Ελλαδα

Μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμών στα Δερβενοχώρια - Μαίνεται η φωτιά

Δύσκολη η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροσβέστης επιχειρεί για την κατάσβεση της φωτιάς στα Δερβενοχώρια
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Φωτιά τώρα Δερβενοχώρια: Μήνυμα του 112 εκκένωσης για Παλαιοχώρι, Πανόραμα, Αγία Σωτήρα και Νέα Ζωή 

Μήνυμα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Παλαιοχωρίου, Πανόραμα, Αγία Σοφία και Νέα Ζωή προς Μάνδρα εστάλη στα κινητά των κατοίκων και των επισκεπτών των παραπάνω περιοχών λόγω της φωτιάς που μαίνεται στα Δερβενοχώρια. 

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από αέρος επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, 140 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα. Η φωτιά στα Δερβενοχώρια μαίνεται και καίει παρθένο δάσος σε ένα πολύ δύσβατο σημείο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν. Επιπλέον, κλειστές είναι πλέον οι έξοδοι 1 και 2 της Αττικής Οδού προς Μάνδρα και Μαγούλα αντίστοιχα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της Τροχαίας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu57xmhhf4ld)

Αναφορικά με τη φωτιά στο Λουτράκι, όπως γνωστοποίησε η Πυροσβεστική, έγινε εισήγηση για προληπτική εκκένωση των οικισμών Άγιος Χαράλαμπος και Πανόραμα. Το μέτωπο βρίσκεται πάνω από την Καλλιθέα Λουτρακίου και κινείται νότια νοτιοανατολικά, πάνω από την εθνική οδό. Οι ριπές ανέμων μεταδίδουν τη φωτιά με αποτέλεσμα οι καύτρες να μεταφέρονται σε άκαυτο περιβάλλον.

Νωρίτερα, μήνυμα του 112 είχε σταλεί στους πολίτες για τον καπνό από τη φωτιά στα Δερβενοχώρια, καλώντας τους να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα. 

Φωτιά τώρα - Δερβενοχώρια 

Ο καπνός από τη φωτιά στα Δερβενοχώρια έφτασε έως τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, όπως προκύπτει από την οπτική δορυφορική εικόνα που έλαβε και επεξεργάστηκε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-11.

Οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι μετέφεραν τον καπνό στις ακτές της Βόρειας Αφρικής, διανύοντας σχεδόν 700 km, το πρωί (10:30) της Τρίτης (18.7). 

Μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμών στα Δερβενοχώρια - Μαίνεται η φωτιά

Πύρινο μέτωπο 8 χιλιομέτρων στα Δερβενοχώρια 

Το μέτωπο της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια με τις φλόγες να καταστρέφουν το πευκοδάσος λίγα χιλιόμετρα πριν τη Μάνδρα Αττικής. Εναέριες και επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίες προσπαθούν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο που εκτείνεται σε μήκος τουλάχιστον οκτώ χιλιομέτρων. Όμως, οι ισχυροί άνεμοι αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή, σε συνδυασμό με τον ανύπαρκτο δασικό οδικό δίκτυο να μην επιτρέπει στις επίγειες δυνάμεις να στήσουν σωστές αντιπυρικές ζώνες.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό κέντρο της πυροσβεστικής, τα στελέχη της υπηρεσίας στα Δερβενοχώρια αναγκάζονται να απλώνουν μάνικες σε απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων ώστε να φτάσουν στο επίκεντρο της πυρκαγιάς. Διαδικασία δύσκολη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους -μιας και πρόκειται για βουνό- ενώ η πίεση του νερού μειώνεται εξαιτίας της μεγάλης απόστασης από το όχημα.

Άδειοι δρόμοι και καμένες εκτάσεις με δέντρα στα Δερβενοχώρια
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η φωτιά μπορεί να τιθασευτεί, εκτός και εάν γυρίσουν οι άνεμοι», ανέφερε προς το κέντρο επιχειρήσεων επικεφαλής αξιωματικός της πυροσβεστικής που βρίσκεται στο σημείο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu574thnu7ll)

Όλες οι εξελίξεις - Φωτιά τώρα 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.