Ελλαδα

Ισόβια στους 7 από τους 12 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Πολυετείς ποινές κάθειρξης και στους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Δολοφονία Άλκη: Ισόβια στους 7 από τους 12 κατηγορούμενους - Πολυετείς ποινές κάθειρξης και στους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον πολυετείς καθείρξεις επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στους 7 από τους 12 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του 'Αλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του.

Στους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε πολυετείς ποινές κάθειρξης (με εκτιτέα τα 20 έτη).

Με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης τιμωρήθηκαν όσοι καταδικάστηκαν ως συναυτουργοί στην πράξη της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, στην περίπτωση του 'Αλκη. Οι πρόσκαιρες καθείρξεις επιβλήθηκαν σε όσους για την ίδια περίπτωση κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε τις εξής ποινές στους 12 καταδικασθέντες:

  • Στον 1ο, συνολική ποινή κάθειρξης 27 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)
  • Στον 2ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
  • Στον 3ο και στον 4ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 18 ετών
  • Στον 5ο, συνολική ποινή κάθειρξης 24 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)
  • Στον 6ο, συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
  • Στον 7ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
  • Στον 8ο, συνολική ποινή κάθειρξης 19 ετών
  • Στον 9ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
  • Στον 10ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 22 ετών
  • Στον 11ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
  • Στον 12ο, συνολική ποινή κάθειρξης 22 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)

Στο άκουσμα των ποινών φίλοι και συγγενείς του 'Αλκη ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Η εισαγγελική πρόταση για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον πολυετείς πρόσκαιρες καθείρξεις, εισηγείται για 7 από τους 12 που καταδικάστηκαν για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Άλκη Καμπανού και των δύο φίλων του, η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Για τους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες η εισαγγελική λειτουργός προτείνει πολυετείς πρόσκαιρες καθείρξεις (με εκτιτέα τα 20 έτη).

Το δικαστήριο μετά τις σύντομες τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης θα διακόψει ενόψει της απόφασης επί των ποινών.

Κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες

Υπενθυμίζεται ότι δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά στους 12 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Άλκη, με ομόφωνη απόφαση που εξέδωσε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως, Κυριακής Κλιάμπα, και αποφάσισε ομόφωνα να μην αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό στους 12 κατηγορούμενους.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των «12» είχαν αιτηθεί, για λογαριασμό των εντολέων τους, τα ελαφρυντικά τα οποία αφορούν την μετεφηβική ηλικία (για όλους), τον σύννομο βίο (ζητήθηκε για τους 11 από τους 12), την ειλικρινή μεταμέλεια και τη μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά (κατά περίπτωση αυτά τα δύο).

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της περί της μη αναγνώρισης ελαφρυντικών περιστάσεων που αιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για λογαριασμό των εντολέων τους (ειλικρινή μεταμέλεια, μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά, σύννομος βίος, μετεφηβική ηλικία), η εισαγγελέας τόνισε τα εξής:

Όσον αφορά το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας είπε ότι ομολόγησαν επιλεκτικά όχι τις πράξεις τους, αλλά την παρουσία τους στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης.

«Απέκρυψαν τα πάντα, δεν μετάνιωσαν για αυτό που έκαναν»

«Απέκρυψαν τα πάντα και αποδέχθηκαν όσα δεν μπορούσαν να αντικρούσουν. Δεν μετάνιωσαν ούτε πόνεσαν για αυτό που έκαναν, δεν αποδέχθηκαν την εγκληματική τους συμπεριφορά», ανέφερε, ενώ σχολιάζοντας τη συγγνώμη που ζήτησαν στις απολογίες τους είπε: «Η συγγνώμη συνδέεται με τη συναίσθηση και την ενσυναίσθηση, δύο στοιχεία που σε αυτήν την αίθουσα δεν προέκυψαν».

Για το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, η κα. Κλιάμπα επισήμανε πως εάν πραγματικά είχαν βελτιωθεί ως προσωπικότητες θα είχαν μιλήσει. «Έστω κι ένας θα έλεγε, κοιτώντας μας στα μάτια, τί είδε και τι έγινε εκείνο το βράδυ» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, υπογράμμισε ότι οι 12 καταδικασθέντες δεν εξετράπησαν ξαφνικά σε αυτή την βαρύτατη εγκληματική συμπεριφορά, όπως απαιτεί ο νόμος. «Δεν τέλεσαν ένα οπαδικό επεισόδιο, σαν όλα τα άλλα. Υπήρχε οργάνωση, υποδομή- πράξεις που τελέστηκαν κατόπιν συνειδητής επιλογής και ώριμης σκέψης. Όλοι υπήρξαν οργανωμένοι οπαδοί, ακολουθώντας την ομάδα τους ακόμη και την περίοδο της πανδημίας. Το πάθος για την ομάδα τους και το μίσος για τον αντίπαλο αποδεικνύουν και το μη σύννομο του βίου τους», τόνισε η εισαγγελέας.

Για την απόρριψη της ελαφρυντικής περίστασης της μετεφηβικής ηλικίας, υπογράμμισε ότι έχουμε 12 ολοκληρωμένες προσωπικότητες που δεν διακρίνονται από ανωριμότητα και επιπολαιότητα, σημειώνοντας ότι είναι ανεξάρτητοι σε οικονομικό - προσωπικό επίπεδο και ορίζουν τις ζωές τους.

«Το δικαστήριο δεν συγχωρεί αλλά κρίνει αμερόληπτα», ανέφερε κλείνοντας την εισήγησή της που έγινε δεκτή με χειροκρότημα από συγγενείς και φίλους του Άλκη.