Ελλαδα

Ρόδος: Στον εισαγγελέα η υπόθεση με τον σερβιτόρο στη θάλασσα

Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι δεν ενοχλείται με αυτό τον τρόπο σερβιρίσματος

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ρόδος: Δεν βρέθηκε κάτι παράνομο από τον έλεγχο του ΣΕΠΕ στην επιχείρηση όπου διαδραματίστηκε το viral περιστατικό

Στον Εισαγγελέα θα καταθέσουν ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Σταμούλης Αθανάσιος, μαζί με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Εγγλέζο Παναγιώτη, το υλικό που έχουν στη διάθεσή τους και αφορά στο βίντεο με τον σερβιτόρο να μεταφέρει φαγητό σε πλατφόρμα που έχει στηθεί μέσα στη θάλασσα.

Πάντως, σύμφωνα με την ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια ελέγχου που έκανε το τοπικό κλιμάκιο του ΣΕΠΕ στην επιχείρηση, όπου εργάζεται ο σερβιτόρος, δεν βρέθηκε κάτι παράνομο.

Επίσης, με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του κλιμακίου, ο ίδιος ο σερβιτόρος δήλωσε πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτού του είδους το σερβίρισμα που του αποφέρει φιλοδώρημα το οποίο φθάνει ακόμη και τα 200 ευρώ.

Παρέμβαση από Άδωνι Γεωργιάδη

«Οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι με σεβαστά δικαιώματα», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, αναφερόμενος στον τραυματισμό εργαζομένου στην Κρήτη, αλλά και στο περιστατικό με τον σερβιτόρο στη Ρόδο.

Ειδικότερα, για το περιστατικό στο ξενοδοχείο στην Κρήτη, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι έχει επιληφθεί η Επιθεώρηση Εργασίας. Ήδη, όπως είπε, μετά την παρέμβασή της, ο εργαζόμενος θα εισπράξει όλα τα δεδουλευμένα και όποιες άλλες νόμιμες αποδοχές, η επιχείρηση επίσης τον προσέλαβε για έναν χρόνο και θα καλύψει τα έξοδα θεραπείας του, ενώ στην επιχείρηση επιβλήθηκε και πρόστιμο.

Για το περιστατικό με τον σερβιτόρο στη Ρόδο, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι υπήρξε άμεση επικοινωνία με την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας και συμπλήρωσε ότι κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας διενεργεί έλεγχο.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων θα διασφαλιστούν και θα γίνουν απολύτως σεβαστά. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι όποιος επιχειρηματίας-εργοδότης το ξεχνάει αυτό, θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου, χωρίς καμία απολύτως επιείκεια.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δήλωση του σημειώνει ότι δόθηκε εντολή στο Λιμενικό Σώμα να προβεί σε έλεγχο της επιχείρησης για την νομιμότητα κατασκευών μέσα στην θάλασσα.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

«Η εικόνα του εργαζόμενου στη Ρόδο να σερβίρει πελάτες μέσα στη θάλασσα επιβεβαιώνει με τον πιο ντροπιαστικό τρόπο την έκταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στην χώρα και ειδικά στον τουρισμό», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε σχόλιό του.

Αναφέρει ότι «η απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ έχει οδηγήσει σε καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, σε ραγδαία αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων και σε συνθήκες εργασίας που προσβάλουν την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των εργαζομένων». Σχολιάζει ότι στο πλαίσιο αυτό, «η “άμεση παρέμβαση” του υπουργού Εργασίας κ. Γεωργιάδη περισσότερο με κροκοδείλια δάκρυα μοιάζει μπροστά στη γενική κατακραυγή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει, καταληκτικά, ότι «θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζόμενων διεκδικώντας καθημερινά, μέσα και έξω από τη Βουλή, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, καλύτερους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και επανασύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας».

«Τα δυο σοκαριστικά περιστατικά με εργαζόμενους στον Τουρισμό σε Ρόδο και Χανιά, που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι μόνο μια "σταγόνα στον ωκεανό" της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων, πάνω στην οποία στηρίζεται το περίφημο "τουριστικό θαύμα". Γι’ αυτό και οι ευαισθησίες του υπουργού Εργασίας, μετά την κατακραυγή, δεν πείθουν κανένα, από τη στιγμή που διατηρείται κι ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο θωράκισης της εργοδοτικής ασυδοσίας», επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

Και τονίζει καταλήγοντας: «Διέξοδος υπάρχει στον οργανωμένο αγώνα και τη σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, όπως απέδειξε και η πρόσφατη νίκη του πολύχρονου αγώνα των εργαζομένων στα “Market in”».