αυτά. Ωστόσο δεν είναι το μόνο», είπε ο κ. Γιάνναρος. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu5w5o7jwwd5)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.