- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Παγκόσμια ημέρα σοκολάτας και ελληνικός κινηματογράφος: Το «γλυκό» αφιέρωμα της Finos Film
Παγκόσμια ημέρα σοκολάτας σήμερα, 7 Ιουλίου, και η Finos Film έδωσε στη δημοσιότητα το πιο «γλυκό» αφιέρωμα, με στιγμιότυπα από παλιές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Το «λαχταριστό» αφιέρωμα περιλαμβάνει σκηνές από τις ταινίες «Η Γυναίκα μου Τρελάθηκε», «Ο Μικρός Δραπέτης», «Ένα Τανκς στο Κρεβάτι μου», «Διακοπές στο Βιετνάμ», «Νύχτα Γάμου», «Η Ψεύτρα», «Το Ξύλο Βγήκε από τον Παράδεισο», «Μια Κυρία στα Μπουζούκια», «Ο Δήμος απ’τα Τρίκαλα», «Πανικός», «Ο Κατεργάρης» και «Ο Μικές Παντρεύεται».
Σε «πρώτο πλάνο» ατάκες από αγαπημένους ηθοποιούς όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Θανάσης Βέγγος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, η Μαίρη Αρώνη, ο Κώστας Βουτσάς.
«Διαχρονική έρευνα επιβεβαιώνει ότi εννέα στους δέκα ανθρώπους τρελαίνονται για σοκολάτα. Ο δέκατος απλώς λέει ψέματα», είναι το σχόλιο που συνοδεύει το βίντεο της Finos Film.
Παγκόσμια ημέρα σοκολάτας
Η ιστορία της σοκολάτας στην Ευρώπη ξεκινάει με την ανακάλυψη της Αμερικής. Οι πρώτες πληροφορίες για την καλλιέργεια κακαόδεντρων έρχεται από την εποχή του πολιτισμού των Μάγια περίπου το 600 μ.Χ.
Στην εποχή των Αζτέκων το είδος ήταν σπάνιο και άξιζε όσο και το χρυσάφι. Οι καρποί προσφέρονταν συνήθως στους θεούς και τους βασιλιάδες, ενώ χρησίμευαν και ως μέσο εμπορικών συναλλαγών.
H σοκολάτα όμως δεν ήταν τότε γνωστή με τη σημερινή στερεά μορφή της. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του κακάο - αφού πρώτα τους έτριβαν μεταξύ τους και τους έκαναν σκόνη - για την παρασκευή ενός ροφήματος που το ονόμαζαν "Choclatl".
Το ρόφημα αυτό, στο οποίο πρόσθεταν και άλλα μπαχαρικά, το έπιναν ζεστό και θεωρούσαν ότι ήταν χωνευτικό, δυναμωτικό -το καλύτερο φάρμακο της εποχής.
Οι πρώτοι κόκκοι κακάο έφτασαν στην Ευρώπη από τον Χριστόφορο Κολόμβο ύστερα από την τέταρτη επίσκεψή του στον «Νέο Κόσμο» ανάμεσα στο 1502 και το 1504. Παρόλα αυτά, στην αρχή δεν έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση στους Ευρωπαίους.
Τελικά, όμως, ο τρόπος για να απολαύσουν την ασύγκριτη γεύση της σοκολάτας επιτεύχθηκε και έκτοτε λατρεύεται από μικρούς και μεγάλους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ηπείρου.