Ελλαδα

«Ακούω ακόμα τα ουρλιαχτά των ανθρώπων»: Μαρτυρίες επιζώντων του ναυαγίου στην Πύλο

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρέθηκαν στο πλευρό των μεταναστών από την πρώτη στιγμή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ακούω ακόμα τα ουρλιαχτά των ανθρώπων»: Μαρτυρίες επιζώντων του ναυαγίου στην Πύλο
© Menelaos Myrillas / SOO

Ναυάγιο στην Πύλο: «Ακούω ακόμα τα ουρλιαχτά των ανθρώπων» - Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μεταφέρουν συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων - Ζητούν απόδοση ευθυνών και αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής στην ΕΕ

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες επιζώντων του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, οι οποίοι προσπαθούν να συμβιβαστούν με την τραγωδία και να επεξεργαστούν το ψυχολογικό τους τραύμα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι παρείχαν ιατρική και ψυχολογική φροντίδα στους επιζώντες που μεταφέρθηκαν στο κέντρο καταγραφής της Μαλακάσας, εκφράζουν τη θλίψη και την οργή τους για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Καταδικάζουν ρητά τις μεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ και ζητούν να αποδοθούν ευθύνες για τη μεταναστευτική τραγωδία, τη μεγαλύτερη που έχει συμβεί στα νερά της Μεσογείου από το 2015 μέχρι σήμερα.

Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μαλακάσα παρείχε ιατρική βοήθεια σε 87 επιζώντες που υπέφεραν από εγκαύματα και τραυματισμούς από την έκθεση στο θαλασσινό νερό και τον ήλιο, υπογλυκαιμικό σοκ από την έλλειψη τροφής, ψυχολογική και συναισθηματική δυσφορία από την έκθεση στην απειλή του επικείμενου θανάτου, μη γνωρίζοντας εάν οι συγγενείς και οι φίλοι τους που επέβαιναν στο πλοίο είναι ζωντανοί ή νεκροί, καθώς και από τις τραυματικές εμπειρίες τους στη Λιβύη.

«Ακούω ακόμα τις κραυγές και τα ουρλιαχτά των ανθρώπων»

«Οι επιζώντες είπαν στις ομάδες μας πώς καλούσαν σε βοήθεια, περίμεναν για ώρες και είδαν τους φίλους τους να πνίγονται», λέει η ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Elise Loyens και προσθέτει:

«Μας μίλησαν επίσης για τη φρίκη που έζησαν στη Λιβύη: βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς, κράτηση στην έρημο για μέρες και εβδομάδες χωρίς φαγητό ή νερό. Ένας νεαρός Σύρος είπε ότι ήθελε να πεθάνει κάθε μέρα που βρισκόταν στη Λιβύη».

Σύμφωνα με επιζώντες που μίλησαν στο προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στο πλοίο επέβαιναν περίπου 300 άτομα από το Πακιστάν- μόνο 12 είναι γνωστό ότι επέζησαν. Υπήρχαν επίσης πολλές γυναίκες και παιδιά στο κάτω κατάστρωμα του σκάφους- μόνο οκτώ ανήλικοι έχουν βρεθεί ζωντανοί.

«Δεν είχα πιει νερό για δύο μέρες αλλά έκλαιγα τόσο πολύ που δεν ένιωθα δίψα. Όταν το πλοίο αναποδογύρισε, κρατήθηκα από ένα μεταλλικό αντικείμενο για να σώσω τη ζωή μου. Έβλεπα ανθρώπους να πέφτουν τριγύρω, να συνθλίβονται σε μέρη της βάρκας και να χτυπιούνται από τα κύματα. Μέρα και νύχτα, ακούω ακόμα τις κραυγές και τα ουρλιαχτά των ανθρώπων, τον ήχο του λαιμού τους να φουσκώνει από το θαλασσινό νερό και να υποφέρουν καθώς πνίγονταν» ανέφερε επιζών, περιγράφοντας το ταξίδι και το ναυάγιο στην ειδική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Απόδοση ευθυνών και αλλαγή πολιτικής

Με τις μνήμες ακόμα νωπές, οι επιζώντες του ναυαγίου καλούνται να σηκώσουν ένα ακόμα βάρος, καθώς -όπως εξηγούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα- λαμβάνουν και πρέπει να απαντούν σε μηνύματα από θλιμμένες οικογένειες που προσπαθούν να μάθουν τι συνέβη στους αγαπημένους τους.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας:

  • Να διασφαλίσουν μια διαφανή, ανεξάρτητη έρευνα και να χρησιμοποιήσουν όλους τους μηχανισμούς λογοδοσίας για αυτό το ναυάγιο και παρόμοια ναυάγια που έχουν λάβει χώρα γύρω από τις ακτές της Ευρώπης.
  • Να δεσμευτούν για μια θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής με προτεραιότητα τη διάσωση ζωών. Το πρόσφατο ναυάγιο πρέπει να οδηγήσει σε προβληματισμό σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το ζήτημα της μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ. Για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της εφαρμόζουν πολιτικές που οδηγούν σε δυστυχία και θάνατο αντί να διασφαλίζουν τη διάσωση και την προστασία των ανθρώπων.

Σημειώνεται ότι αν και το ναυάγιο της 14ης Ιουνίου ήταν το πιο θανατηφόρο στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα καλούνται τακτικά να παρέχουν ιατρική και ψυχολογική βοήθεια σε επιζώντες ναυαγίων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.